ANNONS

 

    Evenemang

Detta är Evenemangssidan av webbtidningen Täby Allehanda (TA), som är en fristående, opartisk och privatägd
lokaltidning i Täby kommun.  Text och bild där inte annat anges: Mac Lennart Lindskog,
mac.lennart.lindskog@tabyallehanda.se, mobiltelefon 073 514 66 60.

Sidan uppdaterades den 23 juni 2019 klockan 21.10

 

Sommarsalong
och foto-
utställning på
Karby Gård

Vernissage för Täby konstnärers Sommarsalong anordnas lördagen den 8 juni 2019 klockan 12–16 på Karby Gård i södra Täby kyrkby.

Sommaröppet kl 12–16 den 8–9 juni, 12–14 juni, 16 juni, 19–20 juni och 26–30 juni.

Karby Gårds Kafé Triften är öppet alla utställningsdagar.

Dessutom anordnar Föreningen Karby Gård, Täby Konstvänner och Danderyds Fotoklubb en fotoutställning och fototävling på temat "Mitt Täby".

Fotoutställningen håller öppet den 24–25 augusti och 31 augusti–1 september.

Publicerat: 1 juni 2019.

 

Vårsalong på
Karby gård

Vårsalongsbilden 2019 från Täby konstnärer.

 

Lördagen den 16 mars 2019 är det vernissage för den årliga vårsalongen på Karby gård i södra Täby kyrkby.

Det är medlemmar ur föreningen Täby konstnärer som ställer ut sina verk.

Utställningen pågår lördagar och söndagar klockan 12–16 fram till och med den 31 mars 2019.

Karby gårds kafé har öppet under utställningstiden.

Publicerat: 11 mars 2019.

 


ANNONS


 

Gymnasie-
elever i Disney-
musikal på
Tibble teater

Tibble Estet sätter i vår upp sin 25:e fullskaliga musikal-produktion på lika många år. Det firas med att spela Disney's familjemusikal "Beauty & the beast" på Tibble Teater den 3–11 maj 2019.

Tibble Estet är Tibble Fristående Gymnasiums estetiska program. Det är alltså gymnasieelever som framför musikalen.

Arrangemanget sker i samarbete med MTI Europe och ATR.

– Som ungdomar under utbildning spenderar vi inte bara skoltimmar utan även vår privata tid på kvällar och helger till att göra det här till en så bra produktion som möjligt, säger eleven och artisten Eleanor Rydén.

Regissör och producent är läraren Anna Johansson.

Förstelärare i estetiska ämnen på Tibble Gymnasium är Micke Littwold.

Publicerat: 24 februari 2019.

 


ANNONS


 

Måleri av
Kerstin Engvall
och Sivert
Jonsson på
Karby gård

Kerstin Engvall och Sivert Jonsson ställer ut måleri på Karby gård i Täby kyrkby.

Vernissage lördagen den 2 februari 2019 klockan 12–16. Utställningen pågår till och med den 17 februari.

Karby kafé har öppet under utställningstiden.

Arrangör: Täby Konstnärer, www.tabykonstnarer.se

Karby gårds utställningar, kafé och konsthantverksbutik är som regel öppna lördagar och söndagar klockan 12–16. Musik och kafé på onsdagar klockan 19.

Publicerat: 28 januari 2019.

 


ANNONS


 

Arton Voices
med Babben
Larsson på
Tibble teater

Jazzkören Arton Voices med musiker och gästartisten Babben Larsson ger en konsert på Tibble teater i Täby söndagen den 10 februari 2019 klockan 15.00

Det blir musik av George Gershwin, Fats Waller, Povel Ramel, Lennon & McCartney, Irving Berlin m fl.

Alla låtarna har arrangerats av körledaren och kapellmästaren Lars Karlsand, vars signum är svängiga arrangemang med en lekfull och finurlig knorr på stämmorna.

Arton Voices är en mångsidig kör sprungen ur Cocosteatern i Täby. En del av de 18 medlemmarna har musiken som hobby medan andra har den som profession.

Kören kompas av handplockade musiker, som med tiden har blivit ett permanent husband. Piano: Ann-Marie Henning, bas: Agge Eriksson, trummor: Hans Rolin, ljud: Magnus Ählström.

Babben Larsson är aktuell i mars då hon spelar polischef på Viaplay och leder en ny säsong av "Bäst i Test" på SVT samtidigt som hon drar norrut på turné.

