ANNONS

 

    Sport

Detta är Sportsidan av webbtidningen Täby Allehanda (TA), som är en fristående, opartisk och privatägd
lokaltidning i Täby kommun.  Text och bild där inte annat anges: Mac Lennart Lindskog,
mac.lennart.lindskog@tabyallehanda.se, mobiltelefon 073 514 66 60.

Sidan uppdaterades den 15 februari 2020 klockan 20.15.

 

TIS-aren Oskar
Edlund visade
världslöpar-
klass på 400 m

Inomhussäsongen i friidrott är i full gång. Folksam GP (Grand Prix) sticker ut lite extra för Täbys del.

Täby IS-stjärnan Oskar Edlund (född 2002), som har tagit guld i Europaungdoms-OS på 400 meter häck, debuterade nämligen på 400 meter slätt i seniorsammanhang. Det gjorde han charmant, rapporterar TIS-ledaren Nils-Göran Nilsson.

Det skedde den 11 februari 2020 på den SVT-sända Spåret GP i Sätra friidrottshall i sydvästra Stockholm.

Spåret GP med Spårvägens FK som arrangör är en del av friidrottens elitserie Folksam Grand Prix.

Oskar Edlund var placerad på bana tre i ett av de två heaten på 400 meter. Innanför sig hade han spanjoren Lucas Bua (född 1994) med medaljer i stafett från EM och med ett utepers på 45.25.

Utanför sig hade han amerikanen My Lik Kerley (född 1996), som har gjort 44.85(!) på 400 meter utomhus och 45.16 inomhus.

Oskar Edlund hängde med de båda världslöparna sensationellt bra. När löparna kom in på upploppet bjöd han trots det brutala öppningstempot på en patenterad Edlund-avslutning där han sprang om amerikanen på de sista metrarna.

Klockan stannade på 47.29 för spanjoren och 47.99(!) för Oskar, enligt Täby IS Friidrott.

Publicerat: 15 februari 2020.

 

SM-vinnarna
i innebandy
för damer vann
Champions
Cup i Tjeckien

De regerande svenska mästarna i innebandy för damer, Täby FC, följde upp sitt SM-guld med att även vinna Champions Cup.

Cupfinalen spelades den 12 januari 2020 i Ostrava i Tjeckien. Då och där vann Täby FC över schweiziska Kloten-Dietlikon Jets med 10–3.

Dagen före vann Täby FC (FC = Floorball Club) semifinalen mot de tjeckiska mästarinnorna 1. SC Vitkovice med 6–3.

Publicerat: 15 februari 2020.

 


ANNONS


 

IK Frej Täby
slutade på
nedflyttnings-
kvalplats
i Superettan

Den 30:e och sista matchomgången i 2019 års Superettan spelades den 3 november. På Myresjöhus Arena i Växjö besegrade Östers IF vikingarna från IK Frej Täby med tydliga 4–0 efter 2–0 i halvtid.

IK Frej Täby slutade därmed på 14:e plats bland de 16 lagen. Det innebär att Frej måste kvalspela om att få stanna kvar i herrfotbollens Superettan.

IK Frej Täby fick förlita sig på att Brommapojkarna (BP) inte vann mot Jönköpings Södra. BP ledde med 1–0, men matchen slutade 2–2. Därmed åkte BP ur Superettan direkt medan Frej fick en andra chans.

IK Frej Täbys kvalmatcher spelas mot Umeå FC, som kom på andra plats i Division 1 Norra.

Kvalmatcherna spelas redan nu på torsdag den 7 november i Umeå och på söndag den 10 november på Vikingavallen i Täby kyrkby.

Kvalet genomförs via dubbelmöte på hemmaplan och bortaplan. Om poäng och målskillnad är lika efter den andra matchen räknas mål på bortaplan dubbelt.

Har efter den andra matchens ordinarie speltid inte avgörande skett förlängs matchen med 2x15 minuter. Mål på bortaplan räknas inte dubbelt i förlängningen.

Om inget eller lika antal mål har gjorts i förlängningen avgörs matchen genom straffsparkstävling enligt spelreglerna, framgår det av Svenska Fotbollförbundets tävlingsbestämmelser.

Publicerat: 3 november 2019.

 


ANNONS


 

AIK, Täby
Handboll och
Åkersberga
HK samarbetar
i Norrort

AIK Handboll, Täby Handboll och Åkersberga HK har ingått samarbetsavtal för att stärka handbollen i Stockholms-regionens Norrortskommuner.

Syftet är att skapa utvecklings-möjligheter för ambitiösa ungdomar och att underlätta för alla ungdomar att ta steget från ungdom till senior, enligt Täby Handbolls ordförande Per Johansson.

AIK spelar i Herrallsvenskan, Täby HBK spelar i Herrar Division 1 Norra och samarbetsföreningen Täby Centrum HK spelar i Herrar Division 2 Norra samt Åkersberga HK spelar i Herrar Division 4 Östsvenska Södra.

Genom samarbetsavtalen kan föreningarna tillsammans erbjuda spel på fyra olika serienivåer för herrseniorer (från Division 4 till Allsvenskan) samt på nivå 1 och USM för herrjuniorer.

– Som elitförening har vi mycket att vinna på att samverka med andra föreningar. Det säger AIK Handbolls ordförande Freddie Qvennerstedt och fortsätter:

– Vårt upptagningsområde blir större och fler blir engagerade även i vår förening. För oss är det viktigt att tillföra våra speciella kompetenser som elitförening.

Publicerat: 28 september 2019.

 


ANNONS


 

Svenskt silver
i svensk stafett
i europeiska
ungdoms-OS

Oskar Edlund, Täby IS,
vann både guld och silver

Det svenska stafettlaget tog ett silver i svensk stafett på Europaungdoms-OS i Azerbajdzjans huvudstad Baku 2019 på avslutningsdagen den 27 juli.

Stafettlaget sprang svensk stafett 1 000 meter på 1:54.03. Det var sex tiondelar bakom segrande Polen.

Resultatet blev totalt sex medaljer för Sveriges del:

Tre guld: Maja Åskag (friidrott, tresteg), Oskar Edlund (friidrott, 400 meter häck) och Emil Johansson (friidrott, 400 meter).

Ett silver: Emil Carlsson, Sidney Léger, Emil Johansson och Oskar Edlund (friidrott, svensk stafett).

Två brons: Jesper Ahlin (friidrott, kula) och Rebecka Krüeger (friidrott, stavhopp).

"Svensk stafett" innebär att lag bestående av fyra löpare tillsammans springer 1 000 meter. Den första löparen springer 100 meter, den andra 200 meter, den tredje 300 meter och den fjärde springer 400 meter. Grenen uppkom i Sverige under tidigt 1900-tal, enligt Wikipedia.

