ANNONS

 

    Evenemang

Detta är Evenemangssidan av webbtidningen Täby Allehanda (TA), som är en fristående, opartisk och privatägd
lokaltidning i Täby kommun.  Text och bild där inte annat anges: Mac Lennart Lindskog,
mac.lennart.lindskog@tabyallehanda.se, mobiltelefon 073 514 66 60.

Sidan uppdaterades den 8 februari 2024 klockan 18.40.

 

Pristagare och
stipendiater
utsedda inom
kultur & idrott

Kultur– och fritidsnämnden (KFN) i Täby kommun beslutade den 25 april 2023 vilka personer som i år ska hedras med kulturpris, idrottspris, ungdomsledarpris och kulturstipendium.

Prisutdelningen sker i Täby kommunhus den 31 maj klockan 18.30 och är öppen för alla.

Ida-Therese Lindeberg från Täby Atletklubb hedras med idrottspriset

Ida-Therese är en idrottsutövare som under året har slagit flera svenska rekord i sin viktklass inom styrkelyftning och tagit medaljer både nationellt och internationellt mot bästa tänkbara motstånd.

Ungdomsledarpriser för betydelsefulla insatser inom idrotten

Fredrik Ljungheimer, schackklubben Trojanska hästen

Fredrik Ljungheimer har under 15 år varit eldsjälen i Trojanska hästen, en schackklubb som han grundade 2008. Idag är Trojanska hästen Sveriges bästa juniorschackklubb. Fredrik fortsätter att utveckla klubben, leder träningar och hjälper barn och unga i Täby att hitta rätt inom sin hobby.

Sara Naumann, Täby Basket

Sara Naumann har varit engagerad i föreningslivet och Täby Basket i 22 år. De senaste åren har hon även haft olika ledarroller. Saras främsta styrka är att fostra och engagera framtida ungdomar och unga vuxna i föreningslivet.

Peter Larsson, Täby Volley

Peter Larsson spenderar många timmar som tränare för föreningens ungdomar. Träningarna genomförs på hög nivå och med gott humör där Peters styrka är att möta allas behov.

Björn Peck får kulturpriset för sitt engagemang för Karby gård

Björn Peck har under lång tid varit en driven och hängiven ordförande i föreningen Karby gård i Täby kyrkby. Han har utvecklat Täby kulturcentrum Karby gård till en plats för upplevelser inom bland annat musik, konst och konsthantverk. Björn är själv en erfaren konsthantverkare, som arbetar främst med trä och skapar föremål som skålar, sländor och fat.

Kulturstipendier för att stödja konstnärlig utveckling

Tre kulturstipendiater har utsetts i år där samtliga har hög konstnärlig nivå och uppfyller kriterierna väl.

Viggo Hangård, teater

Viggo Hangård studerar heltid på Teaterpedagogprogrammet i Örebro och har bakgrund som elev på Ung kultur teater i Täby. Viggo vill finansiera en skrivarkurs i dramatik på Biskops Arnös skrivarskola och vidareutveckla sin egen förmåga att skriva för scenen, främst för barn och unga.

Tove Naumann, keramik

Tove Naumann studerar keramisk form på Leksands folkhögskola. Som ett komplement till utbildningen ämnar Tove att under hösten 2023 genomföra en studieresa till Japan och besöka såväl lokala keramiker som anrika konsthantverksstäder. Stipendiet ska användas för att finansiera studieresan.

Liselott Hjalmarsson, musik

Liselott Hjalmarsson går i sjätte klass på Täby Musikklasser och vill satsa mer på sitt individuella spelande i flera olika sammanhang. Liselott kommer att söka olika sommarkurser och har ansökt till Kallkursen vid Musikkonservatoriet i Falun.

Publicerat: 2 maj 2023.

 


ANNONS


 

Kulturhösten
drar igång på
Karby gård

Utställningen "Tre fotografer" med foton av Anna Boman, Sanjay Sharma och Henk Speksnijder har vernissage lördagen den 13 augusti 2022 klockan 12–16 på Täby kulturcentrum Karby gård i södra Täby kyrkby.

Fotoutställningen fortsätter under lördagar och söndagar till och med den 28 augusti. Fritt inträde. Arrangör: Täby Konstnärer.

Karby gårds kafé har öppet under utställningstiden.

Samtidigt på Karby gård:
Västra flygeln med Mona Olsson: "Faces". Keramik.
Grafikverkstaden med KarbyGrafikernas Sommarsalong.

Onsdagsmusiken i huvudbygg-naden börjar den 7 september klockan 19.00 med Violet Green. Inträde 150 kr "och då ingår gott fika".

Publicerat: 9 augusti 2022.

 


ANNONS


 

Hemvändare
från Costa del
Sol ställer ut
på Ensta krog

Marina van Stekelenburg framför ett av sina konstverk. Foto från konstnären.

 

Efter 24 år i den lilla andalusiska byn Álora nära Málaga på Costa del Sol (Solkusten) i södra Spanien återvänder Täbybon och konstnären Marina van Stekelenburg till sina hemtrakter.

Hon ställer ut sina verk hos Roslagsmålarna på Galleri Ensta krog den 30 april–8 maj 2022. Vernissage på Valborgsmässoafton klockan 11–16.

Utställningen "Hemkomsten" visar hennes akrylmålningar och akvareller från "de Oliv och Mandelträds beklädda Bergen i Andalusien – till de Djupaste Björkskogar och Skärgårdens Glittrande Hav".

Marina van Stekelenburg växte upp i Täby. Tog studentexamen på Tibble Gymnasium. Gick sedan i Konstskolan i Stockholm.

Under några år på 1990-talet bedrev hon målarkurser vid olika studieförbund och arbetade som bildlärare på Tibble Gymnasium.

Men vid 28 års ålder (1998) bestämde hon och hennes australiensiske man att flytta från Sverige för att prova på något nytt.

De hamnade till slut i byn Álora i Andalusien. Deras sekelskifteshus "ARTEstación" omvandlades till galleri och musikbar.

Sedan hösten 2021 har Marina och hennes man valt att stanna ett tag i Täby och Stockholm. De har köpt en gammal segelbåt som ligger bredvid Färgfabriken på Liljeholmen i Stockholm. Där har de övervintrat och väntar på att nya äventyr ska börja.

En del av tiden spenderar Marina van Stekelenburg i Täby för att kunna vara tillhands för familjen, som bor kvar här.

Publicerat: 23 mars 2022.

 


ANNONS


 

Täbybo skriver
thriller om
sovjetiskt
ubåtsvrak
utanför Öland

"Det artonde lejonet" är en thriller inspirerad av verkliga händelser.

 

Den 1 februari 2022 ges boken "Det artonde lejonet" ut av Petesso Förlag. Boken är skriven av Alexej Smirnov, som bor i Täby.

Journalisten och författaren Alexej Smirnov är uppvuxen i S:t Peters-burg i Ryssland och utbildad vid Litteraturinstitutet i Moskva.

Han kom till Sverige 1992 och arbetade fram till 2016 som Nordeuropakorrespondent för Moskvatidningen Novie Izvestia, för vilken han bland annat intervjuade den svenske spionen Stig Bergling.

"Det artonde lejonet" är hans sjätte bok. I denna historiska roman går 1990-talet mot sitt slut och det kalla kriget likaså.

Då en sjunken sovjetisk ubåt upptäcks utanför Ölands södra udde väcker dess mässingsbeteckningar många frågor.

Plötsligt tas ett snabbt myndighets-beslut att förbjuda all dykning till vraket.

Samtidigt, i det gula huset vid Fontankafloden i Sankt Petersburg, bestämmer sig Juri Berg för att resa till Stockholm och ta upp sökandet efter sin sedan länge försvunne morfar, ubåtsofficeren Alexander.

Det är upptakten till en historia som via andra världskrigets svenska "ryssläger" leder till såväl Sankt Petersburg som Stockholms skärgård.

Författaren Alexej Smirnovs far var sovjetisk ubåtsingenjör. Alexej Smirnov blev tidigt intresserad av marinarkeologi och därmed av Sveriges, Rysslands och Östersjöns historia. Han har deltagit i några forskningsexpeditioner på Östersjön.

Den historiska bakgrunden i boken är i stort sett autentisk. I boken vävs fakta ihop med en spännande intrig, där sökandet efter en på svenskt vatten sjunken sovjetisk ubåt görs både med hjälp av dykningar och arkiv.

Publicerat: 26 januari 2022.

 


ANNONS


 

Föreläsning
om artificiell
intelligens
på biblioteket

Ather Gattami den 7 oktober. Foto: Täby Allehanda.

 

AI-experten Ather Gattami, PhD, berättade om AI dvs artificiell intelligens inför 20 corona-anpassade åhörare på Täby huvudbibliotek den 7 oktober 2020.

Föreläsningen var ett evenemang inom eMedborgarveckan.

Ather Gattami är grundare och VD för företaget Bitynamics AB. Han är även AI-expert vid det svenska statliga forskningsinstitutet RISE Research Institutes of Sweden.

Han växte upp i Lund i Skåne. Är teknologie doktor och civilingenjör i teknisk fysik och har magister-examen i matematik. Han har jobbat på MIT, Caltech, KTH och Lunds universitet samt på Ericsson.

Ather Gattami är programledare för AI-podden.

Publicerat: 11 oktober 2020.

 


ANNONS


 

Fyra aktuella
låtsläpp med
anknytning
till Täby


MIKAEL LITTWOLD:
"DIN PLATS PÅ JORDEN"

Den 8 maj 2020 släppte Täbybon Mikael Littwold en ny låt på bland annat Spotify. "Din plats på jorden" heter den och är tillkommen under mars–april 2020.

På YouTube finns låten också i form av den första musikvideo som han har gjort. Sonen Samuel Littwold "med världens skarpaste musiköron" har mixat och mastrat. Hustrun Gitte Littwold "förgyller med sin änglaröst".

Se och hör musikvideon på YouTube.

Mikael "Micke" Littwold är förstelärare i Estetiska ämnen på Tibble Gymnasium, dit han kom redan 1991.

Han är också programchef för Estetiska programmet och BF-IHL (Idrott, Hälsa och Ledarskap).

Mikael Littwold har parallellt med arbetet på Tibble Gymnasium arbetat som musiker, låtskrivare och producent.

Han vann den svenska Melodifestivalen 1994 med låten "Stjärnorna" (Roger Pontare och Marie Bergman).

GUSTAFS DAGAR:
"VAGGVISA"

Gustaf Anderson och Johanna Lindqvist sjunger duett i "Vaggvisa". Foto från pressmeddelande.

Stockholmsbandet Gustafs Dagar släppte singeln "Vaggvisa" den 12 juni 2020. Den är "en lågmäld kärleksberättelse som andas sommar och ungdomsromantik".

– Vi ville fånga hur kärleken mellan två personer har en tendens att bestå även när relationen sedan länge tagit slut, säger sångaren och låtskrivaren Gustaf Anderson i ett pressuttalande.

Täbyanknytningen: Sångerskan Johanna Lindqvist har nyligen tagit studenten på Tibble Gymnasiums estetlinje (musikinriktning). Carl Nygren (piano/keys) är uppväxt i kommundelen Skarpäng och jobbar till vardags i Täby.

"Vaggvisa" är Gustafs Dagars tredje släpp våren 2020.

Låtens melankoliska ljudbild når sitt klimax till trumpettoner signerade Calle Stenman. Under 2019 slog han igenom i jazzvärlden med The Calle Stenman Quintet.

Medverkande i "Vaggvisa": Gustaf Anderson, sång, Johanna Lindqvist, sång, Carl Nygren, piano/keys, Simon Selsfors, trummor, Calle Stenman, trumpet, och Erik Urbán, sång.

Text och musik: Gustaf Anderson. Producent: Simon Selsfors. Mixning: Niklas Berglöf. Mastering: Magnus Lindberg.

"Vaggvisa" finns på Spotify.


SANDRA SALL:
"MASTERPIECE"

Sandra Nordström Sall med artistnamnet Sandra Sall släppte sin debut-EP "Masterpiece" den 12 juni 2020.

Hon har nyligen flyttat in i det nya området Täby Park (tidigare galoppfältet).

EP:n är producerad, skriven och inspelad tillsammans med Täbybon och producenten Thomas von Wowern i hans studio i Täby.

Sandra Sall jobbar även som låtskrivare. Hon har haft låtar i Melodifestivalen (Amy Diamond) och i Eurovision Song Contest (Slovakien och Malta).

Hon har jobbat mycket med Anders Bagge och sjungit demos för Céline Dion.

"Masterpiece" finns på Spotify.


PELAGO:
"HOME"

Barndomsvännerna och tennisspelarna Willy Hasselberg (nybliven Täbybo) och Oscar Waern (från Täby) har bildat musikgruppen Pelago.

Båda förknippas mycket med tennismetropolen Båstad.

Denna duo har numera skrivit skivkontrakt med Sony Music.

Den 6 mars 2020 släppte de låten "Home" (Pelago och Maximus).

Energi, lycka och hopp. Det är tre ord som duon Pelago vill använda för att beskriva sin nya singel, enligt ett pressuttalande.

Deras förra singelsläpp "Safe Place" blev en större succé än väntat. Den är uppe i cirka tre miljoner lyssningar.

Både "Safe Place" och "Home" är skrivna av Anderz Wrethov, som även var med och skrev Melodifestivalens vinnare "Too Late For Love" med John Lundvik 2019.

"Home" finns på Spotify.

Publicerat: 26 juni 2020.

 


ANNONS


 

Täby Konst-
närer bjuder
på virtuell
Sommarsalong
med verk i 3D

Täby Konstnärer såg fram emot att öppna Karby Gård för besökare till ännu en Sommarsalong. På grund av coronakrisen arrangerar föreningen nu i stället en virtuell Sommarsalong.

Denna digitala Sommarsalong öppnades fredagen den 5 juni och pågår till och med den 30 juni 2020.

Om man vill se samtliga verk från respektive konstnär, så hittar man dem under "Sommarsäsong online 2020" på hemsidan http://tabykonstnarer.se.

Där kan man också se vad verken kostar. I stort sett samtliga verk är till salu.

Den här gången bjuder Täby Konstnärer på en bonus: Ett urval av konstnärernas verk i 3D-miljö dvs tredimensionellt. Finns på http://tabykonstnarer.se/verkligt-virtuella-sommarsalongen-2020/.

I den här verkligt virtuella Sommarsalongen 2020 kan man röra sig fritt eller låta den guidade turen visa alla verk i ett lagom tempo.

Publicerat: 7 juni 2020.

 


ANNONS


 

Filmer om anti-
semitism och
nationalism
på filmkväll
i Näsbypark

På Förintelsens minnesdag den 27 januari 2020 visade Näsbyparks bibliotek två dokumentära kortfilmer: "Antisemitismens historia" och "Nationalism – på gott och ont".

Förintelsens minnesdag högtidlighöll att det är 75 år sedan befrielsen av koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau.

De båda filmerna har producerats av Roger Persson i bolaget SunTower. I filmerna medverkar historieprofessorn Ulf Zander.

Publicerat: 27 januari 2020.

 


ANNONS


 

"Porträtt:
Människor"
på Galleri
Ensta krog

Roslagsmålarna arrangerar i samarbete med ABF konst-utställningen "Porträtt: Människor".

Vernissage lördagen den 1 februari 2020 klockan 11–16.

Öppet lördagar och söndagar den 1–2, 8–9 och 15–16 februari klockan 11–16.

Galleri Ensta krog, Stockholms-vägen 205 i Täby.

Publicerat: 23 januari 2020.

 

Rolf Lindegren
ställer ut grafik
och måleri
på Karby gård

"Den hemlighetsfulla trädgården" är namnet på Täby konstnärers utställning med grafik och måleri av Rolf Lindegren.

