ANNONS

 

    Evenemang

Detta är Evenemangssidan av webbtidningen Täby Allehanda (TA), som är en fristående, opartisk och privatägd
lokaltidning i Täby kommun.  Text och bild där inte annat anges: Mac Lennart Lindskog,
mac.lennart.lindskog@tabyallehanda.se, mobiltelefon 073 514 66 60.

Sidan uppdaterades den 13 september 2019 klockan 18.10.

 

Sommarsalong
och foto-
utställning på
Karby Gård

Vernissage för Täby konstnärers Sommarsalong anordnas lördagen den 8 juni 2019 klockan 12–16 på Karby Gård i södra Täby kyrkby.

Sommaröppet kl 12–16 den 8–9 juni, 12–14 juni, 16 juni, 19–20 juni och 26–30 juni.

Karby Gårds Kafé Triften är öppet alla utställningsdagar.

Dessutom anordnar Föreningen Karby Gård, Täby Konstvänner och Danderyds Fotoklubb en fotoutställning och fototävling på temat "Mitt Täby".

Fotoutställningen håller öppet den 24–25 augusti och 31 augusti–1 september.

Publicerat: 1 juni 2019.

 

Vårsalong på
Karby gård

Vårsalongsbilden 2019 från Täby konstnärer.

 

Lördagen den 16 mars 2019 är det vernissage för den årliga vårsalongen på Karby gård i södra Täby kyrkby.

Det är medlemmar ur föreningen Täby konstnärer som ställer ut sina verk.

Utställningen pågår lördagar och söndagar klockan 12–16 fram till och med den 31 mars 2019.

Karby gårds kafé har öppet under utställningstiden.

Publicerat: 11 mars 2019.

 


ANNONS


 

Gymnasie-
elever i Disney-
musikal på
Tibble teater

Tibble Estet sätter i vår upp sin 25:e fullskaliga musikal-produktion på lika många år. Det firas med att spela Disney's familjemusikal "Beauty & the beast" på Tibble Teater den 3–11 maj 2019.

Tibble Estet är Tibble Fristående Gymnasiums estetiska program. Det är alltså gymnasieelever som framför musikalen.

Arrangemanget sker i samarbete med MTI Europe och ATR.

– Som ungdomar under utbildning spenderar vi inte bara skoltimmar utan även vår privata tid på kvällar och helger till att göra det här till en så bra produktion som möjligt, säger eleven och artisten Eleanor Rydén.

Regissör och producent är läraren Anna Johansson.

Förstelärare i estetiska ämnen på Tibble Gymnasium är Micke Littwold.

Publicerat: 24 februari 2019.

 


ANNONS


 

Måleri av
Kerstin Engvall
och Sivert
Jonsson på
Karby gård

Kerstin Engvall och Sivert Jonsson ställer ut måleri på Karby gård i Täby kyrkby.

Vernissage lördagen den 2 februari 2019 klockan 12–16. Utställningen pågår till och med den 17 februari.

Karby kafé har öppet under utställningstiden.

Arrangör: Täby Konstnärer, www.tabykonstnarer.se

Karby gårds utställningar, kafé och konsthantverksbutik är som regel öppna lördagar och söndagar klockan 12–16. Musik och kafé på onsdagar klockan 19.

Publicerat: 28 januari 2019.

 


ANNONS


 

Arton Voices
med Babben
Larsson på
Tibble teater

Jazzkören Arton Voices med musiker och gästartisten Babben Larsson ger en konsert på Tibble teater i Täby söndagen den 10 februari 2019 klockan 15.00

Det blir musik av George Gershwin, Fats Waller, Povel Ramel, Lennon & McCartney, Irving Berlin m fl.

Alla låtarna har arrangerats av körledaren och kapellmästaren Lars Karlsand, vars signum är svängiga arrangemang med en lekfull och finurlig knorr på stämmorna.

Arton Voices är en mångsidig kör sprungen ur Cocosteatern i Täby. En del av de 18 medlemmarna har musiken som hobby medan andra har den som profession.

Kören kompas av handplockade musiker, som med tiden har blivit ett permanent husband. Piano: Ann-Marie Henning, bas: Agge Eriksson, trummor: Hans Rolin, ljud: Magnus Ählström.

Babben Larsson är aktuell i mars då hon spelar polischef på Viaplay och leder en ny säsong av "Bäst i Test" på SVT samtidigt som hon drar norrut på turné.