Av de två deltagande löparna från Täby IS tog således Oskar Edlund två medaljer: Guld på 400 meter häck och silver i svensk stafett.

Den andre TIS-löparen var Zion Eriksson som kom 5:a på 100 m. Han sprang även första sträckan i försöken i svensk stafett. Inför finalen fick han dock känningar i baksidan av låret och ersattes därför av Emil Carlsson (som egentligen är stavhoppare).

Publicerat: 28 juli 2019.

 

Två löpare från
Täby IS uttagna
till europeiska
ungdoms-OS

Två aktiva från Täby IS är uttagna till Europaungdoms-OS i Azerbajdzjans huvudstad Baku den 21–27 juli 2019.

De två TIS-arna är Oskar Edlund -02 och Zion Eriksson -02.

Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) kommer att skicka 41 idrottare och 20 ledare till Azerbajdzjan.

Sverige skickar tävlande tonåringar i sex olika sporter: Cykel, friidrott, gymnastik, judo, simning och tennis.

Europaungdoms-OS, eller European Youth Olympic Festival som det heter på engelska, brukar förkortas till EYOF.

Tävlingen arrangeras vartannat år både på vintern och på sommaren, enligt SOK.

Festivalen arrangerades första gången 1991. Den är tänkt som en introduktion till den olympiska världen för europeiska ungdomar i åldrarna 14–18 år.

Oskar Edlund ska tävla i europeiska ungdoms-OS 2019 i Baku. Foto från Nils-Göran Nilsson, Täby IS.

 

Oskar Edlund är uttagen på 400m häck. Hans två klasslopp i början på säsongen, med 51.49 som bäst, gör uttagningen tämligen odiskutabel, meddelar TIS-ledaren Nils-Göran Nilsson.

Sedan dess har Oskar också visat att snabbheten har förbättrats ytterligare när han gjorde 21.90 i motvind på 200m som segrare i Världsungdomsspelen.

Zion Eriksson ska tävla i europeiska ungdoms-OS 2019 i Baku. Foto från Nils-Göran Nilsson, Täby IS.

 

Zion Eriksson har under våren haft lite skadebekymmer, vilket gjorde att han kom igång lite senare med sin säsong.

Men sedan tävlingscomebacken på SkaraRacet den 6 juni har han verkligen radat upp grymma lopp på såväl 100m som 200m toppat med segern på Världsungdomsspelen nyligen där han persade ned till 10.64, enligt Nils-Göran Nilsson.

Utöver sina individuella grenar pekar det mesta på att Oskar Edlund och Zion Eriksson kommer att springa stafett i det svenska laget tillsammans med Sidney Leger (Hammarby) och Emil Johansson (Tureberg).

Publicerat: 12 juli 2019.

 


ANNONS


 

Målkalas av
IK Frej Täby
mot Hässle-
holms IF: 7–0

Superettanlaget IK Frej Täby vann matchen i Svenska Cupen mot skånska Division 2-laget Hässleholms IF med utklassningssiffrorna 7–0 (2–0).

Matchen spelades i snöslaskigt väder inför ett fåtal åskådare på Vikingavallen/Täby IP i Täby kyrkby söndagen den 3 mars 2019.

Målgörare blev Luca Gerbino Polo (3 mål), Moustafa Zeidan (2 mål), Abdul Halik Hudu (1 mål) och Hjalmar Ekdal (1 mål).

Svenska Cupens gruppspel i grupp 7 vanns av Djurgårdens IF på 9 poäng. Stockholms stolthet går därmed vidare till kvartsfinal.

På andra plats kom IK Frej Täby och på tredje plats IF Elfsborg. Båda lagen fick 4 poäng. Täbys stolthet hade dock bättre målskillnad än allsvenskarna i Borås.

På fjärde och sista plats hamnade Hässleholms IF med 0 poäng.

Publicerat: 4 mars 2019.

 


ANNONS


 

IK Frej Täby
spelade
oavgjort mot
IF Elfsborg

IK Frej Täby var nära att vinna mot allsvenska IF Elfsborg, men i den allra sista tilläggsminuten (90+5) kvitterade boråsarna till 1–1.

Matchen spelades den 23 februari på Borås Arena. Den ingick i Svenska Cupens andra spelomgång i gruppspelet.

IK Frej tog ledningen i matchens 37:e minut genom ett skott av Moustafa Zeidan.

Elfsborg hade flera fina målchanser under matchen, men utdelningen kom alltså i den allra sista minuten genom Samuel Holmén.

Genom det oavgjorda resultatet tappade IK Frej chansen att gå vidare i Svenska Cupen. Detta oavsett hur resultatet blir i den avslutande gruppspelsmatchen mot Hässleholms IF den 3 mars.

Publicerat: 24 februari 2019.

 


ANNONS


 

INTRESSANTA
ÄLDRE SPORT-
NYHETER
VÄRDA
ATT SPARA:

Snabbaste
löparen i Täby:

Vidar Stenqvist
tog tillbaka
klubbrekordet

Den 1 juni 2018 blev Vidar Stenqvist, född 2000, av med Täby IS klubbrekord på 100 meter för män när Michael Luxemburg sprang in på 10.77. Den 6 juni tog han tillbaka klubbrekordet med 10.59!

Det rapporterar Täby IS Friidrott på sin hemsida.

Vidar Stenqvist satte det nya rekordet i Skararacet 2018, som arrangerades av Istrums SK friidrott på Sparbanken Arena Skara på självaste nationaldagen.

I försöksloppet på 100 meter blixtrade Vidar in på 10.59. Nästan två tiondelar under Mickes fem dagar gamla klubbrekord! Detta trots en "usel start" enligt ögonvittnen, men avslutningen var desto mer imponerande, enligt TIS hemsida.

10.59 innebär också att Vidar Stenqvist snuddar vid en plats på topp-10 genom tiderna bland juniorer i Sverige.

Publicerat: 9 juni 2018.

 

Många starka
årsdebuter för
TIS-idrottare

Luxemburg
snabbast i Täby

Många fina resultat noterades för unga friidrottare från Täby IS i SAYO. Förkortningen står för Sollentuna Athletic Youth Open, som arrangerades av Turebergs Friidrottsklubb på Sollentuna-vallen den 1–3 juni 2018.

Nils-Göran Nilsson, styrelse-ledamot i Täby IS Friidrott, rapporterar följande imponerande resultat:

Michael Luxemburg sprang 100 m på 10.77, vilket gör honom till Täbys snabbaste man genom tiderna!