Tid och plats är lördagar och söndagar klockan 12–16 under perioden 8–23 februari 2020 i Täby kulturcentrum på Karby gård i Täby kyrkby.

Vernissage den 8 februari med invigning klockan 13.

Karby gårds kafé har öppet under utställningstiden.

Publicerat: 23 januari 2019.

 

Akvarellsalong
på Karby gård

Karby gårds akvarellgrupper ställer ut tre veckoslut under perioden 18 januari–2 februari 2020: Lördagar och söndagar klockan 12–16.

Vernissagen den 18 januari invigs klockan 13.

Det blir onsdagsmusik den 22 januari klockan 19.00, då inträdet kostar 150 kronor inklusive fika från kaféet.

Kaféet är öppet under alla utställningsdagarna.

Besöksadress: Karby gård, Karbygårdsvägen 1, Täby kyrkby. Webbadress: www.karbygard.se.

Publicerat: 23 december 2019.

 


ANNONS


 

Anders Wahl-
gren berättade
i Näsbypark
om sin Stock-
holmsfilm

Filmaren och författaren Anders Wahlgren, född 1946 i Stockholm, berättar i dokumentären "Staden i mitt hjärta" (1992) hur hans barndoms Stockholm har förändrats.

Han anser att Stockholm är den stad som har förändrats mest i Europa utan att ha blivit bombad. Fler än 700 hus revs i den stora rivningsvågen på 1950- och 1960-talen.

Anders Wahlgren inledde filmkvällen fredagen den 15 november 2019 på Näsbyparks bibliotek med att berätta personligt om både Stockholm och sin dokumentärfilm.

Han lovade att närvara även på bibliotekets filmkväll fredagen den 29 november, då hans film "När Domus kom till stan" ska visas.

Publicerat: 22 november 2019.

 


ANNONS


 

Kommentera innehållet i Täby Allehanda på företagets Facebooksida!

 

Författarafton i Näsbypark om
konstbok med Cilla Naumann
och Karin Mamma Andersson


VIDEO (70 sekunder). Författaren Cilla Naumann (till vänster) och konstnären Karin Mamma Andersson berättade om den gemensamma boken "Samtalen" på Näsbyparks bibliotek den 31 januari.

 

Det blev fullsatt som vanligt, ett 60-tal åhörare, i Näsbyparks lilla biblioteks salong på författaraftonen onsdagen den 31 januari 2024 klockan 18–19. Den här gången gällde det den nya 262 sidor tjocka och rikt konstillustrerade boken "Samtalen". Den är skriven av författaren Cilla Naumann och är gjord tillsammans med den internationellt kända konstnären Karin Mamma Andersson, som den dessutom handlar om.

Boken bygger på samtal mellan Cilla Neumann och Karin Mamma Andersson under en veckas vistelse i Axel Munthes vinterstängda Villa San Michele på ön Capri utanför Neapel i Italien 2022. De möttes för första gången 2013 på en vernissage på Sven-Harrys konstmuseum vid Vasaparken i Stockholm.

Karin Mamma Andersson heter egentligen Anna Karin Andersson. Hon är född 1962 i Luleå, är målare samt bosatt och verksam i Stockholm, enligt Wikipedia. Hon började använda tillnamnet Mamma smått på skämt i samband med en elevutställning 1992, men det kom att bli hennes artistnamn.

Hon är ledamot av Konstakademien sedan 2002 och blev filosofie hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet 2010. Hon har varit gift med konstnären Jockum Nordström.

Cilla Naumann, född 1960, är författare och journalist. Hon debuterade 1995 med Vattenhjärta som belönades med Katapultpriset för årets bästa debut. Det stora genombrottet kom med romanen Dom från år 2000, enligt Wikipedia. År 2008 tilldelades hon De Nios vinterpris. Året därpå utkom den kritikerrosade romanen I cirklarna runt. Hon har blivit nominerad till Augustpriset två gånger.

Författaraftonen på Näsbyparks bibliotek avslutades med signering i boken "Samtalen".

Publicerat: 8 februari 2024.

 


ANNONS


 

Stort intresse för Gunilla Luiga
och Cajsa Tartsay på Karby Gård

Textilkonstnären Gunilla Luiga vid sitt konstverk "Carpe diem quam minimum credula posters" (pris 20 000 kronor) under vernissagen den 3 februari på Karby Gård i Täby.

 

Lördagen den 3 februari 2024 var det vernissage för utställningen "Vilda rötter" på Karby Gård Konst & Kultur i Täby kommun. Utställningen arrangeras av föreningen Täby Konstnärer.

En kontrastfull utställning med mjuk färgrik textil av Gunilla Luiga och med hård svart/vit keramik av Cajsa Tartsay håller öppet under veckosluten den 3–18 februari (extra öppet fredagarna den 9 och 16 februari) klockan 12–16.

Gunilla Luiga är född 1938 och uppvuxen i Gävle och bor sedan många år i Norskogen i Täby kommun. Hon är utbildad vid Konstfack, Stockholms universitet och Memorial Art Museum i Atlanta. Hon har ställt ut sin konst förutom i Sverige även i USA, Kanada och Kina. Hon har huvudsakligen arbetat med textil utsmyckning i offentlig miljö.

Gunilla Luiga har fått flera priser, bland annat Täby kommuns kulturpris 2020. Hon är sedan många år ordförande i Täby Konstnärer.

Cajsa Tartsay föddes 1952 och växte upp på en gård i Östergötland. Hon bor och har sin ateljé i Kummelnäs, Saltsjö-Boo, Nacka kommun. Hon har lärt sig skulpterandet och inspirerats av Hertha Hillfon och har varit hennes assistent. Cajsa Tartsay har också varit lärare i Nacka kommun och är engagerad i föreningen Hertha Hillfons Vänner (liksom Gunilla Luiga). Cajsa Tartsay arbetar huvudsakligen med skulpturala och fria former.

Utställningen på Karby Gård invigdes med ett anförande av Kultur- och fritidsnämndens förste vice ordförande Thomas Helleday (L), se fotot på första sidan, samt med dragspelsmusik och premiärvisning av kortfilmen "Textilkonstens beröring" om Gunilla Luigas konstproduktion.

Cirka en gång i månaden arrangeras en kulturkväll på Karby Gård. Alltid på torsdagar och alltid klockan 19. Programmet är blandat. Ibland medverkar de utställande konstnärerna och berättar om sitt skapande och sin konst, ibland bjuds andra kulturpersoner in för att föreläsa i ord och bild. Ämnena är då varierande, det kan handla om arkitektur, konst, konsthistoria eller Täby-anknutna kulturteman. Inträde 200 kr (pauskaffe och kaka ingår).

Torsdagen den 8 februari 2024 med start klockan 19.00 handlar kulturkvällen om "Inspiration – Livets rötter". Då visar Gunilla Luiga och Cajsa Tartsay sin utställning och berättar om sitt konstnärskap med textil och keramik inspirerade av naturen och om sina livserfarenheter. Arrangör är KRO Grupp 84.

Skulpturkonstnären Cajsa Tartsay vid ett av sina utställda konstverk under vernissagen den 3 februari på Karby Gård i Täby.


Publicerat: 6 februari 2024.

 


ANNONS


 

Författarna Sven Nordqvist och
Richard Swartz signerade
böcker i Näsby Parks Bokhandel

Näsby Parks Bokhandel på Eskadervägen 6 i Näsbyparks centrum samlade många bokläsare till de båda författarbesöken lördagen den 9 december 2023. Butiken är medlem i den riksomfattande bokhandelskedjan Ugglan och har en stark anknytning till Täby och speciellt till kommundelen Näsbypark.

Författaren Sven Nordqvist (i förgrunden) är, enligt Wikipedia, född 1946 i Helsingborg, utbildad arkitekt samt barnboksförfattare och illustratör (tecknare). Han är mest känd för böckerna om Pettson och Findus (gubbe respektive katt).

Sven Nordqvist har även skrivit och illustrerat böckerna "Minus och stora världen", "Agaton Öman och Alfabetet", "Hattjakten" och böckerna om Nasse samt illustrerat böckerna om Mamma Mu. Han har också varit med och byggt upp Pettsons hus på Julita gård i Katrineholms kommun samt på Junibacken och Gröna Lund på Djurgården i Stockholm. Hans senaste bok heter "Vägen hem".

Elisabeth Mittag-Leffler (till vänster) är huvudägare till Näsby Parks Bokhandel AB. Richard Swartz är, enligt Wikipedia, född 1945 i Stockholm, författare, fristående kolumnist i Dagens Nyheter och dessförinnan mångårig journalist på Svenska Dagbladet. Bosatt i Wien i Österrike sedan 1976.

Han gick ut Handelshögskolan i Stockholm 1968, tog en fil kand vid Stockholms universitet 1970 och studerade vid Karlsuniversitetet i Prag 1970–1972. Richard Swartz är gift med den kroatiska författaren och journalisten Slavenka Drakulic.

Hans senaste bok heter "Loppmarknad" och handlar både om Wien och Stockholm. I boken "Ostron i Prag" beskriver han sin studietid i dåvarande Tjeckoslovakien under den sovjetryska "normaliseringen" efter den så kallade Pragvåren.


Publicerat: 11 december 2023.

 


ANNONS


 

Viggbyskolan blev spökhus
under Halloween-firandet


VIDEO (81 sekunder). Besökarna informerades gruppvis utomhus om vad som väntade dem när de släpptes in i spökhuset, som den 4 november 2023 utgjordes av Viggbyskolans moderna tillbyggnad från år 2021. I bakgrunden skymtar den pågående stora tillbyggnaden av Viggbyskolan som ska ge plats för ytterligare cirka 100 elever.

Det spökade rejält i Viggbyskolan på alla helgons dag lördagen den 4 november 2023 mellan klockan 17.30 och 20.30. Då tog elever och föräldrar till klass 5A emot intresserad allmänhet på en spökpromenad med "levande spöken" (dvs utklädda elever) i sin hemsökta skola.

Vid 18-tiden var det en lång kö av föräldrar och barn utanför ingången till spökhuset dvs den senaste färdigbyggda skolbyggnaden på två våningsplan.

– Det årliga Halloween-discot, som femmorna brukar arrangera, blev i år inställt då gympasalen renoveras. Så då kom vi på att arrangera en spökpromenad genom en mörk skola. Det är ju en superrolig idé och något som många fler kan uppskatta än bara eleverna. Hela familjen kan ju komma och få en upplevelse ihop.

Det säger Anna Mourou, en av föräldrarna och initiativtagarna till Halloween-projektet.

Åke Ringwall, som är rektor för de kommunala skolorna Viggbyskolan och Drakskeppsskolan, var positiv till det föreslagna projektet. Han såg fram emot att se hur besökarna och eleverna skulle reagera.

Viggbyskolan har adressen Järnvägsallén 2 i Viggbyholm, Täby kommun. Den är en skola med årskurserna F–6 och har plats för cirka 280 elever, enligt sin egen hemsida. Skolans huvudbyggnad är från 1920-talet. Sedan dess har området utökats med ytterligare byggnader under 1950-talet, 1960-talet samt år 2021.

För närvarande utökas, renoveras och tillgänglighetsanpassas skolan. Samtidigt bevaras det tidstypiska från 1920-talet. Enligt nuvarande tidsplan beräknas ombyggnaden av Viggbyskolan vara klar under vårterminen 2025.


VIDEO (162 sekunder). Den första delen av projektet "Spökhus i Viggbyskolan på allhelgona" bestod av "Lite Läskigt (rek ålder 6 år)" klockan 17.30–18.30. Den visade sig vara en välarrangerad och fantasifull labyrint bland skräckfigurer i skolsalarna på två våningsplan. Mycket effektfull och dessutom hörbart uppskattad i videoklippet. Den andra delen utgjordes av "Spooky Hours" för något äldre elever klockan 18.30–20.30, då Täby Allehanda inte närvarade på grund av väntan utomhus i det tilltagande regnet.


Publicerat: 6 november 2023.

 


ANNONS


 

Författarafton på Näsbyparks
bibliotek om det ryskspråkiga
parallellsamhället i Sverige


VIDEO (130 sekunder). Näsbyparks biblioteks föreståndare Mia Svensson hälsade välkommen till den ryska författaren och journalisten Liza Alexandrova-Zorina och till kvällens samtalsledare Rysslandkännaren och Täbybon Stig Fredrikson. Denna författarafton, onsdagen den 11 oktober 2023, var välbesökt med ett 50-tal åhörare.

Liza Alexandrova-Zorina föddes 1984 i Leningrad (nuvarande S:t Petersburg) i Ryssland. Hon har givit ut flera böcker på ryska. Hon bor numera i Djursholm i Sverige, är gift med den svenske författaren och dramatikern Dmitri Plax med vilken hon har en son.

Hennes första bok på svenska heter "Imperiets barn: ett reportage" och gavs ut i mars 2023 av bokförlaget Volante. Hennes reportage i tidningen Expressen ligger till grund för boken.

Det finns delar av Sverige som de flesta aldrig ser: Ett slags skuggsamhälle där språket är ryska och svensk lag inte gäller. Ekonomin är svart. Maffian sköter arbetsförmedlingen. Människor smugglas över Östersjön.

De som lever i parallellsamhället kommer från det forna Sovjet: Ukrainska och uzbekiska byggarbetare. Städerskor från Belarus. Maffiamän från Kaukasus.

Strax före författaraftonen på Näsbyparks bibliotek den 11 oktober togs det här fotot på huvudpersonerna: Samtalsledaren och Rysslandkännaren Stig Fredrikson och författaren till "Imperiets barn" Liza Alexandrova-Zorina.

Publicerat: 15 oktober 2023.

 


ANNONS


 

Stort intresse för Täby kommuns
näringslivslunch om global
maktkamp och säkerhetspolitik


VIDEO (63 sekunder). Magnus Christiansson, universitetslektor vid Institutionen för krigsvetenskap och militärhistoria på Försvarshögskolan (FHS) i Stockholm, föreläste den 13 september 2023 om "Global maktkamp och svensk säkerhetspolitik". Det gjorde han inför cirka 100 åhörare på Täby kommuns näringslivslunch i Kommunhusets fullmäktigesal.

Magnus Christiansson gav sin syn på nordisk-baltisk säkerhet och Nato-samarbetet. Han beskrev följande globala trender:  1. Deglobalisering (fragmentering, begränsning av globala flöden och multilaterala institutioner).  2. Kamp om strategiska råvaror och teknologi (halvledare, AI, kvantdatorer).  3. Globala värdekedjor (begränsningar, transaktionskostnader, "near shoring", strategisk handel).  4. Institutioner: WTO fungerar inte, WHO har tappat trovärdighet och FN konkurrerar med G20.  5. Scenarier: "slowbalization", Väst mot Kina, regionala handelsblock.

Välkomstanföranden hölls av kommunstyrelsens ordförande Erik Andersson (M) och Gymnasie- och näringslivsnämndens ordförande Eva von Wowern (KD). Sammankomsten leddes av Täby kommuns nya näringslivschef Stefan Berg.

Publicerat: 22 september 2023.

 


ANNONS


 

Fullsatt "Vi älskar dansbandz"
med Anna Bromee i Täby

Skådespelaren och sångerskan Anna Bromee uppträdde med showen "Vi älskar dansbandz" på Täby kommuns kulturförfriskning under lunchtid den 12 september 2023. Det blev fullsatt dvs 85 sittande och ätande åskådare i lokalen Kulturscenen (före detta Hörsalen) i Täby kulturhus (tidigare kallat Bibliotekshuset) i Täby centrum.