I höstas firade hon 30 år som ståuppkomiker, men det var med musiken det började en gång i tiden. Därför tackade hon ja till att mellanlanda på Tibblescenen tillsammans med Arton Voices.

Hon älskar, precis som kören, nämligen att sjunga de evigt gröna jazzlåtarna ur American Songbook. Närmare information finns på www.artonvoices.se.

Publicerat: 17 januari 2019.

 


ANNONS


 

Kommentera innehållet i Täby Allehanda på företagets Facebooksida!

 

Författaraftnar och filmvisning
på Täby biblioteks miljövecka


VIDEO (61 sekunder). Täby bibliotek har för första gången anordnat en miljövecka. Det skedde den 9–15 september 2019 på initiativ av det nya nätverket "Ett Hållbart Täby". Miljöveckan ägde rum på huvudbiblioteket i Täby centrum och bestod av tre kvällsmöten och ett bokbytarbord. Miljöveckan kulminerade torsdagen den 12 september då Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman (i videoklippet) berättade om det nyligen genomförda miljöprojektet med DN-tåget genom flera länder i Europa inför cirka 50 åhörare. Han berättade även om sin bok "Sent på jorden – 33 tankar om världens största nyhet". Boken handlar, enligt Björn Wiman, om det klimatnödläge som utgör en existensiell utmaning och ett hot mot civilisationen.

Täby biblioteks första författarafton under miljöveckan hölls tisdagen den 10 september klockan 18–19. Då talade hållbarhetsforskaren Susanna Elfors (till höger på fotot) inför 25 åhörare om boken "Tågsemester", som hon har varit medredaktör för. Boken handlar om hur man med interrailkort kan resa klimatsmart med tåg. Susanna Elfors är även grundare av Facebookgruppen Tågsemester. Den administreras av Tågsemester.nu, som vänder sig till dem som vill resa hållbart med tåg. På mötet informerade Gribbylundsbon Ulla-Marie Petersson (till vänster på fotot) om det politiskt och religiöst obundna nätverket "Ett Hållbart Täby".

Mitt i vardagsveckan, onsdagen den 11 september, blev det filmvisning och miljöinformation. Roger Persson (till höger på fotot), VD för SunTower Entertainment Group på Hörnåkersvägen i Täby, visade filmen "Mikroplaster – det stora miljöhotet" för de närmare 20 åskådarna. Filmen är en 17 minuters faktaredovisning gjord för skolelever, men passar även för en vuxen publik. Därefter redogjorde Täby kommuns biträdande samhällsutvecklingschef Gregor Hackman (till vänster på fotot) om hållbarhetsarbetet i Täby. I samband med det delade kommunen ut sitt informationshäfte "Alla kan göra något för klimatet" till mötesdeltagarna.

Publicerat: 13 september 2019.

 


ANNONS


 

Författaren, journalisten och
filmaren Rafael Donner börjar
studera till trädgårdsmästare


VIDEO (113 sekunder). Den finlandssvenske författaren, journalisten och filmaren Rafael Donner, 29 år, talade inför närmare 40 personer på Täby huvudbiblioteks författarafton den 5 september 2019. Han berättade om sin känslosamma uppväxt som son till författaren och filmregissören Jörn Donner och journalisten Bitte Westerlund och om sina hittills två böcker: Essäsamlingen "Människan är ett känsligt djur" och brevväxlingsboken "Innan du försvinner" skriven tillsammans med pappan, 86 år. Rafael Donner berättade även att han nyligen har börjat studera trädgårdsvetenskap och att han har en idé till en ny bok. I videoklippet presenteras han av bibliotekets evenemangsansvariga Anna Dunér.

Publicerat: 7 september 2019.

 


ANNONS


 

Täby församling invigde nytt
aktivitetshus i Täby kyrkby


VIDEO (39 sekunder). Täby församlings kyrkoherde Michael Öjermo överlämnar ordet till biskop emerita Caroline Krook under invigningsceremonin för församlingens nybyggda aktivitetshus i Täby kyrkby.

 

I strålande sol invigde Täby församling sitt nya aktivitetshus Lindgården i Täby kyrkby söndagen den 1 september 2019 vid 12.30-tiden. Biskop emerita Caroline Krook, tidigare biskop för Stockholms stift, var celebrant. Hon celebrerade mässan i Täby kyrka och höll tal vid den efterföljande invigningen av Lindgården på andra sidan Kyrkvägen.