16-åriga Zion Eriksson vann P17 100 m klart på 10.93. Klar 1:a i åldersklassen i Sverige just nu.

18-åriga Vidar Stenqvists 21.35 i kännbar motvind på 200 m. Klar Sverigeetta i P19 och in som 4:a i Sverige i år bland seniorer.

18-åriga hinderlöperskan Emilia Lillemo, som har gjort stora framsteg i år, debuterade på 3 000 m. Hon gick direkt under drömgränsen 10 minuter (9:59) när hon vann loppet i konkurrens med seniorer. Tiden motsvarar under 3:20 min/km.

Landslagslöparen och fjolårets Senior-SM 2:a William Frobe gjorde årsdebut med 53.39 som 2:a på 400 m häck. Här finns det mycket outtagen kapacitet.

Första-års-senioren Linnea Frobe sänkte perset (personrekordet) på 200 m till 24.59 och tar plats på topp-10 i Sverige.

 Dessutom gjordes många fantastiska insatser bland de yngre, enligt Nils-Göran "Nisse" Nilsson.

Publicerat: 8 juni 2018.

 


ANNONS


 

Täby vann
SM-guld
i badminton
efter dramatisk
final mot
Fyrisfjädern

Täby Badmintonförening vann SM-finalen mot Fyrisfjädern Badmintonklubb Uppsala med 4–3 efter Golden set-avgörande. Stor hjälte blev Hermansah som vann Golden set mot Victor Svendsen, rapporterar Svenska Badmintonförbundet.

Stämningen uppges ha varit "magisk och laddad i IFU Arena" i Uppsala lördagen den 21 april 2018 inför 1 405 åskådare i hallen.

Fyrisfjädern från Uppsala är de senaste decenniernas dominant i svensk badminton. Klubben har vunnit fyra av de fem senaste SM-finalerna.

Men Täby Badmintonförening, som vann båda matcherna mot Fyrisfjädern under säsongens spel i SBL (Svenska Badmintonligan), drog den här gången det längsta strået.

SM-finalen fick avgöras i Golden set efter 3–3 i de ordinarie matcherna. I Golden set var Täbys indonesier Hermansah starkare än Fyrisfjäderns dansk Victor Svendsen.

Hermansah höll nerverna i styr, spelade klokt och vann med 11–5, uppger Svenska Badminton-förbundet.

Täbys SM-guldlag består av Hermansah, Mathias Wigardt, Ashwathi Pillai, Rio Wilianto, Emma Wengberg och Clara Nistad.

Täbys lagledare Kent Kotte avslutar därmed sin mångåriga karriär i Täby Badmintonförening på topp.

Publicerat: 21 april 2018.

 


ANNONS


 

IK Frej Täby
Fotboll stöttar
behövande
barn i Zambia

Söndagen den 22 april 2018 klockan 15.00–17.00 gör IK Frej Täby Fotboll (Ungdom och Dam) en internationell hjälpinsats på Vikingavallen/Täby IP.

Hjälpinsatsen riktar sig till underprivilegierade zambiska barn och ungdomar i åldern 5–20 år. Den går ut på att donera utrustning till Bauleni United Sports Academy (BUSA) i Zambia, Afrika.

Organisationen utbildar och arbetar förebyggande inom bland annat miljö, hållbarhet och hälsa.

BUSA använder sport och inte minst fotboll som ett sätt att uppmuntra och stötta ungdomarna på vägen till ett bättre liv.

– Det känns fantastiskt att kunna erbjuda våra medlemmar och deras familjer, släktingar och vänner en möjlighet att göra skillnad. Det säger IK Frej Täby Fotbolls ordförande Thomas Stenborg.

IK Frej Täby Fotboll har inventerat sitt eget material. Föreningen har ett stort antal matchtröjor, shorts och uppvärmningströjor redo för skeppning till BUSA.

Föreningen uppmanar personer som har hel, ren och brukbar fotbollsutrustning i form av exempelvis skor, benskydd och fotbollar att bege sig till Vikingavallen söndagen den 22 april.

På plats kommer David Wiking från Sida att finnas för att informera mer om BUSA-projektet inne i klubbstugan Frejknuten.

Sida dvs Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete är en statlig myndighet som arbetar på uppdrag av Sveriges riksdag och regering för att minska fattigdomen i världen.

Mer om BUSA i Zambia finns att läsa här.

Publicerat: 19 april 2018.

 


ANNONS


 

Straffdrama:
Täby FK:s
U19-lag för-
lorade mot
IF Elfsborg
med 10–9!

Ytterligare ett av Täby FK:s sensationslag i fotboll, ungdomslaget i U19-serien, förlorade i Allsvenskans semifinal.

Resultatet blev så mycket som 10–9 till IF Elfsborgs U19-lag efter förlängning och avslutande straffdrama.

Resultatet i full tid blev 1–1. I halvtid stod det 0–0.

Matchen spelades söndagen den 22 oktober på Borås Arena.

Täby FK:s ungdomar tog ledningen i den 50:e matchminuten genom mål av Hugo Svensson.

IF Elfsborg kvitterade i den 86:e minuten genom Joel Hansen.

Sedan blev det inga fler mål trots förlängning, så matchen fick avgöras genom straffläggning.

Straffavgöranden efter 120 minuters spel:

1–2 Jacob Planell, T
Miss, Gustav Henriksson, E
1–3 Niklas Gordon Sowersby, T
2–3 Mattias Özgün, E
2–4 Zacharias Ljungström, T
3–4 Adrian Zeka, E
Miss, Elias H Harryson, T
4–4 Danijel Ramadanovic, E
4–5 Joel Hansen, T
5–5 Marokhy Ndione, E
5–6 Mathias Ericsson, T
6–6 Chris Makindu, E
6–7 Tom Helling, T
7–7 Joakim Engström, E
Miss, Max Törnblom, T
Miss, Filip Schyberg, E
7–8 Jonathan de Maré, T
8–8 Mentor Kelmendi, E
8–9 Jonatan Åsén, T
9–9 Anton Thorsson, E
Miss, Linus Ferde, T
10–9 Tim Rönning, E

Under matchen utdelades fem varningar: Fyra spelare i Täby FK fick var sitt gult kort medan en spelare i IF Elfsborg fick gult kort.

IF Elfsborg U19 besegrade alltså Täby FK U19 med 10–9 och går därmed till allsvensk final. Där kommer IF Elfsborg U19 att möta IFK Göteborg U19, som vann med 1–0 över IF Brommapojkarna U19.

En västgötsk allsvensk U19-final med andra ord.

Publicerat: 22 oktober 2017.