Föreställningen är en svängig, rolig och kärleksfull hyllning till svenska dansband. Nostalgi möter nutid med populära låtar från 1960-talet till nutid. Med andra ord: En feel-good-show. I förinspelade videoinslag medverkar bland andra sångerskan Jenny Silver. Anna Bromee sjöng själv med dansbandet Haddonz hemma i Sörmland på 1990-talet.

I början av föreställningen meddelades det att all videoinspelning är förbjuden.

Publicerat: 15 september 2023.

 


ANNONS


 

Täby Företagarträff hyllade
Årets Företagare i Täby:
Tobias Ericson, Tershine AB

I prisutdelningen deltog från vänster Företagarna Täbys ordförande Henrik Emilson, Gymnasie- och näringslivsnämndens ordförande Eva von Wowern (KD), Årets Företagare i Täby Tobias Ericson, Tershine AB, kommunstyrelsens ordförande Erik Andersson (M) och Täby kommuns näringslivschef Caroline Arenander.

 

Täby Företagarträff är "Årets näringslivsdag" i Täby. Den är "en årlig hyllningsdag till Täbys alla entreprenörer" som numera arrangeras av Företagarna Täby och Täby kommun. Täby Företagarträff har arrangerats sedan 1985, då den tillkom på initiativ av Handelskammaren.

Årets företagarträff samlade ett 90-tal deltagare på entréplanet i Täby kommunhus på Esplanaden 3 fredagen den 28 april 2023 mellan klockan 13.00 och 16.00.

På programmet stod inledningsord av arrangören och näringslivschefen Caroline Arenander, kommunstyrelsens ordförande Erik Andersson (M), Gymnasie- och näringslivsnämndens ordförande Eva von Wowern (KD) samt Företagarna Täbys ordförande Henrik Emilson.

Därefter gav Företagarnas VD Günther Mårder sin syn på "Riksfyllt företagande" i ett inspirerande anförande.

Henrik Emilson berättade om samverkan mellan Företagarna, kommunen och skolorna i Täby under rubriken "Hurra för Årets UF-företag!". UF står för Ung Företagsamhet, där gymnasieungdomar kan testa hur det är att driva företag. Årets UF-företag 2023 i Täby heter för övrigt Terri Sthlm UF.

I kaffepausen blev det mingel bland deltagarna och tillfälle att besöka utställningsborden. Utställare var i år Almi Stockholm, Nyföretagarcentrum Täby Vallentuna Danderyd, Energi- och klimatrådgivningen, Upphandlingsenheten och Täby kompetenscenter.

Sedan informerade Täbys näringslivschef Caroline Arenander om kommunens service och bemötande.

Martina Ok och Katarina Reigo, rådgivare från Almi, upplyste om stöd och finansiering för växande företag.

Sist men inte minst avslöjades vem som koras till Årets Företagare i Täby 2023. Det blev bilentusiasten och entreprenören Tobias Ericson, ägare och verkställande direktör för bilvårdsföretaget Tershine AB på Reprovägen 15 i Arninge. Han fick tillfälle att berätta om vad han har gjort för att nå framgång med sitt företag.

Juryns motivering lyder: Genom enastående produkter och ett fantastiskt engagemang och driv har Tobias tagit Tershine till den absoluta framkanten i sin bransch. Från föräldrarnas garage till dagens ledande position har Tobias visat på exceptionell entreprenörsanda och ett utomordentligt företagande. Genom att vara väl synlig för sina kunder på sociala medier har varumärket Tershine växt sig starkare och starkare. Juryn anser att Tobias Ericson är väl värd utmärkelsen Årets företagare i Täby 2023.

Priset delas ut varje år av organisationen Företagarna Sverige i samverkan med kommunerna. Utmärkelsen går till en person som är en inspirationskälla och förebild för andra företagare i sin kommun. För att bli nominerad ställs höga krav på bland annat lönsamhet och tillväxt.

Årets Företagare i Sverige och Årets Unga Företagare utses på Riksfinalen i Stockholm den 21 oktober 2023. Det är samma dag som Günther Mårder väljer att avgå efter ungefär åtta år som VD för Företagarna Sverige.

Täby Företagarträff avslutades med mingel, förfriskningar och tilltugg.



VIDEO (61 sekunder). Företagarnas VD Günther Mårder höll ett mycket intressant anförande om "Riskfyllt företagande" på Täby Företagarträff 2023. Han introducerades av Täbys näringslivschef Caroline Arenander.

Ett 90-tal företagare, politiker och kommunala tjänstepersoner minglade och knöt nya kontakter på Täby Företagarträff.

Publicerat: 2 maj 2023.

 


ANNONS


 

Två vernissager på påskafton:
Ensta krog och Karby gård


VIDEO (68 sekunder). Den ena av de två vernissagerna i Täby kommun på påskaftonen den 8 april 2023 hölls i Föreningen Roslagsmålarnas regi på Galleri Ensta krog med adress Stockholmsvägen 205. Där visar konstnären Karl-Gustav Wilhelmsson sina "Akvareller från kust till kust" på konstutställningen som pågår till och med den 16 april.

Karl-Gustav Wilhelmsson är född 1963 och uppvuxen i Enebyberg i Danderyds kommun. Är sedan 25 år verksam i Göteborg. Han är utbildad på Stockholms konstskola och Riddarfjärdsskolan Bild och form. I videon intervjuas han av Täby Allehandas redaktör Mac Lennart Lindskog intill tavlan "Enebygård" (pris 5 000 kronor). Till vänster ses hans akvarell "Ulriksdal" som visar Ulriksdals slott och som också är till salu för 5 000 kronor.


VIDEO (107 sekunder). Den andra vernissagen på påskaftonen den 8 april var föreningen Täby Konstvänners Vårsalong 2023 på Täby kulturcentrum Karby gård. Täby Konstnärers ordförande Gunilla Luiga berättade i sitt öppningsanförande att utställningen visar 71 konstverk av nästan 90 inlämnade verk av 60 medlemmar. Vårsalongen pågår lördagar, söndagar och helgdagar till och med den 23 april.

En av medlemmarna i Täby Konstvänner är Jean-Pierre Saracco, som videointervjuas vid sin akvarell "Vaxholm" (som kan köpas för 7 500 kronor). Han har en intressant bakgrund: Född 1949 i Algeriet. Fransman med italienskt och spanskt påbrå. Flydde från kriget 1962 till Marseille. Tog studenten (Baccalauréat) 1968 och började studera på L'École d'Art Plastic de Luminy i Marseille. Blev samtidigt uttagen till det franska landslaget i vattenpolo.

Jean-Pierre Saracco kom första gången till Sverige 1969 (Jukkasjärvi). Flyttade sedan till Stockholm för att studera på Konstfackskolan 1971. Blev svensk medborgare 1972. Har arbetat som audiovisuell formgivare och grafiker 1982–1994. Därefter som grafiker och animatör 1994–2003. Arbetar som bildlärare sedan 2006. Bor i Täby kyrkby.

Se även fotot med den utställande vårsalongskonstnären John Högsander på Täby Allehandas första sida, www.tabyallehanda.se.

Publicerat: 10 april 2023.

 


ANNONS


 

Täby huvudbibliotek visade
del 3 av Roger Perssons film
om svensk litteraturhistoria


VIDEO (150 sekunder). Marit Lundgren, producent på SunTower Entertainment Group AB på Hörnåkersvägen i Täby, presenterade sin och manusförfattaren Roger Perssons nya film "Svensk litteraturhistoria del 3" på Täby huvudbibliotek den 22 mars 2023. Den 23 minuter korta filmen sågs av en liten men entusiastisk skara åhörare i bibliotekets programrum. I videon ses även filmvisningens arrangör bibliotekarien Anna Dunér.

Ambitionen är att informera om Sveriges mest tongivande författare under olika tidsperioder och att skapa intresse för läsning i skolorna. Den här filmen koncentrerar sig på några av landets främsta författare födda under sent 1800-tal eller under de första åren på 1900-talet.

Den senare delen av 1800-talet och fram till det första decenniet på 1900-talet har kommit att få tidsetiketten ”det moderna genombrottet” inom svensk litteratur. En tid även kallad ”modernismen” då många av de litterära giganter vi känner till än idag debuterade, framhåller företaget SunTower.

De sex författare som filmen berättar om i del 3 är Elsa Beskow, Hjalmar Bergman, Dan Andersson, Moa Martinson, Ivar Lo-Johansson och Jan Fridegård. Del 4 kommer senare under 2023.

Publicerat: 23 mars 2023.

 


ANNONS


 

Färgrik glaskonst med ovanlig
teknik visas på Karby gård


VIDEO (153 sekunder). Täby Konstvänners ordförande Birgit Hallerfors presenterade Glas-utställningens konstnärspar Håkan Blomqvist och Karin Westman på vernissagen den 18 mars på Karby gård. De berättade bland annat om sin annorlunda teknik att skapa glaskonst. Karin Westman har genomgått textillärarutbildning vid Uppsala universitet 1980–85. Håkan Blomqvist har studerat på Pilchuck Glass School, Seattle, USA, år 2003.

 

Tre nya utställningar anordnas på Täby kulturcentrum Karby gård den 18 mars–2 april 2023: I huvudbyggnaden pågår "Glas" av Blomqvist och Westman. Dessutom Täby konstvänners lotterikonst och ungdomsstipendiatens verk. I övervåningen finns Grafikverkstaden med KarbyGrafikernas "Tema: Vingslag". I den västra friliggande flygelbyggnaden visar Täby Konsthantverkare "Silver" av Jenny Meissner. Fritt inträde till alla tre utställningarna.

Mer på Karby gård: Onsdagsmusik. Den 22 mars klockan 19.00 med JoySpring och den 29 mars klockan 19.00 med Systrarna Stopp. Inträde: 150 kronor inklusive "gott fika".

Den högklassiga glasutställningen visas lördagar och söndagar klockan 12–16 till och med den 2 april. Det äkta paret Håkan Blomqvist och Karin Westman har förflutet i trä respektive textiltryck. De har funnit en gemensam nämnare i en säregen tillverkning av glaskonst.

Blomqvist-Westman arbetar huvudsakligen med ugnsgjutet glas skapade i sandformar. Det är en tidskrävande arbetsmetod som paret har experimenterat sig fram till sedan de övergick till glas i slutet av 1990-talet. Ett signum för deras glaskonst uppges vara "den flödande rikedomen av färg som är insprängt både i och utanpå skulpturerna".

De bor både i värmländska Högboda och i Uppsala. Sedan 1999 arbetar de mestadels med glas och järn. De har en stor glasstudio i Boda prästgård i Kils kommun, Värmland.

Blomqvist-Westman har under årens lopp ställt ut på många separatutställning och samlingsutställningar såväl i Sverige som utlomlands däribland Österrike, USA och Japan.

Färggrann glaskonst på vit vägg. Dessa skulpturer av Blomqvist och Westman på Karby gårds utställning heter "Varelse" och kostar 2 300 kronor per styck.

Täby Konstvänners (TKV) ungdomsstipendium delas årligen ut till en ung konststuderande med anknytning till Täby. 2023 års stipendiat är 20-åriga Anna Kim Schweitz. Hon går för närvarande i Nyckelviksskolan på Lidingö med inriktning textil form. Hon får stipendiet för "sin förmåga att i textil form förmedla stämningar och uttryck som berör".

Anna är född i Nederländerna. Från femårsåldern uppvuxen i Sydkorea, som hennes mamma kommer ifrån. Hennes pappa är svensk. År 2018 flyttade hon till Sverige tillsammans med sin äldre syster. Hon gick på IB-programmet med naturinriktning på Åva gymnasium i Täby. Nu bor hon i Vallentuna med sin lillasyster. Hennes konstverk på fotot heter "Body and Time". Det handlar om människornas relation till textilier och den mänskliga kroppen.

Publicerat: 20 mars 2023.

 


ANNONS


 

Många besökare på Karby gårds
konstutställning om Vera Nilsson


VIDEO (91 sekunder). Täby Konstnärers ordförande Gunilla Luiga berättade i sitt välkomstanförande på vernissagen den 25 februari 2023 om utställningen "Två generationer" och de tre konstnärerna Vera Nilsson (1888–1979), hennes dotter Catharina Nilsson-Gehlin (1922–2015) och dotterns make Nils Gehlin (1918–2009). Bredvid Gunilla Luiga står Moa Gehlin, som är dotter till den andra generationen och dotterdotter till den första generationen. Vera Nilsson är alltså Moa Gehlins mormor.

 

Det kom ovanligt många besökare, flera hundra personer, under de första två dagarna av Täby Konstnärers utställning "Två generationer" på Täby kulturcentrum Karby gård.

Utställningen med verk av de tre konstnärerna Vera Nilsson, dottern Catharina Nilsson-Gehlin och svärsonen Nils Gehlin i var sitt utställningsrum pågår lördagar och söndagar klockan 1216 under perioden 25 februari12 mars 2023.

Vera Nilsson beskrivs som en av de tidigaste svenska expressionisterna och en av landets främsta kvinnliga konstnärspionjärer. Hon målade ofta med kraftfulla penseldrag och intensiva färger. Som första kvinna på 1900-talet blev hon invald i Konstakademien. Hon var politiskt engagerad och känd för sina porträtt av kvinnor och barn som har det svårt.

Det är också till stor del tack vare Vera Nilsson som Stockholms tunnelbana har fått konstnärlig utsmyckning. Hon spelade en avgörande roll som opinionsbildare.

I ett brev till borgarrådet Hjalmar Mehr (S) i Stockholm skrev Vera Nilsson den 18 mars 1955 bland annat följande: "Vi vill ha fest, glädje och färgprakt i tunnelbanan. Det är de enkla människornas, de billösas dagliga trafikled … Låt oss få det i underjorden, katedraler under jorden! Varje hållplats ett sagoslott!"

Bland besökarna på vernissagen på Karby gård fanns Täby kommuns kultur- och fritidsnämnds nye ordförande Carl Henrik Svenson (M). Kulturförvaltningen har bidragit ekonomiskt till frakt och försäkring av konstverken på utställningen.

Ett av Vera Nilssons mest kända verk på Karby gårds utställning är den här expressionistiska målningen kallad "Lindebarn" (1922). Den föreställer konstnärens dotter Catharina Nilsson–Gehlin kallad Ginga, vars konst också visas på utställningen. Vera Nilssons målningar av sitt barn anses sakna motstycke.

Ett annat av Vera Nilssons kända konstverk är den här pelaren med sten- och glasmosaik på tunnelbanestationen T-Centralens översta plattform. Konstverket heter "Det Klara som trots allt inte försvinner". Titeln på mosaikpelaren anspelar på de gamla och delvis rivna kvarteren i stadsdelen Klara i Stockholm. Två av pelarens sidor har föreställande motiv medan de två andra sidorna är mer abstrakta. Tre avbildade Klarafigurer uppges föreställa författarna Carl Jonas Love Almqvist och Anna Maria Lenngren samt skulptören Johan Tobias Sergel. Tunnelbanestationen och dess konst invigdes 1957. Fotograferat den 23 februari 2023.

Publicerat: 27 februari 2023.

 


ANNONS


 

Näringslivsmöte om hur Stock-
holm ska bli Europas ledande
hållbara tillväxtregion och om att
Täby nu har över 75 000 invånare


VIDEO (89 sekunder). Täby kommuns näringslivschef Caroline Arenander ses här presentera Staffan Ingvarsson, VD för Stockholm Business Region, som talare inför ett 80-tal deltagare på kommunens näringslivslunch den 30 november 2022 i kommunhuset. Han berättade om uppdraget att utveckla och marknadsföra Stockholm som etableringsort och besöksmål samt att leda partnerskapet Stockholm Business Alliance, som Täby kommun är en del av.