Kyrkoherden Michael Öjermo, Kyrkorådets ordförande Lars Thidevall och Begravnings- och fastighetsutskottets ordförande Stefan Oesman invigningstalade inför cirka 250 deltagare.

Aktivitetshuset Lindgården är byggt med miljö och hållbarhet i fokus. Där planeras för aktiviteter från morgon till kväll med lokaler för småbarn och familj samt fritidslokaler för skolbarn. Där finns även repetitionsrum för körer, möjligheter till café samt lokaler för exempelvis föredrag, kulturevenemang, föreningsmöten, företagsträffar och utställningar.

Täby församling framhåller att närheten till naturen passar för utomhusaktiviteter och pilgrimsvandringar.

Lindgården ligger på Kyrkvägen 10, där det numera rivna Eviga ljusets kapell låg tidigare.

Namnet Lindgården sägs vara inspirerat av de praktfulla lindar som omger Täby kyrka. Lindarna planterades redan 1785, framgår det av en folder om Lindgården.

Lind, på latin Tilia cordata, är ett ädellövträd som kan bli flera hundra år gammalt och 20 meter högt. Lindarna behöver vårdas så därför utförs regelbundet så kallad hamling vissa år. Det innebär att samtliga grenar beskärs.

Kyrkorådets ordförande Lars Thidevall ses här klippa de gula och röda invigningsbanden vid aktivitetshuset Lindgården inför cirka 250 deltagare i ceremonin. Under det vita tälttaket sitter Botkyrka Brassensemble, som spelade brassmusik före och efter ceremonin. På flaggstången i bakgrunden vajar Svenska kyrkans gulröda flagga mot den blåa himlen. Den röda färgen uppges symbolisera "Guds kärlek", samtidigt som den är blodets och eldens färg. Den gula färgen, guldfärgen, symboliserar "det eviga ljuset" liksom "Guds härlighet och makt". Kronan i mitten på flaggan är en segerkrona som symboliserar Kristi seger över döden.

Täby kyrka var som synes fullsatt söndagen den 1 september 2019 inför invigningen av Täby församlings nybyggda aktivitetshus på andra sidan Kyrkvägen i Täby kyrkby. Mässan i Täby kyrka inleddes klockan 11. Biskop emerita Caroline Krook var celebrant. Kyrkoherde Michael Öjermo var predikant (i predikstolen på fotot). Prosten Anders Ekhem medverkade som liturg. Bland övriga medverkande fanns enligt programhäftet diakonen Elisabeth Hjalmarsson, organisten Mats Broström, dirigenten Erika Alfredsson Bohlin, kören Chorus Pictor, sopranen Anna Karin Schäfer, oboisten Maria Nyquist och stråkkvartetten EricsBergskvartetten. Musik ur Antonio Vivaldis "Gloria". Täby kyrka är från mitten av 1200-talet. Den är mest känd för de välbevarade kalkmålningarna som skapades av Albertus Pictor på 1480-talet.

Publicerat: 4 september 2019.

 


ANNONS


 

"Gustav Bevakar Norrort" fick
pris på Säkerhetsdagen i Täby

I överlämnandet av NVSS:s pris "Ett tryggare Täby" på Säkerhetsdagen den 30 augusti 2019 medverkade från vänster kommunalrådet Tobias Karlström (KD), NVSS:s ordförande Lars Jonsson, pristagaren "Gustav Bevakar Norrort" och NVSS:s projektledare Ann-sofie Karlsson.

 

Miniutställningen "Säkerhetsdagen Täby 2019" anordnades den 30 augusti klockan 11–14 i företagshuset på Måttbandsvägen 12 i Arninge. Säkerhetsdagen vänder sig i första hand till personer som bedriver verksamhet, är fastighetsägare eller sitter i en bostadsrättsförenings styrelse i Täby.

Lars Jonsson från arrangören NVSS Security AB inledde med att öppna utställningen. Kommunalrådet Tobias Karlström (KD) höll ett anförande om säkerheten och framtiden för Arninge handelsområde.