 


ANNONS


 

Täby FK:s
U17-lag för-
lorade mot
Malmö FF på
Tibblevallen

Ett av Täby FK:s sensationslag i fotboll, ungdomslaget i U17-serien, förlorade i allsvenskans semifinal med 5–2 mot Malmö FF:s U17-lag.

Matchen spelades den 21 oktober inför 309 åskådare på Tibblevallen i Täby Sportcentrum.

Täby FK:s ungdomar ledde i halvtid med 1–0 efter mål av Ludwig Rösselharth i den 32:a minuten.

I den andra halvleken körde den skånska ångvälten över Täbyspelarna:

1–1 i den 66:e minuten.
1–2 i den 69:e minuten.
1–3 i den 79:e minuten.
1–4 straffmål i 83:e minuten.
2–4 straffmål i 85:e minuten.
2–5 straffmål i 94:e minuten.

Täby FK:s straffmål gjordes av Ilyas Amiri.

Det blev en ruffig match med många varningar. Täby FK drog på sig sju gula kort varav två stycken resulterade i ett rött kort och därmed utvisning för Ludwig Rösselharth på tilläggstid (90+3 minuter).

Malmö FF tilldelades två varningar.

Malmö FF går vidare till allsvensk final för U17-lag och möter IF Elfsborg, som vann med 2–1 över AIK FF den 21 oktober i Borås.

Publicerat: 21 oktober 2017.

 


ANNONS


 

Samrådsmöte om ny väg från andra hållet till Vikingavallen

Täby kommun bjuder in allmänheten till "öppet hus med drop-in" för att utbyta information och synpunkter om ett förslag till ny detaljplan för Täby IP (Täby idrottsplats) m m.

Täby IP är kommunens namn på Vikingavallen i Täby kyrkby, där IK Frej Täby spelar sina hemmamatcher i Superettan.

Sammankomsten äger rum i Kommunhusets matsal på Stationsvägen 13 i Roslags-Näsby onsdagen den 18 maj 2016 klockan 16.00–19.00.

Från Täby kommun deltar tjänste-män från stadsbyggnadskontoret och politiker från stadsbyggnads-nämnden.

Planförslaget bekräftar och reglerar pågående idrottsverksamheter, Täby IP och den intilliggande golfbanan (som drivs av Jarlabankes golfklubb).

Planförslaget möjliggör en ny allmän tillfartsväg med gång- och cykelbana från Prästgårdsvägen upp till idrottsplatsen, där en ny parkering föreslås.

Två alternativ för idrottsplatsens utveckling har studerats. Nya byggrätter ges kopplade till idrottsverksamheten.

I planförslaget ingår även ny radhusbebyggelse på den nuvarande entréparkeringen vid Hövdingavägen norr om idrottsplatsen.

Detaljplanen ställs ut för samråd under april–maj 2016 och finns på kommunens hemsida www.taby.se.

Granskningen är planerad till fjärde kvartalet 2016. Detaljplanens antagande planeras till första kvartalet 2017.

Utbyggnad inom kvartersmark kan påbörjas när beslut om antagande av detaljplanen har vunnit laga kraft och bygglov beviljats.

Publicerat: 9 maj 2016.

 


ANNONS


 

Kommentera innehållet i Täby Allehanda på företagets Facebooksida!

Täby Allehandas analys inför Ettan Norra:

IK Frej Täby och Täby FK
är två helt olika slags lag
– nu i samma division


VIDEO (168 sekunder). IK Frej Täby Herrfotbolls ordförande Stefan Dejemyr intervjuades av Täby Allehandas fotograferande reporter Mac Lennart Lindskog den 1 februari 2020 i Vikingavallens pressrum i Täby Kyrkby. Klubbens gula eventflagga råkade för tillfället stå bakvänd.

 

Inför herrfotbollens säsongstart den 4 och 5 april 2020 för Ettan Norra (som tidigare hette Division 1 Herrar Norra) har jag för Täby Allehandas räkning gjort följande analys med personliga kommentarer.

I och med att IK Frej Täby nu har ramlat ur Superettan och Täby FK har tagit klivet upp från Division 2 Norra Svealand till Ettan Norra så får vi Täbybor för första gången ett riktigt lokalderby i herrfotbollens näst-näst högsta serie (eller "liga" som man också säger).

IK Frej Täby och Täby FK är två helt olika slags klubbar. Därför kommer det att bli extra spännande att följa de båda Täbylagens utveckling i år. "Norra Täby" respektive "Södra Täby". Vilket av dem blir Täbys bästa fotbollslag 2020?

IK FREJ TÄBY

Idrottsklubben Frej grundades den 5 februari 1968 av Åke Berghagen och hans vänner. Klubben var en utveckling av kvarterslaget "Kyrkråttorna" i Täby Kyrkby. Enligt stadgarna var klubbens mål "att främja idrotts- och fritidsverksamheten främst bland barn och ungdom, i första hand boende i Täby Kyrkby". Det är något som fortfarande lever kvar, framhåller klubben på sin webbplats.

IK Frej förtydligade namnet till IK Frej Täby efter säsongen 2011, då herrfotbollens A-lag tog klivet upp i Division 1 för första gången. Under perioden 2015–2019 spelade laget i den näst högsta ligan, på elitnivå i Superettan. IK Frej Täby var därmed formellt sett ett av Sveriges 32 bästa fotbollslag i fem års tid – en enastående prestation!

Åke Berghagens son, Anders Berghagen, är fortfarande aktiv i klubben. Han har till och med fått rycka in som tillförordnad klubbchef för herrfotbollens A-lag efter nedflyttningen från Superettan.

IK Frej Täby har under åren i Superettan varit mer framgångsrik på fotbollsplanen än i styrelserummet. Klubben har lidit (och lider fortfarande) av en mycket ansträngd ekonomi. Det talades ibland om en hotande konkurs.

Det har varit åtskilliga förändringar på nyckelposter som ordförande, tränare och klubbchef under de senaste åren. Men laget har räddats av en oväntat lukrativ spelarförsäljning (Sam Johnson), smärtsamma personalnedskärningar, generösa sponsorer och hängivna privatpersoner. Plus inte minst ett omfattande samarbetsavtal med allsvenska Hammarby.

Det fortsatta och fördjupade samarbetet med Hammarby har dokumenterats i ett intentionsavtal mellan klubbarna, enligt IK Frej Täbys webbplats den 20 december 2019. Avtalet i huvuddrag:

Hammarby kommer att tillsätta och bekosta sportslig ledning och teamet runt tränare.
Seriematcher och träningsmatcher kommer att spelas på Vikingavallen och naturligtvis med Frejs klubbmärke.
Matchförberedande träningar kommer att hållas på Vikingavallen, medan merparten av övriga träningar kommer att hållas på Hammarbys moderna anläggning på Årsta IP.
Spelartruppen kommer att byggas med utgångspunkt från ungefär lika många spelare från Frej och Hammarby.