I höstas firade hon 30 år som ståuppkomiker, men det var med musiken det började en gång i tiden. Därför tackade hon ja till att mellanlanda på Tibblescenen tillsammans med Arton Voices.

Hon älskar, precis som kören, nämligen att sjunga de evigt gröna jazzlåtarna ur American Songbook. Närmare information finns på www.artonvoices.se.

Publicerat: 17 januari 2019.

 


ANNONS


 

Kommentera innehållet i Täby Allehanda på företagets Facebooksida!

 

Den ombyggda Trafikplats
Roslags-Näsby har invigts
som en av portarna till Täby

I invigningsceremonin för den ombyggda Trafikplats Roslags-Näsby i Täby den 19 juni medverkade från vänster Magnus Nissar, Täby kommun, Karin Walde, konstnär, Lars Segerman, Trafikverket, Johan Algernon (M), kommunalråd, och Markus Berggren, Svevia.

 

En av "portarna till Täby kommun" invigdes onsdagen den 19 juni 2019 klockan 15. Det är Trafikplats Roslags-Näsby i korsningen mellan E18 Norrtäljevägen och Centralvägens bro över motorvägen. Trafikplatsen är en viktig trafikknutpunkt och ska fungera när Täby utvecklas.

Trafikplats Roslags-Näsby var byggd för vänstertrafik. Syftet med den nu ombyggda trafikplatsen är att personer som promenerar, cyklar, kör bil och åker buss ska kunna ta sig fram säkrare och att trafiken ska flyta bättre.

Ombyggnaden av Roslags-Näsbys trafikplats inleddes 2016. Trafikplatsen togs i full drift den 19 december 2018 då det återstod några efterarbeten. Trafikplatsen blev helt klar i maj 2019 och således officiellt invigd den 19 juni 2019.

Täby kommun planerar för en befolkningsökning. En ökad handelsetablering och fler bostäder i området innebär en större trafikmängd, i första hand via de båda ombyggda trafikplatserna Roslags-Näsby och Viggbyholm.

I Roslags-Näsby har Trafikverket förbättrat framkomligheten genom att bygga cirkulationsplatser, där ramperna ansluter till det lokala vägnätet, och genom att bygga fyra körfält på en ny bro över E18.

Med cirkulationsplatserna försvann även de problematiska vänstersvängarna till och från ramperna. Cirkulationsplatserna sänker också naturligt hastigheten för fordonstrafiken på Centralvägen.

Genom att separera gång- och cykeltrafiken från övrig trafik har säkerheten för oskyddade trafikanter förbättrats. Det har blivit möjligt att röra sig planskilt genom trafikplatsen och mellan busshållplatserna i anslutning till trafikplatsen.

Det statliga Trafikverket ansvarar för ombyggnaden i samråd med Täby kommun. Kommunen har tagit fram en ny detaljplan som är anpassad till Trafikverkets nya vägplan. Kommunen har även förmedlat Täbybornas synpunkter till de ansvariga på Trafikverket. Det handlar till exempel om bättre belysning och säkrare övergångsställen.

Kommunen är också medfinansiär och bevakar sina intressen genom en utsedd representant.

Täby kommun ansvarar för Centralvägen och de anslutande lokalgatorna. Trafikverket ansvarar för motorvägen E18 och för av- och påfarterna vid E18

Den totala kostnaden för hela den ombyggda trafikplatsen i Roslags-Näsby uppgår till cirka 200 miljoner kronor, uppger Trafikverkets projektledare Lars Segerman för Täby Allehanda. Beloppet ryms inom budgeten, tillägger han.

Ombyggnaden av Trafikplats Roslags-Näsby har redan lovordats, men också kritiserats för att vara trafikfarlig för främst barn och ungdomar som inte bryr sig om övergångsställen. Det gäller framför allt skolelever på väg till och från hamburgerrestaurangen MAX (som tillkom efter bygguppdraget) och butiken i Shells bensinstation.

Även Täbykonstnären Karin Waldes konstverk med vikingatida motiv i både den östra och västra rondellen är svåråtkomliga för personer som vill beskåda dem på nära håll. Biltrafiken runt konstverken är intensiv.


VIDEO (33 sekunder). Karin Walde har skapat konstverken i den östra och västra rondellen i Trafikplats Roslags-Näsby. Hon är född 1941 i Jokkmokk och sedan 1946 bosatt i Täby. Medlem i KRO och Föreningen Täby Konstnärer. Mottagare av Täby kommuns kulturstipendium 2002. I videoklippet från invigningsdagen den 19 juni 2019 svarar hon på Täby Allehandas fråga om budskapet med konstverken.