Sarandis Kalogeropulus, Precise Biometrics AB, berättade om hur företag kan bli säkrare och hur man kan vara säker på att rätt person släpps in i lokalerna. Det är, enligt NVSS, ett helt nytt system för digitalt ID. Tillsammans har de båda företagen installerat och testkört flera anläggningar, bland annat hos CrossFit Täby i Arninge.

Klockan 13.00 var det dags för Gustav från "Gustav Bevakar Norrort" att intervjuas på scenen av utställningens projektledare Ann-sofie Karlsson. Gustav föredrar i sådana här sammanhang att enbart använda sitt förnamn.

Därefter förrättade kommunalrådet Tobias Karlström utdelningen av NVSS:s nyinstiftade pris "Ett tryggare Täby" till "Gustav Bevakar Norrort". Den nu 17-årige gymnasieeleven och Kyrkbybon Gustav blev känd redan som 15-åring för sina brottsförebyggande bevakningsrundor på moped i Täby och Vallentuna.

Prisbeloppet 5 000 kronor tänker han använda till bensin och service för mopeden.

Utställare på Säkerhetsdagen var Larm Assistans Sverige AB, CLS AB/Wise House, Datareal AB, Precise Biometrics AB, Låspartner AB, Bilia Täby, TMP Alarm AB, Säkerhetscentralen AB, SKLK Säkerhet och Krisledningskonsult AB samt NVSS Security AB.

På plats fanns även fastighetsbolaget Klövern samt representanter för Skärgårdsgymnasiet och Brandkåren Täby.

Apropå brandkåren så försvann plötsligt brandmännen springande från utställningen under prisceremonin. De åkte iväg med brandfordon och tjutande sirener på en utryckning.


VIDEO (86 sekunder).  Den 17-årige pristagaren Gustav i "Gustav Bevakar Norrort" intervjuades under Säkerhetsdagen den 30 augusti av Täby Allehandas redaktör Mac Lennart Lindskog.


VIDEO (49 sekunder). Under Säkerhetsdagen Täby 2019 demonstrerades en dimgenerator. Den är en sorts rökmaskin, som med hög hastighet sprutar ut ofarlig men brottsförsvårande dimma mot tänkbara inbrottstjuvar. Dimsprutan kan kombineras med öronbedövande sirenljud om så önskas.

Publicerat: 1 september 2019.

 


ANNONS


 

Akrobatik på hög nivå när
Parkteatern gästade Täby


VIDEO (23 sekunder). Artisterna Nilas Kronlid och Manel Rosés visade sina akrobatkonster med hjälp av språngbräda och påle under Parkteaterns gästspel med föreställningen "Gregarious" i Gribbylund den 7 augusti 2019.

 

Det har blivit en tradition att Parkteatern besöker Täby en gång per år. I år ägde gästspelet rum i Ängsholmsparken vid Ängsholmsbadet i Gribbylund onsdagen den 7 augusti klockan 18.00–18.45.

Föreställningen "Gregarious" samlade ungefär 600 åskådare i alla åldrar på parkbänkar och picknickfiltar i gröngräset i tursamt vackert väder.

Parkteatern är en del av Kulturhuset Stadsteatern, som ägs av Stockholms stad. Det var fritt inträde till evenemanget i Täby, vilket bekostas av arrangören Täby kommun.

Den stora publiken hälsades välkommen av Parkteaterns chef Albin Flinkas och Täby kommuns kulturchef Lina Browall.

Den ambulerande föreställningen "Gregarious" är en annorlunda form av nycirkus, som stundtals framförs med inspelade musik- och sånginslag. Den innehåller skickliga akrobatkonster med hjälp av språngbräda och påle på bokstavligt talat hög nivå (ibland flera meter uppe i luften).

Det är en föreställning om relationen mellan två män: Av och med Nilas Kronlid och Manel Rosés. Det språk som de talar under föreställningen är engelska, vilket inte framgår av förhandsinformationen. Föreställningens titel är "Gregarious", som översatt till svenska betyder "Sällskaplig".

På Täby kommuns hemsida uppges föreställningens målgrupp vara både "Barn, Ungdom" och "En föreställning för alla åldrar, 0 - 100 år!". Hursomhelst var publiken glatt med på noterna och klappade taktfast händerna på eget initiativ.

Parkteaterns årliga gästspel i Täby är uppskattade av allmänheten. I år drog föreställningen "Gregarious" omkring 600 åskådare i alla åldrar till Ängsholmsparken i Gribbylund den 7 augusti.