IK Frej Täby och Hammarby har därefter gjort klart med 2020 års tränarteam. Janne Mian kommer att ha huvudtränaransvaret för IK Frej Täby. Han assisteras av Martin Foyston, som 2019 tränade Hammarbys P19-lag.

Den 1 november 2017 genomgick det ekonomiskt krisande IK Frej Täby en omorganisation: Från en enda klubb, IK Frej Täby, med tre sektioner och en gemensam ekonomi till en övergripande alliansförening, IK Frej Täby Allians, med tre särskilda föreningar med varsin ekonomi: IK Frej Täby Herrfotboll (dvs A-laget), IK Frej Täby Fotboll (dvs dam, ungdom och barn) samt IK Frej Täby Innebandy.

IK Frej Täby Herrfotboll håller numera sin årsredovisning hemlig för mig och andra utomstående. Men det går ändå att få fram intressanta uppgifter om klubbens ekonomi, bland annat genom Svenska Fotbollförbundets årsrapport "Analys av Superettanklubbarnas ekonomi 2018" av Julia Ericson. Den publicerades i juni 2019.

I rapporten framgår att IK Frej Täbys resultat för år 2018 var minus 1,0 miljon kronor – alltså en miljonförlust. IK Frej Täby var dessutom den klubb i Superettan som hade de allra lägsta intäkterna år 2018: Endast 8,1 miljoner kronor.

Kostnaderna för IK Frej Täby var också lägst bland lagen i Superettan: 9,1 miljoner kronor för år 2018.

Vidare framgår av rapporten att IK Frej Täby redovisar lägst personalkostnader av samtliga Superettanklubbar, 6,3 miljoner kronor, vilket gör att klubben inte har något större utrymme för att skära i personalkostnader.

IK Frej Täbys eget kapital var minus 0,9 för år 2018. Klubben har enligt rapporten "lämnat in en handlingsplan för att återställa det egna kapitalet till minst noll vid innevarande års utgång, vilken har godkänts av licensnämnden".

Vi får se vad gul-svarta IK Frej Täby Herrfotbolls ordförande Stefan "Dejan" Dejemyr kan åstadkomma ifråga om större öppenhet och bättre webbinformation inför klubbens årsmöte den 20 februari 2020. Han uttryckte sig försiktigt positivt om detta i det timslånga samtal som jag hade med honom den 1 februari 2020 i pressrummet på hemmaarenan Vikingavallen i Täby Kyrkby.


TÄBY FK

Täby Fotbollsklubb är i mångt och mycket raka motsatsen till IK Frej Täby. Täby FK är en betydligt yngre klubb, bildad 2012, genom sammanslagning av Täby IS och IFK Täby.

Täby FK har en god ekonomi. Det framgår av både årsredovisningen och verksamhetsberättelsen, som finns att läsa helt öppet på klubbens webbplats.

Täby FK har all sin verksamhet samlad under en enda hatt till skillnad från IK Frej Täby som har delat upp verksamheterna i separata föreningar under en alliansförening.

Ett utmärkande drag hos Täby FK är att både herrlaget och damlaget rekryterar en stor mängd spelare från de egna juniorleden.

I verksamhetsberättelsen för det gångna året 2019 skriver Täby FK:s styrelse under ordförandeskap av Anders Kassman att herrlaget har lyckats med bedriften att avancera till division 1 (nyligen namnändrat till Ettan). Damlaget "slutade på en väldigt hedrande 4:e plats efter en stark höstsäsong i deras division 1-serie".

Under verksamhetsåret 2019 har Täby FK vuxit till cirka 2 600 medlemmar fördelade på 103 knatte- och ungdomslag, ett damlag, ett herrlag, ett pojklag i P19 Allsvenskan(!) och ett pojklag i P17 Division 1. Även Damjuniorlaget i åldern 16–19 år har spelat i Division 1 under året.

Medlemsantalet på cirka 2 600 personer gör Täby FK till Norrorts största fotbollsklubb och till den 8:e största fotbollsklubben i hela Sverige!

Antalet ledare i samtliga Täby FK:s lag har bestått av 54 arvoderade ledare och 386 föräldraledare.

Täby FK:s ekonomi beskrivs som fortfarande stark. Intäkterna under det senaste året uppgick till 9,9 miljoner kronor, medan kostnaderna stannade på 9,7 miljoner kronor. Resultatet blev således ett överskott på cirka 200 000 kronor. Det egna kapitalet utgörs av cirka 4,7 miljoner kronor.

Herrlagets tränare och sportchef Daniel Erlandsson har av Stockholms Förbundsdomarklubb i fotboll nyligen utsetts till "Årets ledare 2019" inom Stockholmsfotbollen. Motiveringen lyder: "Daniel visar stor respekt för domarens uppgift och förståelse för dennes beslut. Han har en ledarstil som smittar av sig till spelarna och ger därmed domaren en bra arbetsmiljö".

Blå-svart-randiga Täby FK:s huvudarena är Tibblevallen. Den ligger mellan gymnasieskolorna Tibble och Åva i Täby centrum-området. Klubbchefen heter Marko Rönnholmen.

SEX STOCKHOLMSLAG I ETTAN NORRA

Av de 16 lagen i Ettan Norra 2020 kommer följande sex lag från Stockholmsdistriktet: IF Brommapojkarna (hemmaarena Grimsta IP), IFK Haninge (Torvalla IP), IK Frej Täby (Vikingavallen/Täby IP), Sollentuna FK (Sollentunavallen), Täby FK (Tibblevallen) och Vasalunds IF (Skytteholms IP).

Därtill kommer tio andra lag från norra och mellersta Sverige.

Enligt Svenska Fotbollförbundets webbplats svenskfotboll.se spelas Norrettans två lokalderbyn i Täby på följande tider och platser:
Lördagen den 27 juni klockan 16.00 (kl 17.00 enligt Ettanfotboll!) på Vikingavallen/Täby IP: IK Frej Täby–Täby FK.
Lördagen den 3 oktober klockan 14.00 (kl 15.00 enligt Ettanfotboll!) på Tibblevallen: Täby FK–IK Frej Täby.

Bollen är rund – allt kan hända.

Jag kommer att bevaka Ettan Norra på den här sportsidan i Täby Allehanda.

Text och video: Mac Lennart Lindskog
Publicerat: 11 februari 2020.