Staffan Ingvarsson framhöll att Stockholm rangordnas som nummer 10 på listan över städer med flest globala huvudkontor (cities with the most global HQ's). Högre upp på listan kommer endast Tokyo (nummer 1), London, Hong Kong, New York, Beijing, Seoul, Paris, Taipei och Houston.

Dessförinnan hade kommunstyrelsens ordförande Erik Andersson (M) och Gymnasie- och näringslivsnämndens ordförande Eva von Wowern (KD) hållit välkomstanföranden.

Täbys kommundirektör Katarina Kämpe informerade på näringslivsträffen om nyheten att Täby kommun har ökat till över 75 000 invånare i november 2022. Närmare bestämt till 75 068 invånare, vilket framgår av fotot.

Där framgår också andra intressanta siffror: Medelinkomsten i Täby för år 2020 var hela 519 096 kronor jämfört med 445 200 kronor i hela Sverige. Täby ligger även bra till när det gäller eftergymnasial utbildning: 55% jämfört med 45% i hela landet.

Publicerat: 3 december 2022.

 


ANNONS


 

Täbyföretagare visar sina filmer
om svensk litteraturhistoria
på skolor och bibliotek


VIDEO (88 sekunder). Roger Persson, VD för företaget SunTower Entertainment Group i Täby, visade sina två första filmer i den årsfärska trilogin om svensk litteraturhistoria på Täby huvudbibliotek den 16 november 2022: Del 1 "Från Bellman till Strindberg" och Del 2 "Från Heidenstam till Söderberg".

Den sista tredjedelen av filmtrilogin väntas bli klar för visning under 2023. Filmerna är cirka 20 minuter korta och riktar sig främst till skolor med elever i årskurs 7–9. Filmerna fungerar som en lärorik introduktion till svensk litteratur för skolelever och som en nyttig repetition för vuxna.

I Roger Perssons litterära kanon (med betoning på den första stavelsen: kánon) ingår följande författare. Del 1: Carl Michael Bellman, Anna Maria Lenngren, Esaias Tegner, Erik Gustaf Geijer, Fredrika Bremer, Emelie Flygare-Carlén, Viktor Rydberg och August Strindberg. Del 2: Verner von Heidenstam, Selma Lagerlöf, Gustaf Fröding, Erik Axel Karlfeldt och Hjalmar Söderberg.

Publicerat: 18 november 2022.

 


ANNONS


 

Jan Eliasson på författarafton
i Täby: Flygplanet med Dag
Hammarskjöld blev attackerat
– det var inte något pilotfel!


VIDEO (92 sekunder). I videon från författaraftonen på biblioteket i Näsbypark den 6 oktober ger Jan Eliasson sin syn på Rysslands pågående krig mot Ukraina.

 

Jan Eliasson, född i Göteborg 1940 och Täbybo sedan 2019, är en av Sveriges mest kända diplomater och politiker (socialdemokrat). Han var ordförande i FN:s generalförsamling 2005–2006 och Sveriges utrikesminister den 24 april–6 oktober 2006. Några år senare var han vice generalsekreterare för FN 2012–2016.

Jan Eliasson var ordförande för Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (SIPRI) under perioden juni 2017–maj 2022. Sent omsider flyttade han tillsammans med sin hustru Kerstin till en villa i Näsbypark och blev pensionär på riktigt med uppfriskande hundpromenader.

Han blev även författare till sin mycket intressanta självbiografiska bok "Ord och handling – Ett liv i diplomatins tjänst". Den ger läsaren både en svensk och en världspolitisk samtidshistoria direkt från en aktivt medverkande källa!

Det var i egenskapen av författare som den nu 82-årige Jan Eliasson besökte Täby kommuns filialbibliotek i Näsbybark på en författarafton den 6 oktober 2022 klockan 18–19. Fullsatt förstås med ett 60-tal åhörare.

Under författaraftonen uttryckte Jan Eliasson en viss förvåning över att hans slutsatser i bokens kapitel om FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjölds död i flygkraschen i Ndola, Nordrhodesia (numera Zambia), natten mellan den 17 och 18 september 1961 ännu inte hade fått förväntad uppmärksamhet.

Täby Allehanda vill därför bidra med följande: Jan Eliasson skriver att han för sin personliga del (efter att ha studerat allt material som hittills har framkommit i ämnet) inte kan "komma till någon annan slutsats än att Dag Hammarskjöld dött efter att hans plan beskjutits eller tvingats störta".

Jan Eliasson bygger huvudsakligen sin uppfattning på de utredningar som tanzaniern Judge Mohamed Chande Othman gjort sedan 2015.

Jan Eliasson vill också hänvisa till den svenske utredaren Mathias Mossbergs väldokumenterade rapport i arkivfrågan. Rapporten avslutas med konstaterandet att anledningen till kraschen "med ökande sannolikhet" är att finna i någon form av påverkan ("interference") snarare än den bekväma och på intet sätt bevisade teorin om pilotfel.

Dag Hammarskjöld lämnade Leopoldville i Kongo med det svenska Transairplanet Albertina den 17 september 1961. Ombord fanns 15 personer förutom Hammarskjöld. Åtta av dem var handplockade svenska besättningsmedlemmar under chefspiloten flygkapten Per-Erik Hallonqvist. Övriga var nära medarbetare till generalsekreteraren och hans livvakter.

Flygplanet störtade i ett skogsparti nära Ndola. Det tog femton timmar innan planet blev officiellt lokaliserat och en preliminär undersökning av planet och nedslagsplatsen sattes igång. Alla ombord befanns då vara döda utom FN:s säkerhetschef Harold Julien, som senare dog på sjukhus. Enligt Harold Julien ska Dag Hammarskjölds sista ord ha varit att han ropade "go back, go back!".

Publicerat: 9 oktober 2022.

 


ANNONS


 

Fullsatt kulturförfriskning
om Lill-Babs i Täby kulturhus

 

VIDEO (48 sekunder). "Lill-Babs Forever" är namnet på Täby kommuns fullsatta kulturförfriskning som anordnades onsdagen den 28 september 2022 klockan 12.00–13.00 på Kulturscenen (tidigare Hörsalen) i Kulturhuset (tidigare Bibliotekshuset) i Täby centrum. Kulturförfriskning innebär artistunderhållning samt lunchmacka och dryck.

Med en karriär som sträckte sig över flera decennier älskades Barbro "Lill-Babs" Svensson av en stor publik. Låtar som "Snurra min jord", "Är du kär i mig ännu Klas-Göran" och "Leva livet" känner de flesta igen. Även om hon var en tuff brud på höga klackar i glittrig lyxförpackning beskrivs hon också som varm, medkännande och fylld av energi.

I Riksteaterns föreställning i Täby berättade sångartisten Lena Nilsson och pianisten Carina E Nilsson om Lill-Babs historia och framförde egna tolkningar ur hennes rika låtskatt. I ovanstående video framförs "En tuff brud i lyxförpackning".

Barbro Margareta "Lill-Babs" Svensson föddes 1938 i Tå i Järvsö församling i Hälsingland och avled 2018 i Stockholm.

I kulturförfriskningen medverkade från Täby kommuns sida kulturchefen Lina Browall med en välkomsthälsning från scenen och kulturintendenten Sanna Wihlforsén med ett avslutande blomstertack.

Publicerat: 30 september 2022.

 


ANNONS


 

Fullsatt författarafton i Täby
med Lena Andersson om
hennes roman Koryféerna


VIDEO (59 sekunder). Författaren och journalisten Lena Andersson talade om sin senaste bok "Koryféerna – en konspirationsroman" inför ett 90-tal åhörare på en fullsatt författarafton i Täby huvudbibliotek torsdagen den 15 september.

Hon är född 1970, uppvuxen och bosatt i Stockholm. Har en fil kand-examen i engelska, tyska och statsvetenskap från Stockholms universitet. Promoverades till filosofie hedersdoktor vid Linnéuniversitetet 2016.

Lena Andersson romandebuterade 1999. År 2013 tilldelades hon Augustpriset för "Egenmäktigt förfarande", som enligt bokförlaget Polaris redan betraktas som en modern klassiker. Även boken "Utan personligt ansvar" betraktas som ett framstående verk, enligt Wikipedia.

Senare har romanerna "Sveas son" och "Dottern" samt krönikesamlingarna "Verkligheten och resten" och "Resten av verkligheten" givits ut.

Romanen "Koryféerna" är en fantasifull fiktiv berättelse mot bakgrund av mordet på statsminister Olof Palme 1986 dock med andra namn och andra omständigheter än vad som har framkommit i Palme-utredningen.

Publicerat: 19 september 2022.

 


ANNONS


 

Erikslund i Täby firar 50 år
som parhusområde
och som kamratförening


VIDEO (69 sekunder). Kommunstyrelsens ordförande Erik Andersson (M) och Erikslunds Kamratförenings (EKF) ordförande Simon Barrington klippte tillsammans bandet som invigde den helrenoverade konstgräsplanen Erikslunds bollplan. Det skedde lördagen den 27 augusti 2022 klockan 12.00 i samband med EKF:s 50-årsjubileum.

Erikslunds Kamratförening bedriver idrottsverksamhet för barn, ungdom och vuxna i Täby. Föreningen har numera tre sektioner: Innebandy, fotboll och rugby.

EKF bildades 1972 av Lars Hallander, Kjell Rådeström, Wolfgang Czarnotta och Bosse Nordensson. Verksamheten bestod då av fotboll, gymnastik, rytmik och gammeldans.


VIDEO (52 sekunder). Björn Ulfberg representerade styrelsen för Stockholms Fotbollförbund när Erikslunds upprustade och utvidgade bollplan nyinvigdes den 27 augusti 2022. I videon intervjuas han av Mac Lennart Lindskog från Täby Allehanda vid "klagomuren" dvs stödmuren för den breddade fotbollsplanen.

En av världens minsta fotbollsläktare finns vid den upprustade Erikslunds bollplan i Täby.

Erikslund i Täby består av fem kvarter med sammanlagt 324 småhus (parhus dvs två hus som gränsar till varann) och cirka 1 000 invånare. Kvarter 5 firade sitt 50-årsjubileum med en familjefest lördagen den 20 augusti 2022. På fotot ses kvarterets eldsjäl Stig Hedlund omgiven av Kultur- och fritidsnämndens ordförande Birgitta Kaasik (M) och kommunstyrelsens ordförande Erik Andersson (M).

De som flyttade in i de nybyggda husen 1972 köpte dem för knappt 150 000 kronor med en kontantinsats (varierande från kvarter till kvarter), som senare återbetalades. Detta visade sig bli mycket förmånligt. Området är fortfarande efter 50 år välskött med en blandad åldersstruktur kännetecknad av både barnvagnar och rullatorer. Foto: Privat.

Publicerat: 28 augusti 2022.

 


ANNONS


 

Sensationellt "hårlyft"
i Parkteaterns föreställning
med Cirkus Cirkör i Gribbylund


VIDEO (37 sekunder). Showens mest spektakulära inslag var det här "hårlyftet". Cirkusartisten Elisabeth Künkele hissas upp med hjälp av ett rep fäst i en hårknut på huvudet!

 

"En cirkusshow på högsta nivå om hjälpsamhet, tillit och rätten att få vara sig själv". Så beskriver Parkteatern årets avgiftsfria sommarföreställning "Trassligt", som turnerar i Stockholms län. Den mycket varma lördagen den 13 augusti 2022 klockan 16.00–16.40 var det dags för Täbyborna att få uppleva en friluftsshow med nycirkus av Cirkus Cirkör. Parkteatern är en del av Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

I showen medverkar tre karaktärer som spelas av cirkusartisterna Anna Saskia Stickler, Ben Collis och Elisabeth Künkele. De "lyfter, stödjer och snurrar varandra genom det virrvarr som är livet. Ibland är det trassligt men hur kan vi hjälpas åt? Med hjälp av lindans, akrobatik, trapetskonster och jonglering tar artisterna med dig på en cirkusupplevelse som sätter i gång tankar och idéer", enligt Parkteatern.

Denna familjeföreställning är ordlös och passar bra för personer i åldrarna från fyra år och uppåt och med olika språkbakgrunder. Det konstnärliga teamet bakom "Trassligt" består av Alexander Weibel Weibel (regi) samt Saara Ahola och Aino Ihanainen (scenografi och kostym).

I inledningen av programmet hälsades publiken välkommen av Margreth Elfström, kultursekreterare i Täby kommun. Även hennes son Gustav Elfström hjälpte till med arrangemanget.

Uppskattningsvis fanns omkring 1 000 åskådare på plats för att se och höra Parkteaterns föreställning "Trassligt" med Cirkus Cirkör i Ängsholmsparken i Gribbylund. Samtidigt fanns ett hundratal badande i Ängsholmbadet i Rönningesjön, som skymtar i bakgrunden.

Publicerat: 16 augusti 2022.

 


ANNONS


 

Sommarsalongen på Karby gård
i Täby visar utvald lokal konst

Konstnären och fotografen Eri-Maria van der Spank–Sandström är med sina 85 år den äldsta medlemmen i föreningen Täby Konstnärer. På 1960-talet hade hon sin ateljé i övervåningen på Karby gård, där Föreningen KarbyGrafikerna numera har sin grafikverkstad.

På fotot från vernissagen av Sommarsalongen den 28 maj 2022 står hon bredvid sina två akrylmålningar "Återkomst" (till vänster) och "Familjens supper". Bägge tavlorna är prissatta till 3 700 kronor vardera. Hennes konstnärliga utbildning startade i Nederländerna och vidareutvecklades i Sverige.

 

Knappt hade den 60-årsjubilerande föreningen Täby Konstnärer hunnit plocka ned vårsalongen förrän det blev dags att hänga sommarsalongen. Där ställer medlemmar ur föreningen ut sina utvalda verk i huvudbyggnaden på Karby gård i södra Täby kyrkby.

Utställningen hade vernissage den 28 maj 2022 och pågår fram till och med den 12 juni. Öppet fredag–söndag klockan 12–16. I sommarsalongen deltar 21 lokala konstnärer med sammanlagt 60 verk. Fritt inträde.

Föreningen Täby Konstnärer bildades 1962 och består för närvarande av ett 60-tal invalda medlemmar. Föreningens har sin bas i Täby Kulturcentrum Karby gård. Det är där som utställningar, möten och andra aktiviteter anordnas. Ordförande för föreningen Täby Konstnärer är Gunilla Luiga.

Verksamheten på Täby Kulturcentrum Karby gård drivs av den ideella Föreningen Karby Gård och dess tio medlemsföreningar. Byggnaderna ägs av Täby kommun och hyrs av Föreningen Karby Gård.

Ännu en konstnär och fotograf med utländsk bakgrund är Täbybon Hassan Nadjafi. Han är född och uppvuxen i Iran och bor sedan 1977 i Sverige. Har studerat ekonomi vid Teherans universitet. Har arbetat som marknadsanalytiker i detaljhandelsbranschen. Hans tavla har ett välkänt lokalt motiv och heter "Midsommarfirande på Rönninge by – Täby". Den ser ut som en målning, men är ett digitalt foto behandlat med digital pensel i Photoshop. Pris: 3 500 kronor.

I ett annat sammanhang framhåller Hassan Nadjafi att "Betraktaren kan pendla mellan att se på bilden som ett suddigt foto eller som en målning. I det sublima gränslandet mellan absolut skönhet och förvrängning finns utrymme för många reflektioner".


Publicerat: 29 maj 2022.