Publicerat: 8 augusti 2019.

 


ANNONS


 

Den ombyggda Trafikplats
Roslags-Näsby har invigts
som en av portarna till Täby

I invigningsceremonin för den ombyggda Trafikplats Roslags-Näsby i Täby den 19 juni medverkade från vänster Magnus Nissar, Täby kommun, Karin Walde, konstnär, Lars Segerman, Trafikverket, Johan Algernon (M), kommunalråd, och Markus Berggren, Svevia.

 

En av "portarna till Täby kommun" invigdes onsdagen den 19 juni 2019 klockan 15. Det är Trafikplats Roslags-Näsby i korsningen mellan E18 Norrtäljevägen och Centralvägens bro över motorvägen. Trafikplatsen är en viktig trafikknutpunkt och ska fungera när Täby utvecklas.

Trafikplats Roslags-Näsby var byggd för vänstertrafik. Syftet med den nu ombyggda trafikplatsen är att personer som promenerar, cyklar, kör bil och åker buss ska kunna ta sig fram säkrare och att trafiken ska flyta bättre.

Ombyggnaden av Roslags-Näsbys trafikplats inleddes 2016. Trafikplatsen togs i full drift den 19 december 2018 då det återstod några efterarbeten. Trafikplatsen blev helt klar i maj 2019 och således officiellt invigd den 19 juni 2019.

Täby kommun planerar för en befolkningsökning. En ökad handelsetablering och fler bostäder i området innebär en större trafikmängd, i första hand via de båda ombyggda trafikplatserna Roslags-Näsby och Viggbyholm.

I Roslags-Näsby har Trafikverket förbättrat framkomligheten genom att bygga cirkulationsplatser, där ramperna ansluter till det lokala vägnätet, och genom att bygga fyra körfält på en ny bro över E18.

Med cirkulationsplatserna försvann även de problematiska vänstersvängarna till och från ramperna. Cirkulationsplatserna sänker också naturligt hastigheten för fordonstrafiken på Centralvägen.

Genom att separera gång- och cykeltrafiken från övrig trafik har säkerheten för oskyddade trafikanter förbättrats. Det har blivit möjligt att röra sig planskilt genom trafikplatsen och mellan busshållplatserna i anslutning till trafikplatsen.

Det statliga Trafikverket ansvarar för ombyggnaden i samråd med Täby kommun. Kommunen har tagit fram en ny detaljplan som är anpassad till Trafikverkets nya vägplan. Kommunen har även förmedlat Täbybornas synpunkter till de ansvariga på Trafikverket. Det handlar till exempel om bättre belysning och säkrare övergångsställen.

Kommunen är också medfinansiär och bevakar sina intressen genom en utsedd representant.

Täby kommun ansvarar för Centralvägen och de anslutande lokalgatorna. Trafikverket ansvarar för motorvägen E18 och för av- och påfarterna vid E18

Den totala kostnaden för hela den ombyggda trafikplatsen i Roslags-Näsby uppgår till cirka 200 miljoner kronor, uppger Trafikverkets projektledare Lars Segerman för Täby Allehanda. Beloppet ryms inom budgeten, tillägger han.

Ombyggnaden av Trafikplats Roslags-Näsby har redan lovordats, men också kritiserats för att vara trafikfarlig för främst barn och ungdomar som inte bryr sig om övergångsställen. Det gäller framför allt skolelever på väg till och från hamburgerrestaurangen MAX (som tillkom efter bygguppdraget) och butiken i Shells bensinstation.

Även Täbykonstnären Karin Waldes konstverk med vikingatida motiv i både den östra och västra rondellen är svåråtkomliga för personer som vill beskåda dem på nära håll. Biltrafiken runt konstverken är intensiv.


VIDEO (33 sekunder). Karin Walde har skapat konstverken i den östra och västra rondellen i Trafikplats Roslags-Näsby. Hon är född 1941 i Jokkmokk och sedan 1946 bosatt i Täby. Medlem i KRO och Föreningen Täby Konstnärer. Mottagare av Täby kommuns kulturstipendium 2002. I videoklippet från invigningsdagen den 19 juni 2019 svarar hon på Täby Allehandas fråga om budskapet med konstverken.