 

Herrfotbollens Division 1
har bytt namn till Ettan

Svenska Fotbollförbundets (SvFF) representantskap beslutade i november 2019 att ändra namnet för herrfotbollens Division 1 till Ettan från och med 2020. Istället för Division 1 Norra och Division 1 Södra heter serierna numera Ettan Norra och Ettan Södra.

Johan Englund, ordförande för Ettanfotboll, uttalar sig angående namnbytet i ett pressmeddelande:

– Division 1 herrar norra och division 1 herrar södra har länge kallats "Ettan" i folkmun. Med den nu beslutade namnändringen får vi en naturlig namnhierarki i elitfotbollen på herrsidan med Allsvenskan, Superettan och nu alltså Ettan.

Föreningen Ettanfotboll är en intresseorganisation för de 32 klubbarna i Ettan. Det primära syftet är att fördela de intäkter som kommer in centralt dvs från Svenska Spel och Svenska Fotbollförbundet.

Ettanfotboll har för klubbarnas räkning uppdraget att driva utvecklingen av den semiprofessionella fotbollen; sportsligt, ekonomiskt, kommersiellt och administrativt. Föreningen Ettanfotboll driver webbplatsen ettanfotboll.se. Under fotbollssäsongen arrangerar organisationen också en hel del marknadsaktiviteter.

I sammanhanget kan nämnas att man kan se samtliga Ettanmatcher på Ettanplays webb-TV. Ettanplay drivs av Ettanfotboll och dess 32 föreningar i samarbete med DMC in Sports. Samtliga matcher i Norrettan och Söderettan produceras av DMC in Sports, som är ansvarig utgivare av sändningarna.

Matcherna går att köpa per styck eller genom ett löpande abonnemang per månad. Övrigt producerat material, såsom intervjuer och dylikt, produceras av respektive klubb. Partner för streamingplattformen är StayLive.

Publicerat: 11 februari 2020.

 


ANNONS


Efter fem år i Superettan flyttas
IK Frej Täby ned till Division 1

Täbys stolthet i herrfotbollens Superettan, IK Frej Täby, spelade oavgjort 2–2 (2–2) i den sista av två kvalmatcher mot Umeå FC. Matchen spelades inför 1 428 tappra åskådare i nollgradigt snöblandat regnväder under eftermiddagen söndagen den 10 november 2019 på Vikingavallen. Matchresultatet innebär att vikingarna från Täby ramlar ned i Division 1 efter fem spännande år i Superettan.

Det oavgjorda resultatet 2–2 betraktas som en förlust för hemmalaget. Täbys vikingar hade bara behövt göra ytterligare ett mål för att få stanna kvar på elitnivå (det vill säga Allsvenskan och Superettan). Det var väldigt nära att det hade lyckats.

Nu blev det norrländska Division 1-laget Umeå FC, som klev upp till elitnivå genom att ha gjort flest mål på bortaplan i kvalet. Den första kvalmatchen spelades i torsdagskväll den 7 november i Umeå och slutade oavgjort 1–1.

Umeå FC chockstartade matchen på Vikingavallen med att lagets spetsanfallare Isaac Boye Edegware gjorde mål efter en slarvig passning i Frejförsvaret redan efter ett par minuters spel. Trots flera avslut på mål av olika Frejspelare återkom Isaac Boye Edegware som målgörare för bortalaget i den 14:e matchminuten: 0–2.

IK Frej gav inte upp hoppet utan fortsatte att pressa på. Hemmalagets mittfältare Moustafa Zeidan skulle också bli tvåmålsskytt: I den 23:e och 30:e matchminuten. Det sista målet var ett hårt frisparksskott där Umeåmålvakten inte fick kontroll på bollen.

Halvtidsresultatet 2–2 stod sig dock matchen ut trots ett dominerande spel av IK Frej. Spänningen var olidlig in i det sista.

Matchstatistiken från Svenska Fotbollförbundet visar 7 avslut för IK Frej mot 3 för Umeå FC. Därav 6 mot 2 avslut på mål. Även antalet hörnor speglar Frejs övertag i spel på planen: 7 mot 1. Hemmalaget fick 1 gult kort (varning) mot 3 gula kort för bortlaget.

Från och med fotbollsåret 2020 har Täby således inte längre något lag i Superettan. I stället har kommunen två lag i Division 1: IK Frej Täby (på Vikingavallen i Täby kyrkby) och Täby FK (på Tibblevallen i Täby Sportcentrum). Det kan bli intressanta lokalderbyn i Täby nästa år.

Publicerat: 10 november 2019.

 


ANNONS


 

Täby FK klart för uppflyttning
till herrfotbollens Division 1

Täby FK besegrade Sundbybergs IK med 1–0 (0–0) i en dramatisk match hemma på Tibblevallen lördagen den 21 september 2019.

Täby FK säkrade därmed seriesegern i herrfotbollens Division 2 Norra Svealand trots att tre matchomgångar återstår. Med andra ord: En tydlig seriesegrare med god marginal.

Täby FK flyttas därmed upp en nivå och spelar i Division 1 nästa år. Division 1 är den tredje högsta nivån i den svenska herrfotbollens seriesystem. Ovanför för finns bara Allsvenskan och Superettan (där IK Frej Täby spelar för närvarande).

Den 21 september 2019 är numera ett historiskt datum för Täby Fotbollsklubb. Täby FK bildades 2012 då Täby IS och IFK Täby gick samman. En klar majoritet av truppen har spelat ungdomsfotboll i föreningen, framhåller Täby FK stolt på sin hemsida.

Matchen mot Sundbybergs IK, som kämpar för att hänga kvar i Division 2, avgjordes genom straffspark på tilläggstid i den 93:e minuten. Hugo Näslund stegade fram under spänd tystnad på Tibblevallen och sköt bollen i mål. Vilt jubel utbröt bland den ovanligt talrika publiken (cirka 400 åskådare enligt Täby FK eller 250 åskådare enligt Svenska Fotbollförbundets webbplats Fogis.se).

Tränare och sportchef för Täby FK är Daniel Erlandsson.

Publicerat: 23 september 2019.

 


ANNONS


 

Fenomenala räddningar av
IK Frej Täbys nya målvakt när
Djurgårdens IF vann med 2–1

Söndagen den 17 februari 2019 var en stor fotbollsdag för Täbys stolthet IK Frej, när laget spelade i Svenska Cupen mot Stockholms stolthet Djurgårdens IF på Tele2 Arena. En liten parvel (till vänster) tittar på VIP-ingången med röd matta framför.