 


ANNONS


 

Täby huvudbibliotek firade
50 år på Biblioteksgången 13


VIDEO (105 sekunder). För 50 år sedan flyttade huvudbiblioteket i Täby kommun från Roslags-Näsby centrum till Biblioteksgången 13 i Täby centrum. Bibliotekshuset heter numera Kulturhuset. Under den första veckan i maj 2022 bjöd huvudbiblioteket på flera extraprogram, däribland "Nu var det 1972" torsdagen den 5 maj. Då berättade den evenemangsansvariga bibliotekarien Anna Dunér (se videon) och Gribbylundsfilialens föreståndare Linnéa Björkman om vad som hände för 50 år sedan: Bland annat "konditoridöden", vad man läste, vad man lyssnade på, hur man klädde sig och vad man åt. Dagen till ära bjöds ett 20-tal åhörare på kaffe, te och tidstypiska kakor i programrummet.

Publicerat: 6 maj 2022.

 


ANNONS


 

Kulturförfriskning i Täby om
Nils Ferlin och Klarabohemerna


VIDEO (38 sekunder). "Nils Ferlin och Klarabohemerna" var ämnet för Täby kommuns kulturförfriskning på lunchtid den 5 april. Den hölls inför ett 70-tal personer på Kulturscenen (f d Hörsalen) på plan 4 i Täby kulturhus. Medverkande var skådespelaren Daniel Scherp (till höger i videon) och musikern/tonsättaren Kalle Källman, båda från Teaterfabriken. Deras musik- och berättarföreställning gestaltar människoöden och 1930-, 40- och 50-talens bohemiska tidningskvarter kring Klara kyrka i Stockholm.

Bland dem som levde eller verkade i denna miljö kan nämnas Willy Walfridsson, Nils Ferlin, Helmer Grundström, Harald Forss, Birger Vikström, Emil Hagström, Victor Arendorff och Uno Eng, enligt Wikipedia.

Författare som Ivar Lo-Johansson, Jan Fridegård, Erik Asklund och Per Anders Fogelström rörde sig bland "bröderna i Klara" men bodde inte där.

Nils Ferlin föddes 1898 i stadsdelen Klara(!) i Karlstad och dog 1961 i Uppsala. Som poet räknas han som sin tids förgrundsgestalt bland Klarabohemerna i Stockholm. Nils Ferlin har bland annat skrivit "En döddansares visor" 1930, "Barfotabarn" 1933, "Goggles" 1939, "Med många kulörta lyktor" 1944, "Kejsarens papegoja" 1951 och "Från mitt ekorrhjul" 1957.

Till dem som har tonsatt Ferlins dikter hör Sven-Bertil Taube, Karl-Erik Mattsson, Gunde Johansson, Lille Bror Söderlundh, Johnny Bode, Ove Engström och Rolf Wikström, enligt Wikipedia. Den kanske mest kända strofen i Ferlins lyrik är "jag är ganska mager om ben'a, tillika om armar och hals" (ur En valsmelodi).

Publicerat: 19 april 2022.

 


ANNONS


 

Bibliotekarien och författaren
Anna Dunér på sitt boksläpp:
Utspelar sig i Gribbylund


VIDEO (59 sekunder). Anna Dunér är inte bara PR-bibliotekarie och evenemangsansvarig på Täby huvudbibliotek utan också författare till ett 40-tal böcker (bland annat Emilia-böckerna för unga läsare). Lördagen den 26 mars 2022 anordnade hon boksläpp av sin lättlästa vuxenbok "Upphittaren" på filialbiblioteket i Gribbylund, där hon tidigare har arbetat (se videoklippet från boksläppet).

Även om det inte sägs rakt ut så är Gribbylunds bibliotek förebilden för biblioteket i boken. Berättelsen utspelar sig till stor del i Täby och särskilt i kommundelen Gribbylund. "Upphittaren" beskrivs som en vacker bok om att skapa mening i livet. Vad händer när människor tappar bort varandra? Går det att hitta fram till varandra igen? Boken är illustrerad av Lena Sjöberg och utgiven av LL-förlaget.

Anna Dunér är född i Uppsala 1967, uppvuxen på Ekerö utanför Stockholm och bosatt med sin man i Sollentuna. Arbetar i Täby. Har tre döttrar. Är syster till Edward Blom (gastronom och kulturhistoriker). Har filosofie kandidatexamen i litteraturvetenskap från Stockholms universitet och bibliotekarieexamen från Borås Högskola.

Publicerat: 28 mars 2022.

 


ANNONS


 

Stockholm i konst och verklighet
på författarafton i Täbybibliotek


VIDEO (45 sekunder). Lidingöbon Peter Källviks presenterade sin senaste bok "Förebild Stockholm – från staffli till fotografi" i ett entusiasmerande föredrag om Stockholm i konst och verklighet. Det skedde inför cirka 20 åhörare på Täbys huvudbibliotek den 17 mars 2022. Bilder (framförallt gamla målningar) ur konsthistorien jämförs i folianten (den stora boken) med nytagna foton.

Peter Källviks, född 1959, är numera författare och fotograf till hittills sju böcker (om Stockholm, Göteborg, Bromma, Linköping, Norrköping och Lidingö). Han är även spelmakare och tillverkare av fototavlor.

Peter Källviks har tidigare arbetat som VD för ett internationellt dataföretag. Hans senaste böcker görs i samarbete med formgivaren Carina Söderberg. Böckerna ges ut av det Brommabaserade bokförlaget Ordalaget.

Publicerat: 20 mars 2022.

 


ANNONS


 

Hyllning till bröderna Ted
och Kenneth Gärdestads
stora musik- och sångskatt


VIDEO (62 sekunder). Trion med från vänster Martin Ehntorp, Sofia Nordström och Sofia Lindström framförde bröderna Ted och Kenneth Gärdestads melodifestivalvinnare "Satellit" (1979) på Täby kulturs lunchträff den 23 februari 2022.

 

Den kommunala Täby kultur arrangerade onsdagen den 23 februari 2022 klockan 12.00–13.00 kulturförfriskningen "Äntligen på väg!". Evenemanget är en hyllning till bröderna Ted och Kenneth Gärdestads musik och sångtexter. Det hölls inför närmare 50 deltagare på Kulturscenen (före detta Hörsalen) i Täby kulturhus (före detta Bibliotekshuset).

Ted Gärdestad, född 1956 i Sollentuna (grannkommun till Täby) och död 1997 i Häggvik i Sollentuna, var en populär sångare, kompositör och musiker. Wikipedia konstaterar att Ted Gärdestad komponerade all sin musik själv och att texterna vanligen författades av brodern Kenneth Gärdestad.

Tillsammans skapade de låtar som "Jag vill ha en egen måne", "Sol, vind och vatten", "Ge en sol", "Satellit", "Oh, vilken härlig da", "Himlen är oskyldigt blå" och "För kärlekens skull".

Ted Gärdestad tävlade i Melodifestivalen fyra gånger som artist (1973, 1975, 1979 och 1980), varav han vann en gång med "Satellit" 1979. Han tävlade även enbart som kompositör 1977 med låten "Det bästa som finns" sjungen av Lena Andersson.

Han var en mycket lovande tennisspelare och var som sjuttonåring Sverigetvåa efter nära vännen Björn Borg, enligt Ted Gärdestadsällskapet.

Ted Gärdestad var gift första gången 1976–1978 med Lotta Ramel och andra gången 1992–1993 med Alexandra Lindholm. I ett förhållande med Ann Zacharias fick han i början av 1980-talet barnen Sara (född 1982) och Marc (född 1983).

Ted Gärdestad led under senare år av schizofreni: Hörde röster i huvudet. Han tog sitt liv, 41 år gammal, genom att hoppa ned på järnvägsspåret framför ett passerande tåg vid Häggviks station i Sollentuna den 22 juni 1997. Han är begravd på Silverdals griftegård i Sollentuna, där "han vilar intill sina bröder Kjell, Kenneth, sin farmor och sina föräldrar", enligt Wikipedia.

Den äldre brodern Kenneth Gärdestad, född 1948 i Sollentuna och död 2018 i Sollentuna, var sångtextförfattare och arkitekt. Bröderna Ted och Kenneth Gärdestad invaldes 2018 i Swedish Music Hall of Fame.

Publicerat: 26 februari 2022.

 


ANNONS


 

Vännernas utställning om
skulptören Hertha Hillfon
på Karby gård i Täby

En av initiativtagarna till utställningen om skulptören, keramikern och tecknaren Hertha Hillfon är Täbybon och textilkonstnären Gunilla Luiga. Här står hon på vernissagen den 5 februari 2022 bakom Hertha Hillfons kända skulptur föreställande författaren Astrid Lindgren.

Hertha Hillfons Astrid Lindgren-skulpturer i brons finns bland annat vid Junibacken på Djurgården i Stockholm och vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna. Astrid Lindgren och Hertha Hillfon samarbetade bra och blev goda vänner. När författaren satt modell under sex sittningar sjöng hon för skulptören. "Vi vibrerar i takt" lär Astrid Lindgren har sagt.

 

Den retrospektiva utställningen "Hertha Hillfon – Vardagens dramatik" pågår den 5–20 februari 2022 på Täby Kulturcentrum Karby gård i Täby kommun. Hertha Hillfon beskrivs som en av det sena 1900-talets stora svenska skulptörer och keramiker. Hon verkade i sin ateljé hemma i Mälarhöjden i södra Stockholm fram till sin död 2013 i en ålder av 92 år.

Hertha Hillfons konst består av "verk från tidiga abstraktioner till popkonstinfluerad realism och senare offentlig konst".

Arrangörerna Täby Konstnärer och Täby Konstvänner kan genom samarbetet med Hertha Hillfons Vänner nu visa ett stort antal originalverk och även några av skulptörens aldrig tidigare utställda ägodelar.

De två personer som har skapat utställningen är Täbybon Gunilla Luiga och Nackabon Cajsa Tartsay. De är styrelsemedlemmar i föreningen Hertha Hillfons Vänner. Den stora anledningen till att de har gjort utställningen är att de under många år var nära vänner till Hertha Hillfon. På det här sättet vill de hylla henne.

Gunilla Luiga är textilkonstnär och ordförande i Täby Konstnärer. Hon berättar att mötet med Hertha Hillfon blev från allra första början både omvälvande och inspirerande. Gunilla Luiga fick genom sitt liv tillsammans med Hertha Hillfons yngre bror, filmaren och regissören Lars Lennart Forsberg, flera gånger anledning att besöka henne.

FÖRENINGEN HERTHA HILLFONS VÄNNER

Föreningen Hertha Hillfons Vänner bildades i maj 2014. Ambitionen är att köpa in verk vid Stockholms Auktionsverk för att rädda Hertha Hillfons konst till eftervärlden. Dessa verk har under år 2021 visats på flera konsthallar i landet som ett led i firandet av hennes 100-årsdag.

Hertha Hillfon, född Forsberg 1921 i Härnösand, var det fjärde av fjorton syskon i den barnrika familjen. År 1943 flyttade hon tillsammans med sin man, arkitekten Gösta Hillfon, till Stockholm.

Hertha Hillfon har erhållit många utmärkelser under sitt långa liv. Hon finns representerad på flera platser både i Sverige och i utlandet. Till exempel Nationalmuseum och Moderna museet i Stockholm, Röhsska Museet i Göteborg, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim, Graz Museum och Kyoto Museum, enligt Wikipedia.

Hertha Hillfon fick 1993 professors namn.

Utställningen på Karby gård har utökat öppethållandet till onsdagar–söndagar klockan 12–16 fram till och med den 20 februari. Det är fritt inträde. Två sammankomster på kvällstid, en konstföreläsning och en filmvisning om Hertha Hillfon, är inplanerade under utställningstiden.

"Hertha Hillfon tog in leran i konsten". Här ses tre olika slags skulpturer i utställningen på Karby gård i Täby den 5–20 februari.

Det här är ett väldigt typiskt konstverk av Hertha Hillfon. Ansikten är ett av hennes främsta motiv, som hon ofta återkommer till. Hon framställer dem som stora masker och med fylliga läppar kavlade i lera. Påminner nästan om överdimensionella masker, enligt utställningen.

Publicerat: 7 februari 2022.

 


ANNONS


 

Jens Liljestrand på författarafton
i Täbys huvudbibliotek: Jag
skriver två boksidor om dagen


VIDEO (104 sekunder). Jens Liljestrand berättade om sin bok "Även om allt tar slut" på författaraftonen den 19 januari på huvudbiblioteket i Täby kommun. I videoklippet svarar han på frågor från publiken som bestod av ett tiotal åhörare glest utplacerade på grund av pandemin.

 

Författaren, litteraturvetaren och journalisten Jens Liljestrand föddes 1974 i Västervik och växte upp i Moçambique, Karlskrona och Uppsala. Han är numera Täbybo som bor med hustru och barn i en villa i Roslags-Näsby. Den 19 januari 2022 berättade han om sin senaste bok, "Även om allt tar slut", på en författarafton i Täbys huvudbibliotek.

Under 1990-talet studerade Jens Liljestrand vid Lunds universitet och var under sin studietid bland annat medlem av redaktionen för tidningen Lundagård, framgår det av Wikipedia.

Han har tidigare varit biträdande kulturchef för tidningen Expressen. Numera medverkar han regelbundet som frilansskribent där.

Jens Liljestrand debuterade som författare 2003 med reportageboken "Made in Pride". År 2004 gav han ut ytterligare en reportagebok "Vi äro svenska scouter vi", som är ett porträtt av medelklassens barn och de olika ambitioner som fostrar dem.

Hans skönlitterära debut ägde rum 2008 med novellsamlingen "Paris–Dakar". Den följdes 2011 av "Adonis", uppbyggd kring medlemmarna i en sångargrupp från Lund.

Jens Liljestrand disputerade 2009 vid Lunds universitet med doktorsavhandlingen "Mobergland: personligt och politiskt i Vilhelm Mobergs utvandrarserie". År 2018 kom hans bok "Mannen i skogen: en biografi över Vilhelm Moberg".

Hans senaste bok "Även om allt tar slut" gavs ut i höstas (september 2021). Den är 450 sidor tjock och har översatts till ett 20-tal språk.

Boken handlar om klimatkrisen i en nära framtid. Klimatkrisen blir plötsligt något mycket påtagligt: "En existentiell katastrof som ingen kommer undan". I fyra sammanlänkade berättelser skriver Jens Liljestrand om "liv som måste finna sin väg när verkligheten rämnar och undergången har blivit vardag".

Jens Liljestrand har tilldelats flera stipendier och litterära priser. Till exempel Gleerups skönlitterära pris, Tidningen Vi:s litteraturpris, John Landquists pris, Lagercrantzen och Letterstedtska författarpriset.

Publicerat: 26 januari 2022.

 


ANNONS


 

Skådespelaren Stina Ekblad
berättade om sin bok
på författarafton i Täby


VIDEO (202 sekunder). Täbys PR-bibliotekarie Anna Dunér välkomnade skådespelaren Stina Ekblad som berättade om sin bok "Här brusar strömmen förbi" på författaraftonen den 9 december. Videon är bitvis något oskarp.

 

Den finlandssvenska skådespelaren Stina Ekblad talade inför cirka 40 covid-begränsade besökare på Täby huvudbiblioteks författarafton torsdagen den 9 december 2021. Hon läste dikter och berättade om sin självbiografiska bok "Här brusar strömmen förbi".

Stina Ekblad är född 1954 och uppvuxen i Solf i Österbotten i Finland. Hon utbildade sig till skådespelare vid Odense Teaters elevskola i Danmark 1972–75. Kom till Stockholms Stadsteater där hon arbetade åren 1980–1988. Tillhör sedan dess Dramatens fasta ensemble.

Stina Ekblad har tilldelats åtskilliga priser och utmärkelser, bland annat Guldbaggen 1986 och Svenska Dagbladets Thaliapris 2006.