Konstnären Karin Walde presenterade på invigningsdagen stenhuggaren Lukas Borula, som har hjälpt henne att utforma kopiorna av de fyra försvunna runstenarna i rondellen på den östra cirkulationsplatsen i Trafikplats Roslags-Näsby.

Rondellen i den östra cirkulationsplatsen på Centralvägen i Trafikplats Roslags-Näsby är utsmyckad med nykonstruerade kopior av fyra försvunna runstenar. Konstverket av Karin Walde är som synes svåråtkomligt. I bakgrunden skymtar Örnstigens flerbostadshus i Näsbypark.

Publicerat: 23 juni 2019.

 


ANNONS


 

Lars-Åke Lindstedt ställer ut
'Vattenmåleri m m' på Karby gård

Den 23 februari 2019 var det vernissage på konstnären Lars-Åke Lindstedts utställning "Vattenmåleri m.m." på Karby gård i Täby kyrkby. Utställningen arrangeras av Täby Konstvänner. Den är öppen lördagar och söndagar mellan klockan 12 och 16 fram till och med den 10 mars.

Lars-Åke Lindstedt är för många en känd Täbykonstnär. För 11 år sedan flyttade han till Blidö i Stockholms skärgård och fortsätter sin konstnärliga verksamhet där. Fortfarande är akvarelltekniken eller "vattenmåleriet", som han kallar det, det vanligaste uttryckssättet för honom, även om han också använder sig av blandtekniker och olika tryckmetoder. På utställningen visas både traditionella och mer experimentella bilder.

Lars-Åke Lindstedt är utbildad pedagog i idrott, bild och engelska med stor erfarenhet från grundskola och gymnasium. Som konstnär har han haft egen verksamhet sedan 35 år med utställningar, illustrationsverksamhet och kurser i måleri på olika orter i Sverige och i utlandet.

På fotot, som togs den 24 februari, står han bredvid en stor akvarellmålning med titeln "Tiden ...". Motivet är en Kalmarsundssnipa från Ekenäs söder om Kalmar. Mellan konstnären och konstverket hänger en tillhörande dikt om tiden skriven av hustrun Gunnel Sofia Wahlberg Lindstedt. Konstverket betingar ett pris av 16 000 kronor.

Publicerat: 24 februari 2019.

 


ANNONS


 

Örjan Romefors från Riksarkivet
berättade om utrikes-
förvaltningens källor 1520–2000


VIDEO (81 sekunder). Täby huvudbiblioteks PR-bibliotekarie Anna Dunér välkomnade förste arkivarien Örjan Romefors vid Riksarkivet i Stockholm. Han berättade om sin bok "Utrikesförvaltningens källor 1520–2000" inför ett 20-tal intresserade av släktforskning och historia på bibliotekets författarafton den 21 februari 2019.

Örjan Romefors är född 1968 och bosatt i Stockholm. Han är fil mag i konstvetenskap.

I arkiven efter den svenska utrikesförvaltningen går det att följa Sveriges utrikespolitiska förbindelser under nästan 500 år, läsa om världshändelserna som de rapporterades av svenska diplomater utomlands eller studera ceremonielen vid statsbesök.

Arkiven innehåller också omfattande information om enskilda svenskar i utlandet: Alltifrån sjömän, som har hamnat i fångenskap hos pirater, till avlidna utvandrare eller par som har gift sig vid någon svensk beskickning, enligt bokens utgivare Riksarkivet.

I "Utrikesförvaltningens källor 1520–2000" ges beskrivningar av hur man hittar uppgifter om bland annat utrikeshandel, sjöfart, konsulära ärenden, skyddsmaktsuppdrag och biståndsfrågor. Särskilda avsnitt ägnas diplomater och organisationer som har arbetat med utrikesrelaterade frågor.

Boken vänder sig till en bred läsekrets, såväl till universitetsforskare som till släktforskare som letar uppgifter om enskilda svenskars öden utomlands och till den som är allmänt intresserad av utrikesförvaltningens organisation och verksamhet från Gustav Vasas regeringstid till det svenska EU-inträdet.

Publicerat: 22 februari 2019.