IK Frej Täby mönstrade en nästan helt ny startelva nu i februari 2019 jämfört med november 2018.

Här ses ett av IK Frej Täbys anfall mot Djurgårdsburen i den första halvleken på Tele2 Arena.

 

Regerande Cupmästarna i herrfotboll, allsvenska Djurgårdens IF, besegrade Superettanlaget IK Frej Täby med 2–1 (1–0) i årets Svenska Cupen den 17 februari. Det skedde inför 4 999 åskådare under stängt tak på Tele2 Arena i Stockholm.

Djurgården inledde kraftfullt mot IK Frej och dominerade större delen av den första halvleken med både effektivt och offensivt passningsspel. Frejmålvakten Jonas Olsson storspelade och gjorde många fenomenala räddningar under matchen.

Det dröjde till den 35:e matchminuten innan Djurgårdens mittfältare Kevin Walker med ett lurigt studsande långskott lyckades överlista Frejmålvakten: 1–0 till hemmalaget stod sig till halvtidspausen.

I början av den andra halvleken, i den 50:e minuten, gav Djurgårdens snabba passningsspel utdelning igen: 2–0 slogs in på nära håll av Aslak Witry.

Djurgården började därefter tappa tempo. Detta i kombination med en misslyckad bakåtpassning till målvakten Per Kristian Bråtveit gjorde det möjligt för den påpasslige Frejanfallaren Melvin Frithzell att reducera till slutresultatet 2–1 i den 59:e minuten. Då tystnade plötsligt Djurgårdens högljudda och stämningsskapande supporterklack. Det blev alldeles tyst inne på arenan under en kort stund.

Matchstatistiken från Fotboll.com talar sitt tydliga språk om Djurgårdens dominans på planen. Bollinnehav 66% för Djurgården och 34% för IK Frej. Skott: 23 mot 9. Skott på mål: 11 mot 3. Hörnsparkar: 11 mot 1.

Efter denna första av tre spelomgångar i Svenska Cupens grupp 7 (även kallad grupp G) leder Elfsborg med målskillnaden +4 före Djurgården med +1. Båda lagen har 3 poäng. På tredje plats ligger Frej med målskillnaden -1 och på fjärde plats kommer Hässleholm på -4 mål. Båda dessa lag har 0 poäng.

Precis före matchstarten ställde Djurgårdens startelva upp för fotografering ute på planen. Täby Allehandas foto på laget finns publicerat i systertidningen Stockholms Varjehanda på www.stockholmsvarjehanda.se.


VIDEO (67 sekunder). Efter slutsignalen såg Frejspelarna besvikna ut över 2–1 förlusten mot Djurgården.


VIDEO (31 sekunder). Superettanlaget IK Frej Täby Herrfotbolls nyanställde klubbchef Janne Jonsson intervjuades av Täby Allehanda direkt efter matchen mot Djurgårdens IF på Tele2 Arena.

Publicerat: 17 februari 2019. Kompletterat: 18 februari 2019.

 


ANNONS


 

Årets första träningsmatch:
Hammarby vann med 3–1 över
IK Frej Täby trots straffmiss och
försvarsslarv på Vikingavallen

Superettanlaget IK Frej Täby förlorade med 1–3 (0–2) mot allsvenska Hammarby IF FF i årets första elitmatch i herrfotbollens träningssäsong. Matchen spelades utomhus på Vikingavallen/Täby IP:s uppvärmda konstgräs inför 1 622 huttrande åskådare, varav många Bajen-supportrar, lördagen den 19 januari 2019. Hammarby (som spelade i vitt/grönt) tog därmed reva

nsch på IK Frej Täby (i gult/svart), som för ungefär ett år sedan överraskande vann motsvarande träningsmatch med 4–1.

Båda lagen mönstrade många nya spelare i årets premiärmatch. För IK Frej Täby var det nästan ett helt nytt manskap på planen jämfört med den sista Superettanmatchen förra året. Se nedanstående reportage med lagfoto från den 10 november 2018: Av Frejs startelva då återfanns endast två spelare i dagens startelva: Hjalmar Ekdal och Mattias Bouvin. Även de båda tränarna är nya.

Hammarby tog ledningen i den 37:e minuten sedan Nikola Djurdjic hade knuffats omkull strax innanför straffområdet. Han slog själv straffen som IK Frejs nye målvakt, den utmärkt spelande Jonas Olsson, räddade men dock inte bättre än att returen kunde sparkas in av Vladimir Rodic.

Två minuter senare utökade Hammarby ledningen till 2–0 genom nyförvärvet Darijan Bojanic. Det var ett välplacerat skott intill ena stolproten i Frejburen.

I den första halvlekens sista minut fick Frej en stolpträff i Hammarbyburen, men det blev alltså inget mål.

I matchens 57:e minut var det Hammarby som fick en stolpträff. Inget mål då heller.

Hammarbys tredje mål kom i den 61:a minuten av den frispelade Marcus Degerlund. Det var väldigt nära offside, så att säga.

IK Frej Täby reducerade gästernas ledning till 3–1 efter sjabbel i Hammarbys försvar och påpassligt skott av André Alsanati, som är utlånad till Frej från just Hammarby. Samtliga mål i matchen gjordes alltså av spelare med anknytning till Hammarby.

Ett rättvist slutresultat och intressanta prestationer av nya spelare i båda lagen.

Publicerat: 19 januari 2019.

 


ANNONS


 

INTRESSANTA ÄLDRE SPORT-
NYHETER VÄRDA ATT SPARA:

 

IK Frej Täby klart för ytterligare
ett år i Superettan: Besegrade
IFK Värnamo på Vikingavallen

I slutet av matchen var IK Frej Täby nära att göra ytterligare ett mål. IFK Värnamos målvakt Joakim Wulff räddade dock bollen framför anstormande Frejspelaren Luca Gerbino Polo.

 

Den svenska herrfotbollens näst högsta serie, Superettan, är nu färdigspelad för 2018. IK Frej Täby hamnade på en hygglig 9:e plats av 16 lag och spelar därmed i Superettan även 2019. Det blir femte året i rad på denna elitnivå. En enastående prestation för en klubb som kämpar med osannolikt små resurser.

Det fortsatta spelet i Superettan säkrades i och med seriens 30:e och sista matchomgång den 10 november 2018. Inför en imponerande stor publik på 1 014 åskådare i det ruggiga novembervädret på Vikingavallen/Täby IP vann IK Frej Täby med 1–0 (1–0) över gästande IFK Värnamo. Segermålet blev inskjutet av mittfältaren Mattias Bouvin i den 43:e matchminuten.

Båda lagen hade flera fina målchanser men siffrorna hölls nere genom storspel av de båda målvakterna.