Konstnären Karin Walde presenterade på invigningsdagen stenhuggaren Lukas Borula, som har hjälpt henne att utforma kopiorna av de fyra försvunna runstenarna i rondellen på den östra cirkulationsplatsen i Trafikplats Roslags-Näsby.

Rondellen i den östra cirkulationsplatsen på Centralvägen i Trafikplats Roslags-Näsby är utsmyckad med nykonstruerade kopior av fyra försvunna runstenar. Konstverket av Karin Walde är som synes svåråtkomligt. I bakgrunden skymtar Örnstigens flerbostadshus i Näsbypark.

Publicerat: 23 juni 2019.

 


ANNONS


 

Lars-Åke Lindstedt ställer ut
'Vattenmåleri m m' på Karby gård

Den 23 februari 2019 var det vernissage på konstnären Lars-Åke Lindstedts utställning "Vattenmåleri m.m." på Karby gård i Täby kyrkby. Utställningen arrangeras av Täby Konstvänner. Den är öppen lördagar och söndagar mellan klockan 12 och 16 fram till och med den 10 mars.

Lars-Åke Lindstedt är för många en känd Täbykonstnär. För 11 år sedan flyttade han till Blidö i Stockholms skärgård och fortsätter sin konstnärliga verksamhet där. Fortfarande är akvarelltekniken eller "vattenmåleriet", som han kallar det, det vanligaste uttryckssättet för honom, även om han också använder sig av blandtekniker och olika tryckmetoder. På utställningen visas både traditionella och mer experimentella bilder.

Lars-Åke Lindstedt är utbildad pedagog i idrott, bild och engelska med stor erfarenhet från grundskola och gymnasium. Som konstnär har han haft egen verksamhet sedan 35 år med utställningar, illustrationsverksamhet och kurser i måleri på olika orter i Sverige och i utlandet.

På fotot, som togs den 24 februari, står han bredvid en stor akvarellmålning med titeln "Tiden ...". Motivet är en Kalmarsundssnipa från Ekenäs söder om Kalmar. Mellan konstnären och konstverket hänger en tillhörande dikt om tiden skriven av hustrun Gunnel Sofia Wahlberg Lindstedt. Konstverket betingar ett pris av 16 000 kronor.

Publicerat: 24 februari 2019.

 


ANNONS


 

Örjan Romefors från Riksarkivet
berättade om utrikes-
förvaltningens källor 1520–2000


VIDEO (81 sekunder). Täby huvudbiblioteks PR-bibliotekarie Anna Dunér välkomnade förste arkivarien Örjan Romefors vid Riksarkivet i Stockholm. Han berättade om sin bok "Utrikesförvaltningens källor 1520–2000" inför ett 20-tal intresserade av släktforskning och historia på bibliotekets författarafton den 21 februari 2019.

Örjan Romefors är född 1968 och bosatt i Stockholm. Han är fil mag i konstvetenskap.

I arkiven efter den svenska utrikesförvaltningen går det att följa Sveriges utrikespolitiska förbindelser under nästan 500 år, läsa om världshändelserna som de rapporterades av svenska diplomater utomlands eller studera ceremonielen vid statsbesök.

Arkiven innehåller också omfattande information om enskilda svenskar i utlandet: Alltifrån sjömän, som har hamnat i fångenskap hos pirater, till avlidna utvandrare eller par som har gift sig vid någon svensk beskickning, enligt bokens utgivare Riksarkivet.

I "Utrikesförvaltningens källor 1520–2000" ges beskrivningar av hur man hittar uppgifter om bland annat utrikeshandel, sjöfart, konsulära ärenden, skyddsmaktsuppdrag och biståndsfrågor. Särskilda avsnitt ägnas diplomater och organisationer som har arbetat med utrikesrelaterade frågor.

Boken vänder sig till en bred läsekrets, såväl till universitetsforskare som till släktforskare som letar uppgifter om enskilda svenskars öden utomlands och till den som är allmänt intresserad av utrikesförvaltningens organisation och verksamhet från Gustav Vasas regeringstid till det svenska EU-inträdet.

Publicerat: 22 februari 2019.