Hon har medverkat i en lång rad produktioner inom TV, radio och film, bland annat filmerna  Fanny och Alexander, Amorosa och Ormens väg på hälleberget samt flera Wallander-filmer och TV-serien August Strindberg: Ett liv.

Stina Ekblad har även medverkat i många teaterpjäser som till exempel Stormen, Idlaflickorna, Som löven i Vallombrosa och Spöksonaten.


Publicerat: 13 december 2021.

 


ANNONS


 

Seniordagen 2021 i Täby
kommunhus och i Tibble
kyrka blev välbesökt

Täbys Seniordag 2021 arrangerades torsdagen den 4 november klockan 10–15 i Täby kommunhus och klockan 15–16 i Tibble kyrka. Arrangörer var Täby kommun i samverkan med SeniorNet och de lokala Täbyföreningarna inom pensionärsorganisationerna PRO och SPF. I kommunhuset (se fotot) bjöds det på gratis kaffe, te och tårta samt utställning och underhållning i form av sång och musik av fyra medlemmar ur Romeo- och Juliakören. Tre politiker invigningstalade: Kommunstyrelsens ordförande Erik Andersson (M), Socialnämndens ordförande Thomas Nilsonne (M) och Socialnämndens vice ordförande Susan El Hark (L). Cirka 600 personer beräknas ha besökt årets seniordag i kommunhuset.


VIDEO (123 sekunder). Seniordagen 2021 avslutades med en humorföreställning med stå-upp-komikern Birgita Klepke (som artist med endast ett t i förnamnet). Det skedde inför cirka 200 åskådare i Tibble kyrka. Hon talade på temat "Hur svårt kan det va?" om att som kvinna 60+ ta ett oväntat kliv upp på standup-scenen. I videon hälsas hon välkommen av Ola Kellberg från SPF Seniorerna Tibble Täby.

Publicerat: 7 november 2021.

 


ANNONS


 

Film- och visafton till
Dan Anderssons minne hölls
på Gribbylunds bibliotek


VIDEO (199 sekunder). Trubaduren och Täbybon Johan Taube inledde den musikaliska delen av Dan Andersson-kvällen den 14 oktober med att sjunga och spela "Omkring tiggarn från Luossa". Det skedde inför 25 åhörare i Facksalen på Gribbylunds bibliotek. Textförfattare: Dan Andersson (1917). Kompositör: Gunde Johansson (1952). Artistgruppen Hootenanny Singers' inspelning av "Omkring tiggarn från Luossa" gjorde succé: Den låg på Svensktoppen i 52 veckor under perioden 26 november 1972–18 november 1973.

 

Gribbylunds bibliotek i Täby arrangerade torsdagskvällen den 14 oktober 2021 en film- och viskväll till Dan Anderssons minne cirka 100 år efter hans död. Programmet inleddes med Roger Perssons dokumentära kortfilm "Det är något bortom bergen ..." om Dan Andersson. Det avslutades med Johan Taubes sång och gitarrspel till några av Dan Anderssons mest kända tonsatta dikter.

Poeten och författaren Daniel "Dan" Andersson föddes 1888 i Skattlösberg i Grangärde socken i nuvarande Ludvika kommun i Dalarna. Enligt Wikipedia omkom Dan Andersson, endast 32 år gammal, den 16 september 1920 i rum 11 på Hotell Hellman på dåvarande Bryggargatan 5 i Stockholm. Han befann sig i huvudstaden för att söka arbete på tidningen Social-Demokraten.

Hotellpersonalen hade rökt med vätecyanid mot vägglöss och inte vädrat tillräckligt. Klockan 15 på eftermiddagen hittades Dan Andersson död.

På 100-årsdagen av Dan Anderssons död, alltså den 16 september 2020, invigdes en minnesplakett med hans porträtt på den plats på Bryggargatan där Hotell Hellman hade legat.

Dan Andersson tonsatte själv några av sina dikter, bland annat "Till min syster", "Jungman Jansson" och "Per Ols Per Erik". Han gifte sig 1918 med småskollärarinnan Olga Turesson, syster till trubaduren Gunnar Turesson. Vid Dan Anderssons död var hans hustru Olga Andersson gravid i fjärde månaden. Hon födde i mars 1921 dottern Monica.

Dan Andersson räknas till proletärförfattarna, men hans diktning är inte begränsad till denna genre. Hans mest framstående verk anses vara "Kolvaktarens visor", som är en dikt- och novellsamling från 1915. Med boken framstod han som en pionjär för arbetarlitteraturen, enligt Wikipedia.

Publicerat: 15 oktober 2021.

 


ANNONS


 

Täby huvudbibliotek öppnar
upp efter pandemistoppet:
Carina Burman på författarafton


VIDEO (101 sekunder). Carina Burman intervjuas här i videon av Mac Lennart Lindskog strax före sitt framträdande på Täby huvudbiblioteks författarafton den 30 september.

 

Nu har Huvudbiblioteket i Täby öppnat upp igen för författaraftnar och andra evenemang efter det långa uppehållet under Coronapandemin. Torsdagen den 30 september 2021 klockan 18.00–19.00 var det dags för författaren, litteraturvetaren och docenten Carina Burman att berätta om sin nya bok "God natt Madame" inför cirka 20 åhörare i Programrummet.

Huvudpersonen i boken är 1700-talskvinnan Anna Charlotta von Stapelmohr, gift med kungens gunstling Elis Schröderheim och nära vän till Carl Michael Bellman.

Carina Burman beskriver sig på den egna hemsidan som författare och litteraturforskare. Hon är oavlönad docent i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet och arbetar främst som fri litteratör. Bor i centrala Uppsala och har sommarstuga utanför Norrköping.

Carina Burman föddes 1960 i Norrköping. Efter gymnasiet flyttade hon till Uppsala för att studera humaniora och inledde forskarstudier. År 1983 gifte hon sig med studiekamraten Lars Burman (sedermera överbibliotekarie vid Uppsala universitet) och familjen utökades så småningom med tre barn (numera vuxna).

Våren 1988 disputerade Carina Burman vid litteraturvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet på "Vältalaren Johan Henric Kellgren", en retorikavhandling innan retorik egentligen var ett ämne. Hon arbetade sedan några år som lektor i litteraturvetenskap.

Hösten 1993 debuterade hon som skönlitterär författare med romanen "Min salig bror Jean Hendrich". Liksom avhandlingen handlar den om Kellgren.

Hittills nio romaner: "Min salig bror Jean Hendrich" (1993), "Den tionde sånggudinnan" (1996), "Cromwells huvud" (1998), "Islandet" (2001), "Babylons gator" (2004), "Vit som marmor" (2006), "Hästen från Porten" (2008), "Kärleksroman" (2009) och "God natt Madame" (2021).

Fyra större biografier: "Bremer. En biografi" (2001), "K.J. En biografi över Klara Johanson" (2007), "Djävulspakten. Om Gösta Ekmans liv och konstnärskap" (2011) och "Bellman. Biografin" (2019).

Dessutom "Vi romantiska resenärer. Med Ellen Rydelius i Rom" (2016), som handlar både om staden Rom och guideboksförfattarinnan. Därtill en rad vetenskapliga skrifter, utgåvor och uppsatser.


VIDEO (93 sekunder). Täby huvudbiblioteks evenemangsansvariga PR-bibliotekarie Anna Dunér hälsar Carina Burman välkommen till författaraftonen i Programrummet.

Publicerat: 3 oktober 2021.

 


ANNONS


 

Täby Allehanda recenserar:
Täby kommuns bygdespel
"Grannfejden på Rönninge by"
har haft efterlängtad premiär


VIDEO (92 sekunder). Vacker sång till vacker musik. Välljudet ljöd över nejden i Rönninge by den 4 september.

 

Nu har även Täby kommun fått ett eget bygdespel. Det är en musikal som heter "Grannfejden på Rönninge by". Den hade premiär lördagen den 4 september 2021 klockan 16 utomhus i Rönninge by, som är ett levande visningsjordbruk i naturreservatet Rönninge by–Skavlöten. Musikalen spelades även söndagen den 5 september klockan 13 och 16.

Premiären har försenats på grund av pandemin och har därmed hunnit bli efterlängtad. Idén om att sätta upp ett skådespel i och om Rönninge by kommer från Sanna Lanne. Det är hon och hennes make Patrik Jörgensson, som genom sitt företag Djur & Fritid i Täby AB driver verksamheten i Rönninge by.

Teaterpedagogerna Anna Ploby och Mikael Grahn (även musikalpedagog) från den kommunala verksamheten Ung kultur nappade på idén. Detta resulterade i den nyskrivna musikalen.

Musiken har komponerats av Rasmus Holmgren från Ung kultur och av Lars "Lasse" Karlsand från det egna företaget Cocosnotproduktion. Det fyndiga företagsnamnet kan härledas till hans musikaliska bidrag under den tidigare lokala Cocosteaterns storhetstid. Maja Stopp, som också är med i ensemblen, har hjälp till med koreografi.

Täby Hembygdsförening har förutom skådespelare även bidragit med vissa tidstypiska kläder och historisk kunskap till manusarbetet, framhåller Ung kultur.

ÅRLIG TRADITION

Ung kulturs intention uppges vara att denna musikal ska vara startskottet för en årlig tradition i Täby. "Ett projekt som kan växa och engagera ung som gammal, folkdans, körer, föreningar, med flera".

Det är Ung kulturs lärare som har skrivit musikalen om Täbys historia. Handlingen utspelar sig på Rönninge by och sträcker sig ända från vikingatiden fram till nutiden.

Med skådespel, dans och sång berättas "sanning och sägen på ett lustfyllt sätt". Ensemblen består av ungdomar från Ung kulturs teaterverksamhet och vuxna från Täby Hembygdsförening.

Musikalen "Grannfejden på Rönninge by" är ett samarbete mellan Ung kultur, Täby kultur, Rönninge by och Täby Hembygdsförening.

Som recensent vill jag först framhålla hur värdefullt initiativet är att skapa ett sådant här bygdespel för Täby. Många kommuner har ju sedan många år publikdragande bygdespel och lokalrevyer. "Grannfejden på Rönninge by" är ett viktigt steg i den riktningen. Det går att fila på innehållet och att anpassa det till aktuella händelser under kommande år.

LÅNG FÖRESTÄLLNING

Föreställningen är en och en halv timme lång. Med tanke på att åskådarna sitter på hårda bänkar och utsätts för väder och vind så skulle musikalen med fördel kunna kortas med cirka 20 minuter dvs bli en timme och tio minuter lång.

Den stora behållningen av skådespelet är musiken och sången. Mycket av musiken är vackert melodisk. Ensemblen sjunger riktigt bra. Dessutom fungerade ljudtekniken förträffligt under premiären.

Nu kommer jag till den stora besvikelsen: Man får inte veta vilka som uppträder eller vem som har komponerat vad eller vem som har skrivit vilka texter. Det finns alltså inget programblad!

Det hade räckt med ett kopiepapper i vikt A4-format eller en digital skärmtext med uppgifter om de medverkande. Mycket tråkigt att så inte sker både för oss åskådare och för de amatörskådespelare som gör fina prestationer!

Premiären för musikalen "Grannfejden på Rönninge by" den 4 september bevistades av en publik på cirka 150 åskådare. Platsen för evenemanget var den så kallade Midsommarängen i Rönninge by. Arrangörerna framhåller att de följer Folkhälsomyndighetens och Täby kommuns restriktioner gällande covid-19, vilket syns på de glest placerade bänkarna.


VIDEO (65 sekunder). Bygdespelets musikaliska finalnummer innehöll en fin överraskning: Presentationen av de nuvarande ansvariga för Rönninge by dvs det äkta paret Sanna Lanne och Patrik Jörgensson.

Strax före föreställningen bjöd Täby hembygdskapell på folkmusik. Från vänster Sture Möllerman, Olle Strandberg, Lennart Brynielsson och Marianne Möllerman. Täby Hembygdskapell är en del av arrangören Täby Hembygdsförening, vars ordförande John-Erik Larsson också närvarade under premiären.

 

RECENSIONSBETYG

Täby Allehanda ger musikalen "Grannfejden på Rönninge by" betyget 3 stjärnor på skalan 1–5 i besöksvärde. Tre stjärnor = bra.


Recensent (text och foto): Mac Lennart Lindskog, Täby Allehanda.
Publicerat: 5 september 2021.

 


ANNONS


 

Täby Spelmansgille arrangerade
spelmansstämma på Skogberga


VIDEO (210 sekunder). Årets spelmansstämma i Täby inleddes med inmarsch till Skogberga Spelmansgård av ett 70-tal spelmän under ledning av Michael "Micke" Löfroth, ordförande för Täby Spelmansgille. I videon fokuseras bland annat på Sonja Åkerstedt som spelar cittra intill scenen. Stundtals hörs störande vindbrus orsakat av blåst i mikrofonen.

 

Täby Spelmansstämma 2021 hölls lördagseftermiddagen den 21 augusti på Skogberga Spelmansgård på Prästgårdsvägen i norra Täby. Stämman inleddes med inmarsch och allspel. I evenemanget deltog ett 100-tal personer varav de flesta var spelmän.

Det bjöds därefter på ett scenprogram med bland andra årets gästartist, Andreas Risan, som spelade dansant och lekfull musik från Västerbotten, Västerdalarna och Värmland på fiol, altfiol, nyckelharpa och hardangerfela.

På programmet stod även Renate Krabbe samt flera grupper inom Täby Spelmansgille såsom Boda-Bingsjö, Chatrine o Per och Gladpack Spelmän. Det blev även som sig bör buskspel i och kring Skogberga Spelmansgård. Spelmansstämman arrangerades av Täby Spelmansgille med stöd av Täby kommun och Kulturens (bildningsverksamhet).

Täby Spelmansgille bildades 1971 och har numera cirka 140 medlemmar – de allra flesta aktiva spelmän. Med "spelman" menas i detta sammanhang alla som spelar folkmusik – kvinnor, män, unga, gamla, erfarna och nybörjare.

Spelmansgillet spelar mest svenska låtar på fiol och nyckelharpa, men folkmusiken rymmer många instrument. I gillet finns spelmän på klarinett, munspel, kohorn, bas, mandola, cittra, säckpipa, mungiga och dragspel. Medlemmarna spelar inte bara svenskt utan även låtar från andra nordiska länder och exempelvis från Irland. Täby Spelmansgille har för närvarande ett tiotal musikgrupper med olika inriktningar.

Täby Spelmansstämma hölls i trädgården framför Skogberga Spelmansgård – det låga röda 1700-talshuset i bakgrunden.


VIDEO (54 sekunder). Gladpack Spelmän var en av de artistgrupper som underhöll på scenen under Spelmansstämman.

Publicerat: 22 augusti 2021.

 


ANNONS


 

Karby Gård öppnar fullspäckad
höstsäsong med vernissage för
Gunilla Larséns konstutställning


VIDEO (96 sekunder). Täby kommuns kulturcentrum Karby Gård har nu öppnat för en välfylld höstsäsong. Lördagen den 14 augusti var det vernissage för Gunilla Larséns utställning "Mellan dröm och verklighet" med måleri och skulptur. Utställningen arrangeras av Täby Konstnärer. Den pågår lördagar och söndagar klockan 12–16 till och med den 29 augusti 2021.

Gunilla Larsén (född 1943) beskriver sig som skulptris och målare. Utbildad på både Konstfack och Konsthögskolan. Hon har ägnat en del av sitt konstnärskap åt teatern, som hon har försett med både scenografi och dockor. Flickor är centrala i hennes bildvärld. I videon intervjuas hon av Täby Allehandas redaktör Mac Lennart Lindskog.