 


ANNONS


 

Sara Stridsberg berättade om
sin bok "Kärlekens Antarktis"
på Näsbyparks bibliotek


VIDEO (121 sekunder). Frilansjournalisten Yukiko Duke (till vänster) samtalade med författaren Sara Stridsberg om hennes nya bok "Kärlekens Antarktis" inför ett 60-tal besökare på Näsbyparks biblioteks fullsatta litterära salong den 19 februari 2019. Sara Stridsbergs roman skildrar en kvinnas utsatthet: Grymhet, ensamhet, moderskärlek, narkotikamissbruk, prostitution och styckmord.

Sara Stridsberg, född 1972 i Solna, är utbildad men inte utövande jurist. Hon har tilldelats Nordiska rådets litteraturpris och De Nios Stora Pris samt har nominerats till Augustpriset fyra gånger för "Drömfakulteten" 2006, "Darling River" 2010, "Medealand och andra pjäser" 2012 och "Beckomberga – ode till min familj" 2014.

I december 2016 valdes Sara Stridsberg in som ledamot av Svenska Akademien. I samband med Akademiens kris i efterdyningarna av metoo-rörelsen och den så kallade Kulturprofilen begärde hon utträde, som beviljades den 7 maj 2018.

Yukiko Duke, född 1966 i Stockholm, arbetar som kulturjournalist, författare, översättare och moderator. Hon är även konstnärlig ledare för Stockholm Literature, den årliga internationella litteraturfestivalen på Moderna Museet, och projektledare för en seminarieserie som speglar samhällsutvecklingen i det moderna Japan. På YouTube driver hon en litteraturkanal. Yukiko Duke har växt upp med två språk och två kulturer – sin mammas japanska och sin pappas svenska.

Publicerat: 21 februari 2019.

 


ANNONS


 

Täby bibliotek firade 70 år i
kommunal regi med nostalgiskt
bokkafé och hembygdsfoton

Täby bibliotek firade sina 70 år i kommunal regi genom att arrangera ett bokkafé den 5 februari 2019 på temat "År 1949". De båda bibliotekarierna Linnéa Björkman (stående till vänster) och Anna Dunér var iklädda tidstypiska klänningar, bjöd på kaffe med tidstypiska kakor och presenterade tidstypiska böcker samt visade dessutom humoristiska videor med sina egna nyare boktips på YouTube.

Bland bibliotekariernas exempel på böcker utgivna 1949 finns Bertil Almqvists "Barna Hedenhös reser till Egypten", Åke Holmbergs "Ture Sventon i öknen", Astrid Lindgrens "Nils Karlsson Pyssling", Stig Dagermans "Bröllopsbesvär", Vilhelm Mobergs "Utvandrarna", George Orwells "Nineteen Eighty-Four" och Ingemar Hedenius "Tro och vetande".

I huvudbibliotekets entréhall visas för närvarande en liten skärmutställning om Täby biblioteks historia med foton från Täby Hembygdsförening. Det som hände 1949 var att den privata sammanslutningen Täby Biblioteksförenings verksamhet övertogs av Täby kommun. Bibliotekslokaler fanns då i Kyrkskolan i Täby kyrkby och i Ytterbyskolan i Roslags-Näsby. År 1951–52 överfördes ABF:s bibliotek i Viggbyholm till det kommunala biblioteket.

Publicerat: 7 februari 2019.

 


ANNONS


 

Välbesökt författarafton
med Hanne Kjöller på
Täby huvudbibliotek


VIDEO (127 sekunder). Hanne Kjöller besökte Täby huvudbiblioteks författarafton den 31 januari 2019. Hon berättade om sin senaste bok "23 saker som jag vill att ni påminner mig om när jag blir äldre", som gavs ut 2018. Hon hälsades välkommen av bibliotekarien Anna Dunér till det välbesökta mötet med närmare 90 åhörare.

Hanne Kjöller är fristående kolumnist på Dagens Nyheter, där hon dessförinnan har varit ledarskribent. Har tidigare arbetat på Expressen, Sundsvalls Tidning och Bohusläningen.

Hon är född 1965 i Uppsala. Är utbildad sjuksköterska och beskriver sig själv som liberalfeminist, enligt Wikipedia. Hon skriver böcker, föreläser och modererar.

Hanne Kjöller har bland annat skrivit böckerna "Operation: Nytt liv" (2006), "I huvudet på en mamma" (2008), "En halv sanning är också en lögn" (2013) och "En svensk tiger – vittnesmål från poliser som vågat ryta ifrån" (2016).

Publicerat: 1 februari 2019.

 


ANNONS