 


ANNONS


 

Sara Stridsberg berättade om
sin bok "Kärlekens Antarktis"
på Näsbyparks bibliotek


VIDEO (121 sekunder). Frilansjournalisten Yukiko Duke (till vänster) samtalade med författaren Sara Stridsberg om hennes nya bok "Kärlekens Antarktis" inför ett 60-tal besökare på Näsbyparks biblioteks fullsatta litterära salong den 19 februari 2019. Sara Stridsbergs roman skildrar en kvinnas utsatthet: Grymhet, ensamhet, moderskärlek, narkotikamissbruk, prostitution och styckmord.

Sara Stridsberg, född 1972 i Solna, är utbildad men inte utövande jurist. Hon har tilldelats Nordiska rådets litteraturpris och De Nios Stora Pris samt har nominerats till Augustpriset fyra gånger för "Drömfakulteten" 2006, "Darling River" 2010, "Medealand och andra pjäser" 2012 och "Beckomberga – ode till min familj" 2014.

I december 2016 valdes Sara Stridsberg in som ledamot av Svenska Akademien. I samband med Akademiens kris i efterdyningarna av metoo-rörelsen och den så kallade Kulturprofilen begärde hon utträde, som beviljades den 7 maj 2018.

Yukiko Duke, född 1966 i Stockholm, arbetar som kulturjournalist, författare, översättare och moderator. Hon är även konstnärlig ledare för Stockholm Literature, den årliga internationella litteraturfestivalen på Moderna Museet, och projektledare för en seminarieserie som speglar samhällsutvecklingen i det moderna Japan. På YouTube driver hon en litteraturkanal. Yukiko Duke har växt upp med två språk och två kulturer – sin mammas japanska och sin pappas svenska.

Publicerat: 21 februari 2019.

 


ANNONS


 

Täby bibliotek firade 70 år i
kommunal regi med nostalgiskt
bokkafé och hembygdsfoton

Täby bibliotek firade sina 70 år i kommunal regi genom att arrangera ett bokkafé den 5 februari 2019 på temat "År 1949". De båda bibliotekarierna Linnéa Björkman (stående till vänster) och Anna Dunér var iklädda tidstypiska klänningar, bjöd på kaffe med tidstypiska kakor och presenterade tidstypiska böcker samt visade dessutom humoristiska videor med sina egna nyare boktips på YouTube.

Bland bibliotekariernas exempel på böcker utgivna 1949 finns Bertil Almqvists "Barna Hedenhös reser till Egypten", Åke Holmbergs "Ture Sventon i öknen", Astrid Lindgrens "Nils Karlsson Pyssling", Stig Dagermans "Bröllopsbesvär", Vilhelm Mobergs "Utvandrarna", George Orwells "Nineteen Eighty-Four" och Ingemar Hedenius "Tro och vetande".

I huvudbibliotekets entréhall visas för närvarande en liten skärmutställning om Täby biblioteks historia med foton från Täby Hembygdsförening. Det som hände 1949 var att den privata sammanslutningen Täby Biblioteksförenings verksamhet övertogs av Täby kommun. Bibliotekslokaler fanns då i Kyrkskolan i Täby kyrkby och i Ytterbyskolan i Roslags-Näsby. År 1951–52 överfördes ABF:s bibliotek i Viggbyholm till det kommunala biblioteket.

Publicerat: 7 februari 2019.

 


ANNONS


 

Välbesökt författarafton
med Hanne Kjöller på
Täby huvudbibliotek


VIDEO (127 sekunder). Hanne Kjöller besökte Täby huvudbiblioteks författarafton den 31 januari 2019. Hon berättade om sin senaste bok "23 saker som jag vill att ni påminner mig om när jag blir äldre", som gavs ut 2018. Hon hälsades välkommen av bibliotekarien Anna Dunér till det välbesökta mötet med närmare 90 åhörare.

Hanne Kjöller är fristående kolumnist på Dagens Nyheter, där hon dessförinnan har varit ledarskribent. Har tidigare arbetat på Expressen, Sundsvalls Tidning och Bohusläningen.

Hon är född 1965 i Uppsala. Är utbildad sjuksköterska och beskriver sig själv som liberalfeminist, enligt Wikipedia. Hon skriver böcker, föreläser och modererar.

Hanne Kjöller har bland annat skrivit böckerna "Operation: Nytt liv" (2006), "I huvudet på en mamma" (2008), "En halv sanning är också en lögn" (2013) och "En svensk tiger – vittnesmål från poliser som vågat ryta ifrån" (2016).

Publicerat: 1 februari 2019.

 


ANNONS