Publicerat: 15 augusti 2021.

 


ANNONS


 

Karby Gård håller pandemi-
öppet för Sommarsalongen

Svenska flaggan hissades på Veterandagen lördagen den 29 maj 2021, då Täby Konstnärer öppnade Sommarsalongen på Täby Kulturcentrum Karby Gård (se skuggan av flaggan och flaggstången på gårdsplanen framför Karby Gårds huvudbyggnad).

Sommarsalongen pågår till och med den 24 juni 2021. Öppettiderna har utökats under perioden och omfattar onsdagar–söndagar klockan 12–16. Utställningen följer Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Det innebär att max 18 personer inklusive värdar får vistas samtidigt i utställningslokalerna.

På Sommarsalongen visar 20 medlemmar från föreningen Täby Konstnärer några av sina verk i olika tekniker. Allt är till försäljning.

Verksamheten drivs av Föreningen Karby Gård och dess tio medlemsföreningar. Byggnaderna ägs av Täby kommun och hyrs av Föreningen Karby Gård.

Föreningen Täby Konstnärers ordförande Gunilla Luiga visar här tre av sina inglasade textilverk på Karby Gårds sommarsalong. Överst "En dansk saga", nederst till vänster "Något skymd" och nederst till höger "Siluette". Alla tre tavlorna betingar ett pris av 4 000 kronor per styck.

Föreningen Täby Konstnärers styrelseledamot Johan Cavalli ses här vid tre av sina verk på Sommarsalongen. De heter från vänster "Stoppljus", "Hönshuset, Karby Gård" och "Förråd, Ulriksdal". Alla tre tavlorna är målade med akrylfärger och kostar 3 000 kronor per styck. Föreningen framhåller speciellt att följande sex nya medlemmar medverkar i utställningen: Pia Edstedt, Anna Gerge, Camilla Kvissberg, Anders Dahlin, Ami von Waldegg och Gudrun Winfridsson.

Publicerat: 31 maj 2021.

 


ANNONS


 

Eva-Karin Gyllenberg berättade
om litterära skyltar i Stockholm
på seniormöte i Täby

Eva-Karin Gyllenberg berättade på SPF-mötet i Täby bland annat om den här skylten på Strömgatan utanför Sagerska huset (statsministerns representationsbostad) i Stockholm. Skylten återger "Månsken på Strömmen", som är en dikt av Bo Bergman (1869–1967).

 

DN-journalisten och Stockholmskännaren Eva-Karin Gyllenberg höll ett föredrag om "Stockholms litterära miljöer" på SPF Seniorerna Jarlabanke Täbys senaste månadsträff. Det skedde den 19 oktober 2020 inför 25 coronaanpassade åhörare i Tibble församlingsbyggnads sällskapsrum på Attundavägen 3 i Täby centrum.

Projektet med litterära skyltar i huvudstadens gatumiljöer drivs av stadens kulturförvaltning. Den första litterära skylten invigdes 1992 på Mosebacke och innehåller citat ur August Strindbergs "Röda rummet". För närvarande finns totalt ett 70-tal litterära skyltar uppsatta i huvudstaden, enligt Stockholms stadsbiblioteks bok "Vägvisaren till litterära skyltar i Stockholm".

Eva-Karin Gyllenberg började som sportreporter på Dagens Nyheter (DN) den 1 mars 1980. Hon har sedermera skrivit huvudsakligen om Stockholmsfrågor: Stockholmiana, kultur, idrott och besöksnäring.

Sedan 2009 ställer hon fem frågor om Stockholm varje vecka i DN. Sedan 2011 har hon en frågespalt i tidningen dit läsarna kan skicka frågor om Stockholm. Hon publicerade år 2016 böckerna "StockholmQuiz" och "SverigeQuiz". Hon håller även föredrag och leder vandringar om Stockholm.

Publicerat: 21 oktober 2020.

 


ANNONS


 

Höstsalong med blommor och
fåglar på Galleri Ensta krog

Täbykonstnären Marita Möller är en av utställarna på Roslagsmålarnas höstsalong i Galleri Ensta krog på Stockholmsvägen 205 i Täby. Utställningen pågår lördagarna och söndagarna den 10 och 11 oktober samt den 17 och 18 oktober 2020. Hon målar gärna färgrika blommor. Akvarelltavlorna med liljor kostar 2 500 kronor/styck.

Sollentunakonstnären Kerstin Anderson ställer också ut på Höstsalongen i Galleri Ensta krog. Hon målar helst fåglar. Roslagsmålarna är en förening för konstnärer och konstvänner i Norrort (Norra Stor-Stockholm), som "vill skapa, visa och njuta av konst i skilda arter och av god kvalitet". Medlemmarna hyllar särskilt fantasin och initiativkraften i skapandet.

Publicerat: 12 oktober 2020.

 


ANNONS


 

Årets Konst i Roslagen genom-
fördes i corona-anpassad form


VIDEO (104 sekunder). Konstnären Mabel Åsbrink intervjuades om sin konst i sin bostadsateljé i Täby kyrkby av Täby Allehanda den 3 oktober 2020. De tre modeteckningarna bakom henne är original i blyerts till H&M:s annonser på 1980-talet.

 

Årets konstrunda i Täby, Vallentuna och Österåker, Konst i Roslagen – Öppna ateljéer den 3 och 4 oktober 2020, blev ett annorlunda corona-anpassat evenemang. Från Täby medverkade endast nio konstnärer denna gång, men kvalitén var hög som vanligt. Från de tre kommunerna medverkade allt som allt cirka 50 utställare.

De utställande konstnärerna från Täby var Birgit Hallerfors (akvarell), Björn Peck (svarvat trä), Ulla-Britt Hede (mixed media), Ulrike Nordquist (akryl, akvarell, fotogafi), Mabel Åsbrink (akryl, blandteknik), Agneta Bolin Engberg (keramik), Göran Rücker (akvarell), Johan Cavalli (akryl) och Kurt Pettersson (måleri, grafik).

Även i år kan man som besökare vara med i Konst i Roslagens konstlotteri. Där får man chansen att vinna någon av de nio vinsterna (som utgörs av konstverk). Man får en gratislott hos varje konstnär man besöker.

Bakgrunden till evenemanget: År 1998 startade fem konstföreningar i fem kommuner den första konstrundan Konst i Roslagen – Öppna ateljéer. Av dessa fem återstår numera tre: Täby, Vallentuna och Österåker.

Deltagarna godkänns av ett Granskningsråd. Denna jury består av konstnärer/konstpersonligheter som är fristående från Konst i Roslagen. Syftet med jurybedömning är att uppnå en god kvalité. Det är en ny jury varje år.

Konstnären Kurt Pettersson ställde ut i mellersta rummet på Karby Gård under årets Konst i Roslagen. Han målar från naturalistiskt till nästan abstrakt i varierande grad. Inom måleriet är olja och akryl vanligast för honom. Inom grafiken har det mest varit koppartryck och linoleumsnitt.

Konstnären Johan Cavalli ställde ut i innersta rummet på Karby Gård under Konst i Roslagen 2020. Han gillar motiv med motljus. På fotot står han mellan två av sina tavlor: "Utsikt från fönster", akryl, 2 000 kronor (till vänster) och "Liljevalchs vårsalong", akryl, 3 000 kronor.

Publicerat: 3 oktober 2020.

 


ANNONS


 

Susanna Alakoski i Täby:
'Bomullsängeln' inleder
en svit av fyra romaner


VIDEO (75 sekunder). Författaren Susanna Alakoski berättade om sin senaste bok, "Bomullsängeln" (2019), inför cirka 90 åhörare på Täby huvudbiblioteks fullsatta författarafton den 3 mars 2020. Med "Bomullsängeln" inleder hon en svit av fyra romaner "om kvinnors liv, arbete och längtan i Finland och Sverige under hela 1900-talet. En berättelse om fred och krig, där vardagsliv och världspolitik är trådar i samma väv".

Susanna Alakoski är född 1962 i Vaasa, Finland och uppvuxen i Ystad, Sverige. Hon är numera bosatt i Stockholm. Är socionom och genusvetare. Har bland annat jobbat på fiskfabrik och som flyktingsamordnare.

Susanna Alakoski är författare och föredragshållare. För romanen "Svinalängorna" tilldelades hon Augustpriset 2006. Hon är även krönikör i bland annat Dagens Arbete. År 2011 debuterade hon som barnboksförfattare med "Dagens Harri". Dagboksessän "Oktober i Fattigsverige" tilldelades såväl Vi:s litteraturpris som Moa-priset och arbetarrörelsens Ivar Lo-pris 2014.

Hennes författarskap började med ett språkbyte. "Minns språkbytet som en lång tystnad. Hur jag lyssnade in det nya, orden, ljuden, klangerna, rytmen. Därefter öppnade jag munnen och talade, som jag minns det, perfekt svenska när jag började första klass. Något av detta har jag försökt gestalta i Svinalängorna när jag låter bokens huvudperson Leena byta språk".

Susanna Alakoskis ämnen är klass, kön och etnicitet. Etnicitet: Hon har bytt land, språk. Klass: Hon har erfarenhet av fattigdom, social utsatthet, trångboddhet. Kön: En dag upptäckte hon att hon har ett kön. Att plötsligt få ett kön suger, skriver hon på sin hemsida.

Publicerat: 4 mars 2020.

 


ANNONS


 

Gunnel Moheim (akvarell)
och Hanna Ulvhag (keramik)
ställer ut på Karby gård

Lördagen den 29 februari 2020 var det vernissage med invigning klockan 13 för Täby Konstvänners (TKV) första konstutställning i år. Den hålls på Täby kulturcentrum Karby gård och pågår till och med den 15 mars. Öppet lördagar och söndagar klockan 12–16. De två utställande konstnärerna är Gunnel Moheim (till vänster), akvarell, och Hanna Ulvhag, keramik.

Gunnel Moheim är född 1955 i Stockholm, en stad som ofta figurerar i hennes verk. Hon är illustratör, bildkonstnär och pedagog med ateljé på Fjällgatan på Södermalm. Hon arbetar främst med akvarell och håller kurser i akvarellmåleri.

Hanna Ulvhag är född 1992, bor i Täby och ställer ut sin keramiska konst för första gången. Hon har gått på Nyckelviksskolans textil- och keramiklinjer på Lidingö. Gunnel Moheims akvarelltavla till höger heter "Lördag kväll" och kostar 10 200 kronor. Hanna Ulvhags keramikverk heter "Livets äpple" och kostar 1 500 kronor.

Publicerat: 1 mars 2020.

 

Täby Konstvänner utsåg Hanna Nordahl till årets stipendiat

Täby Konstvänners (TKV) ungdomsstipendiat 2020 heter Hanna Nordahl. Hon visar upp delar av sin konst på den här väggen under lördagar och söndagar klockan 12–16 till och med den 15 mars på Täby kulturcentrum Karby gård. Stipendiet på 5 000 kronor kommer att överlämnas i samband med TKV:s årsmöte den 14 mars.

Hanna Nordahl är 20 år. Hon har studerat på Internationella Engelska Skolan i Täby och på Södra Latins gymnasium i Stockholm, där hon tog studenten 2019. Nu studerar hon metallformgivning på Nyckelviksskolan på Lidingö.

Publicerat: 1 mars 2020.

 


ANNONS


 

"Världspremiär" i Täby för film
om svenskarna i Koreakriget


VIDEO (119 sekunder). Roger Persson, VD för SunTower Entertainment Group AB i Täby, presenterade den relativt nya filmen "Svenskarna i Koreakriget" (2019) inför ett 20-tal besökare på Täbys huvudbibliotek den 19 februari 2020. Han sa att filmen hittills hade visats endast för slutna sällskap och att det därmed denna gång blev "världspremiär" för allmänheten. Filmen är 59 minuter lång. Den finns även i en kortversion på 25 minuter för skolor.

 

I år, 2020, är det 70 år sedan Koreakriget startade den 25 juni 1950 då Nordkorea anföll Sydkorea. Ett krig där fred ännu inte har uppnåtts, men där vapenstilleståndet från 1953 fortfarande råder.

De mänskliga förlusterna i Koreakriget blev stora: Sydkorea förlorade cirka en miljon man, Nordkorea också cirka en miljon, Kina troligen cirka 600 000, USA drygt 36 000 och övriga FN-länder cirka 3 000 man, enligt Wikipedia.

Den koreanska vapenstilleståndslinjen (demarkationslinjen) vid den 38:e breddgraden övervakas alltjämt av bland annat svensk militär.

Sverige gjorde en uppskattad insats för många av krigets offer genom att bygga ett fältsjukhus i Pusan/Busan redan under krigets första månader. Insatsen beskrivs som Sveriges genom tiderna största humanitära insats för ett land i krig.

Totalt under de år fältsjukhuset var igång deltog 1 100 svenska läkare, sjuksköterskor, biträden och annan personal på "Swedish Red Cross Hospital". Sjukhuset drevs således av Svenska Röda Korset. Filmen "Svenskarna i Koreakriget" heter dock i den engelska versionen "The Swedish MASH" där MASH står för Mobile Army Surgical Hospital.

Svenska AKA-film har producerat dokumentärfilmen "Svenskarna i Koreakriget" med vittnesmål från svenskar, som har varit en del av den humanitära insatsen, och från utlänningar som har varit patienter på sjukhuset. Det är gripande vittnesmål och berättelser som ett fåtal svenskar har hört.

AKA Film AB ägs av Stiftelsen Armé- Marin- och Flygfilm (AMF), som har en av världens äldsta filmsamlingar och är en av Sveriges äldsta producenter av film. AKA är förkortning för Aktiebolaget Kinematografiska Anstalten, som bildades 1928.

Initiativtagare till filmen är Lars Frisk, ordförande i Koreanska Sällskapet/Koreaambulansen.

Statsminister Stefan Löfven och Sydkoreas president Moon Jae-in har sett filmen. Det skedde den 20 december 2019 under statsministerns officiella besök i Republiken Korea (Sydkorea).

I filmvisningen på War Memorial Museum i huvudstaden Seoul deltog även utrikeshandelsminister Anna Hallberg och en stor svensk näringslivsdelegation samt några patienter från det svenska fältsjukhuset på 1950-talet.

B&P Digital Media Distribution AB svarar för distributionen av filmen "Svenskarna i Koreakriget" till den institutionella marknaden, främst skolor och mediecentraler.

Publicerat: 25 februari 2020.

 


ANNONS


 

Augustin Erba berättade om
sina böcker på en litterär
salong i Näsbyparks bibliotek


VIDEO (84 sekunder). Författaren Augustin Erba svarade på frågor efter sitt anförande på en litterär salong i Näsbyparks bibliotek den 13 februari 2020. En av frågeställarna i den nästan fulltaliga publiken (cirka 60 personer) var Ulf Brynell (i början av videoklippet).

 

Författaren och journalisten Augustin Erba berättade om sitt författarskap på Näsbyparks biblioteks välbesökta litterära salong den 13 februari 2020 klockan 18–19. Han uppehöll sig farmför allt vid arbetet med sina hittills tre utgivna romaner: "Ensamhetens broar" (2009), "Blodsbunden" (2015) och "Snöstorm" (2019).

Augustin Erba föddes 1968 i Stockholm och växte upp i Fisksätra i Nacka kommun. Hans far var gästforskare från Egypten. Hans mor var furstinna av Monteleone med släktband till den tidigare österrikisk-ungerska regentfamiljen.

Efter att ha läst teknisk fysik på KTH (Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm) och utbildats till journalist på Institutionen för mediestudier vid Stockholms universitet har han arbetat bland annat på Sveriges Radio och Sveriges Television. Han arbetar numera som redaktör på Dagens Nyheter.

Augustin Erbas senaste bok, "Snöstorm", är historien om Tomas och Livli. De möttes första gången när de var två unga studenter på en klaustrofobisk högskola. De brottas båda med svåra erfarenheter. Utan att de själva förstår varför, blir deras öden sammanflätade, enligt Albert Bonniers Förlag.

Augustin Erbas tredje roman handlar om kärlek och sorg, om minnen och lycka, om hur livet blev och hur det kunde ha blivit. Om de val vi gör som unga och de val vi fortfarande har framför oss.

Publicerat: 16 februari 2020.

 


ANNONS


 

Gunnar Bolin berättade om sin
bok "Hovjuvelerarens barn" på
fullbokad författarafton i Täby


VIDEO (106 sekunder). Journalisten Gunnar Bolin berättade inledningsvis om sig själv som bakgrund till presentationen av släktkrönikan "Hovjuvelerarens barn" på Täby huvudbiblioteks författarafton den 23 januari. I videoklippet förekommer även evenemangets arrangör bibliotekarien Anna Dunér.

 

Intresset var stort inför kulturjournalisten Gunnar Bolins besök på Täby huvudbiblioteks författarafton torsdagen den 23 januari 2020 klockan 18–19. Det blev fullsatt: 90 åhörare. Ämnet var hans nyligen utgivna bok "Hovjuvelerarens barn – En berättelse om en släkt i skuggan av tre diktaturer".

Gunnar Bolin är en välbekant radioröst. Han arbetar sedan 1987 på Sveriges Radio P1:s kulturredaktion. Där har han bland annat varit kritiker, programledare och programproducent, framgår det av bokens presentation av författaren.

Han har varit Sveriges Radios korrespondent i Berlin 2001–2003 och arbetat som radions kulturkorrespondent med hela världen som bevakningsområde 2010–2014.

Gunnar Bolin har tilldelats Stora journalistpriset 2010 och mottagit Årets kulturpris av Stiftelsen Sällskapet Renässans för Humaniora 2016.

Radiorösten Gunnar Bolin blev även ett känt TV-ansikte när han tävlade med den äran i Sveriges Televisions frågesportprogram "På spåret" under säsongen 2017/2018.

Han föddes 1957 i Stockholm. Efter studier i litteraturvetenskap och filmvetenskap vid Stockholms universitet gick han Dramatiska Institutets radioproducentutbildning, enligt Wikipedia.

Den närmare 400 sidor tjocka romanen "Hovjuvelerarens barn" (2019) utgör Gunnar Bolins författardebut. I boken berättar han om sin släkt. I mer än 200 år har juvelerarhuset W A Bolin varit hovjuvelerare åt fem ryska tsarer och tre svenska kungar.

Med utgångspunkt i brev, annat material och samtal med anhöriga berättar han sin släkts intressanta historia under tre diktaturer. Mycket av källmaterialet har Gunnar Bolin hittat i släktens stora sommarvilla i Småryd mellan Båstad och Norrvikens trädgårdar i Skåne.

Publicerat: 26 januari 2020.

 


ANNONS


 

Christer Lokind berättade
om F2 i Hägernäs och det
nedskjutna Catalina-planet

Föredragshållaren Christer Lokind visade åtskilliga intressanta bilder från militärflygets historia på Hägernäsområdet i Täby kommun. Här pekar han på flygplanshangarer som bestod av stora tält.

 

Den pensionerade underrättelseofficeren Christer Lokind berättade om F2 i Hägernäs och om Catalina-planet som sköts ned över Östersjön. Anförandet hölls på SPF Tibbleseniorernas "Onsdagstimme" den 22 januari 2020 i sällskapsrummet under Tibble kyrka vid Täby centrum. Mötet blev fullsatt, vilket innebär ett 60-tal deltagare.

Christer Lokind, som har utbildats och tjänstgjort på F2 i Hägernäs, har skrivit boken "DC-3:an – Kalla krigets hemlighet" (2014) och är medförfattare till boken "Svenskt flyg under kalla kriget" (2016).

Han berättade först om svensk flyghistoria vid Hägernäs i Täby. Den kan sammanfattas så här:
1912   Första militära flygningen.
1919   Marinens flygväsende.
1926   Flygvapnet, 2. flygkåren.
1936   Kungl Roslagens Flygflottilj.
1949   Kungl Roslagens Flygkår.
1974   Nedläggning.

Det har aldrig funnits någon start- och landningsbana på land i Hägernäs. Alla flygplan startade och landade antingen på vattnet eller på isen i Hägernäsviken.

Catalinaaffären var den kris som utlöstes i juni 1952 sedan ett sjöräddningsflygplan (Tp 47 "Catalinan") under uppdrag hade anfallits av ett sovjetiskt MiG-15-plan över Östersjön. Catalina-planet skadades så allvarligt att det tvingades nödlanda på havsytan. Planet sjönk strax efteråt till havets botten, där det fortfarande ligger kvar. Alla fem besättningsmedlemmarna räddades dock av ett västtyskt lastfartyg, Münsterland.

Catalina-planets uppdrag var att finna ett svenskt militärt flygplan av typen DC-3, som med åtta mans besättning hade försvunnit spårlöst några dagar tidigare under signalspaning över Östersjön. Först år 2003 hittades flygplansvraket efter DC-3:an. Året därpå, 2004, bärgades det och finns numera, sedan 2009, utställt på Flygvapenmuseum i Malmslätt i Linköpings kommun.

Publicerat: 23 januari 2020.

 


ANNONS


 

Fullsatt på Huvudbibliotekets
författarafton med Håkan Nesser

Snart filmpremiär för hans Intrigo-roman


VIDEO (120 sekunder). Författaren Håkan Nesser visade sig vara lika intressant och underhållande som talare. I videon hälsas han välkommen av bibliotekarien Anna Dunér till Täby huvudbiblioteks författarafton den 26 november.

 

Den storsäljande och produktive författaren Håkan Nesser besökte Täbys huvudbibliotek på dess författarafton den 26 november 2019. Det blev fullsatt, vilket betyder 90 åhörare, och många frågor från den livaktiga publiken.

Håkan Nesser, föddes 1950 och växte upp i Kumla i Närke. Efter realskolan i Kumla och gymnasiet i Hallsberg studerade han på Uppsala universitet, framgår det av hans biografi. Därefter genomgick han Lärarhögskolan, där han utexaminerades som adjunkt i svenska och engelska 1974.

Efter några år som lärare på Valstaskolan i Märsta fick han tjänst på Tunabergsskolan i Uppsala 1979. Där arbetade han fram till 1998, då han blev författare på heltid.

Han har två barn i ett tidigare äktenskap och två bonusbarn i sitt nuvarande äktenskap, enligt biografin. Han bor numera huvudsakligen på Gotland.

Håkan Nesser debuterade som författare med Koreografen (1988). Fem år senare blev det dags för det litterära genombrottet i och med hans första renodlade kriminalroman, Det grovmaskiga nätet (1993). Den boken kom att bli den första i den så kallade Maardam-dekalogin – de tio böckerna om kommissarie Van Veeteren i den fiktiva staden Maardam.

Efter Van Veeteren-sviten har Håkan Nesser skrivit ytterligare en serie – Barbarotti-kvintetten om kriminalinspektör Gunnar Barbarotti.

I romanen De vänsterhäntas förening (2018) förekommer både Van Veeteren och Gunnar Barbarotti.

Andra kända böcker av hans hand är Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö (1998) och och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla (2002).

I boken Intrigo finns, enligt Albert Bonniers Förlag, några av Håkan Nessers bästa romaner och noveller samlade i en volym: Rein, Kära Agnes!, Ormblomman från Samaria och All information i fallet. Dessutom den nyskrivna kortromanen Tom.

Boken knyter an till tre internationella Intrigo-filmer, som har regisserats av Daniel Alfredson. I rollerna finns bland andra Ben Kingsley och Tuva Novotny. Filmerna väntas få en försenad svensk premiär under 2020.

Den bok som Håkan Nesser pratade mest om under sin timme på Huvudbiblioteket i Täby var hans senaste roman, Halvmördaren, som kom ut tidigare i år (2019).

Håkan Nesser är således mycket produktiv som författare: Han skriver i genomsnitt en bok om året. Så det har hittills blivit ett 30-tal utgivna böcker, varav många har filmatiserats och översatts till andra språk. Antalet sålda Nesser-böcker beräknas uppgå till cirka 20 miljoner exemplar världen över.

Håkan Nesser har under årens lopp tilldelats en lång rad utmärkelser för sitt författarskap: Han har bland annat promoverats till filosofie hedersdoktor vid Örebro universitet, fakulteten för humaniora och socialvetenskap (2016).

Det var många åhörare som ville köpa Håkan Nessers nya roman "Halvmördaren" och få hans personligt skrivna dedikation i boken.

Publicerat: 28 november 2019.

 


ANNONS


 

På Kulturhusets dag i Täby
fick allmänheten besöka alla
lokaler för ungdomskultur

Lördagen den 9 november 2019 mellan klockan 11.30 och 16.00 arrangerades för första gången Kulturhusets dag i Täby. Kulturhuset hette före ombyggnaden Bibliotekshuset och ligger i Täby centrum. På Kulturhusets dag visades husets alla kulturella verksamheter för allmänheten.

I Täby kulturhus finns inte bara Täby bibliotek utan också Kulturenheten med Kulturscenen (före detta Hörsalen), Esplanad (mötesplatsen för ungdomar) och Ung kultur (konst och teater samt ett nytt utbud av musik).

Här nedan följer några av Täby Allehandas kulturella nedslag i det digra programmet för kulturhusdagen.

För att börja högst uppe i Täby kulturhus finns Ung kultur Konst på plan 5. Där i konstateljén berättade konstläraren Maria Löfroth, till vänster, och konsteleven Amanda Bryschne om de avgiftsbelagda men populära konstkurserna efter skoltid. Kurserna om hur man skapar konst av olika material har 75 elever och därutöver många som väntar i kö.


VIDEO (56 sekunder). På plan 3 huserar Täby bibliotek med huvudentré från Biblioteksgången 13. På kulturhusdagen bjöd biblioteket på flera kulturprogram, som till exempel den här familjeföreställningen "Sjöbus och ökenstök" med musikgruppen Raa. Även på plan 4 (Kulturscenen) bjöds det på en familjeföreställning ("Att flyga").

Det syns på de spralliga gesterna att dessa fyra personer är teatermänniskor. De är teaterpedagoger för eleverna på Ung Teater (Ung kultur Teater), som håller till på plan 2 med entré från Esplanaden och Estrids torg. Från vänster: Anna Ploby, Elias William-Olsson, Camilla Jogevall och Mikael Grahn (som även är musikalpedagog).

Kostymförrådet till Ung Teater är välförsett och välordnat: Se till exempel de fem skohyllorna till höger.


VIDEO (62 sekunder). På gatuplanet, plan 2, finns även ungdomsstället Esplanad, en mötesplats för personer i åldern 16–21 år. Där finns eventlokaler för exempelvis konserter och en spegelsal med möjlighet till dans, teater och workshops. Vidare finns konstateljé och galleri, replokaler, dj, inspelning, musikstudio för musik- och filmproduktion, lounge med café med möjlighet att hålla möten och föreläsningar. När Täby Allehanda besökte Esplanads eventlokal på kulturhusdagen den 9 november uppträdde den unga artisten Zeventine (se videon).

 

Ung kultur är en del av Täby kulturskola som erbjuder kurser på fritiden för barn och unga i åldern 7 till 20 år.

Täby kulturskola kommer från och med januari 2020 att bestå av fem enheter. Ung kultur (den nya kommunala kulturskolan) erbjuder kurser i musik, teater och konst. Ung kultur finns i Tibble-paviljongen och i Täby kulturhus. Inom Täby kulturskola finns även fyra privata musikskolor som erbjuder musikundervisning individuellt och i grupp/ensemble. De privata musikskolorna finns på flera ställen i Täby.

Den 20 maj 2019 beslutade kommunfullmäktige om den nya kommunala verksamheten Ung kultur, som alltså startar vid årsskiftet 2019/2020. Konceptet för den nya verksamheten Ung kultur "ska locka både barn och unga oavsett bakgrund, kön eller funktionsvariation".

Publicerat: 18 november 2019.

 


ANNONS


 

Film- och TV-aktuelle spel-
designern Simon Stålenhag
berättade om sina verk
på Täbys huvudbibliotek


VIDEO (75 sekunder). Den internationellt uppmärksammade författaren, konstnären, datorspelsutvecklaren och musikern Simon Stålenhag, 35 år, gästade Täby huvudbiblioteks författarafton den 23 oktober 2019. Under ledning av bibliotekarien Anna Dunér (till höger) svarade han på frågor om sina böcker och bilder inför 25 åhörare/åskådare. Mest känd är han för sina science fiction-målningar av retrofuturistiska miljöer. Med uttrycket "retrofuturistisk" menas i detta fall en fantiserad framtidsvärld under 1980- och 1990-talens Sverige, då nostalgikern Simon Stålenhag växte upp.

Simon Stålenhag föddes 1984 – på Karolinska sjukhuset (enligt sin närvarande mamma som han tillfrågade under mötet). Han växte upp på Färingsö i Ekerö kommun. Bor numera med sin hustru på Kungsholmen i Stockholm. Han utbildades i datorspelsdesign på Futuregames Academy i Stockholm. Simon Stålenhag har som illustratör gjort flera bokomslag. Han har även illustrerat Naturhistoriska riksmuseets permenenta utställning Fossil och evolution.

Simon Stålenhags konstböcker "Ur Varselklotet" (2014), "Flodskörden" (2016) och "Passagen" (2017) har rosats av kritiker i Sverige och internationellt för hur verken skildrar en välbekant och samtidigt främmande verklighet. Det framhåller hans förläggare Fria Ligan förlag. Filmrättigheterna för Passagen har sålts till Hollywood och konstboken Ur Varselklotet kommer att bli en amerikansk TV-serie på Amazon Prime inom en nära framtid. Simon Stålenhags senaste bok heter "Urtidsbilder" (2019). Den har skapats tillsammans med vetenskapsjournalisten Anna Davour. Boken handlar om den tid då dinosaurier och flygödlor levde.

Publicerat: 24 oktober 2019.

 


ANNONS


 

Författarbesök i Täby kyrkby
med Henrik Berggren
om Sverige 1939–1940


VIDEO (90 sekunder). Författaren, journalisten och historikern Henrik Berggren hälsades välkommen till författarbesöket den 17 oktober 2019 klockan 18–19 i Täby kyrkbys bibliotek av filialföreståndaren Camilla Fernandez. Biblioteket i Kyrkbyn ligger i anslutning till Skolhagenskolan intill Täby kyrkbys centrum och järnvägsstation. Enligt programinbjudan skulle Henrik Berggren berätta om sina många verk, men han berättade i stället om innehållet i ett av sina verk, "Landet utanför" om Sverige och kriget 1939–1940. Det blev en mycket initierad berättelse om vårt land före och efter utbrottet av Andra världskriget. Henrik Berggrens föredrag var värt en betydligt större publik än de 14 personer, som hade tagit sig till filialbiblioteket.

Författaren Henrik Berggren, född 1957, är historiker och journalist. Han har varit kulturchef och ledarskribent på Dagens Nyheter. På bordet framför honom i Täby kyrkbys bibliotek den 17 oktober ses några av hans böcker: 68 (om året 1968), Dag Hammarskjöld: att bära världen, Är svensken människa?, Historien om New York, Underbara dagar framför oss (om Olof Palme), Landet utanför (om Sverige och kriget 1939–1940) och Det röda arvet (en thriller om Spanska inbördeskriget).

Publicerat: 23 oktober 2019.

 


ANNONS