Svenska Fotbollförbundets officiella matchstatistik visar att IK Frej hade 4 avslut mot 5 för IFK Värnamo. Därav ett avslut i målställning av IK Frej och 2 respektive 5 avslut på mål.

Hörnsparkar: 3 för IK Frej och 5 för IFK Värnamo. Varningar: Ett gult kort till en Värnamospelare.

Enligt Täby Allehandas bedömning har IK Frejs bästa spelare under hela Superettanåret 2018 varit mittfältsklippan Joakim Runnemo (lagets skyttekung med 12 mål), spetsanfallaren Nsima Peter (lagets offensiva slitvarg som alltid oroar motståndarförsvaret och som har gjort 10 mål på 24 matcher), försvararen Jakob Glasberg (lagets målgivande passningsspecialist), målvakten Hampus Elgan (lagets stora bollfångare), anfallaren Dusan Jajic (inlånet från Hammarby Fotboll AB som är en målspottare om och när han blixtrar till) och mittfältaren Mattias Bouvin (bra på det mesta).

I publikligan är IK Frej Täby tyvärr det lag som har det lägsta totalsnittet i Superettan 2018: 1 340 åskådare i genomsnitt sammanlagt för både hemmatcher och bortamatcher. Därav hemmasnitt på endast 863 åskådare (på Vikingavallen/Täby IP), vilket är näst minst (före Norrby IF). Bästa publiklaget blev seriesegraren Helsingborgs IF med hela 8 013 åskådare i genomsnitt hemma på Olympia.

Nu blir det några månaders välbehövlig vila och uppladdning inför nästa års fotbollssäsong.

Här är startelvan i det lag som säkrade IK Frej Täbys fortsatta vistelse i Superettan. Stående från vänster: Marcus Hansson, Jakob Glasberg, Hampus Elgan, Hjalmar Ekdal, Nsima Peter och Dusan Jajic. Sittande från vänster: Mattias Bouvin (matchens målskytt), Joakim Runnemo, Philip Wiström, Amadeus Sögaard och Adam Gradén (lagkapten). Fotograferat strax före matchstarten på Vikingavallen/Täby IP den 10 november.

Sångerskan Carola Häggkvist med IK Frej Täbys gulsvarta halsduk gratulerade sin fotbollsspelande son Amadeus Sögaard och hans lag till segermatchen på Vikingavallen/Täby IP. Bredvid henne står Harry Gelvås, 91-årig Frejsupporter från Täby kyrkby.


VIDEO (38 sekunder). IK Frej Täbys herrlagsordförande Märta Rydbeck intervjuade först IFK Värnamos tränare Roar Hansen och sedan IK Frej Täbys manager Mattias Eriksson under den efterföljande presskonferensen i Vikingavallens pressrum den 10 november.

Publicerat: 11 november 2018.

 


ANNONS


 

Storförlust för IK Frej Täby
mot Halmstads BK i Superettan

Märkligt mål av Frejspelaren Nsima Peter

IK FREJ TÄBYS MYCKET MÄRKLIGA MÅLSKOTT: NSIMA PETER MAGAR IN BOLLEN I HALMSTADS MÅLBUR. Täby Allehandas fotograferande reporter Mac Lennart Lindskog stod bara några meter från händelserna i den 14:e matchminuten. Det började med att Frejspelaren Joakim Runnemo (liggande på marken till vänster) skjuter i stolpen. Halmstads målvakt Malkolm Nilsson (i grön tröja) kastar sig utan att kunna fånga bollen. Den studsar ut till Frejspelaren Martin Falkeborn som skjuter bollen i ryggslutet på målvakten. Returbollen sparkas bort av Halmstadspelaren Peter Larsson (i blå tröja), men inte bättre än att den hamnar i magtrakten på Nsima Peter (i mitten på bilden). Denne knixar till ett skott med magen så att den gula bollen flyger in i mål (vilket kan ses på fotot). IK Frejs reduceringsmål kom alltså till efter en stolpträff, en rumpträff och ett magskott inom loppet av tre sekunder.

 

IK Frej Täby åkte på storstryk med 5–1 (2–1) mot Halmstads BK, ett av Superettans topplag. Matchen spelades på söndagseftermiddagen den 26 augusti 2018 på Frejs hemmaarena Vikingavallen/Täby IP. Publiksiffrorna var förhållandevis stora: 1 289 åskådare.

Halmstads BK tog snabbt initiativet i matchen. I den 7 minuten nickade den omarkerade skyttekungen Kosuke Konishita in det första målet. I den 12:e minuten sprang Gabriel Gudmundsson sig fri från bevakningen och sköt det andra målet förbi Frejs burväktare Hampus Elgan.

Spänningen i matchen återställdes redan i den 14:e minuten då IK Frejs spetsanfallare Nsima Peter med en central kroppsdel reducerade till 2–1 i en mycket märklig målsituation (se ovanstående foto).

Det var ganska jämnt mellan lagen under resten av den första halvleken.

I den 53:e minuten sköt Oscar Petersson ett hårt och välplacerat skott i mål: 3–1 till Halmstad.

IK Frej flyttade upp sina positioner och pressade på hårt. Det blev flera målchanser men inget mål för hemmalaget.

Frejs offensiv öppnade däremot för kontringsanfall från hallänningarna: I den 87:e minuten kom målet som blev spiken i kistan: Johan Oremo sköt 4–1 till Halmstad.

På tilläggstid, i den 93:e minuten, kom ytterligare en spik i kistan: Det var ett till synes lättvindigt målskott från Marcus Klingenberg Mathisen. Halmstad vann, överraskande stort med tanke på matchbilden, med hela 5–1.

Den officiella matchstatistiken visar att IK Frej Täby hade 3 avslut mot 7 för Halmstads BK. Därav 2 mot 2 avslut på mål. IK Frej vann hörnkampen med 5 hörnsparkar mot 2 för Halmstad.

Två varningar delades ut – en till vardera laget: I hemmalaget var det Nsima Peter som fick det gula kortet.

IK Frej Täby kan ha drabbats av en viss matchtrötthet efter ett tufft spelprogram under den senaste veckan: I måndags (den 20 augusti) match mot Östers IF i Superettan, i torsdags (den 23 augusti) match mot Arameisk-Syrianska IF i Svenska Cupen och idag söndag (den 26 augusti) mot Halmstads BK i Superettan.

IK Frej Täby ligger tills vidare kvar på plats 10 av 16 i Superettans haltande tabell.

Härnäst följer två bortamatcher: Först mot IK Brage på Domnarvsvallen i Borlänge den 1 september klockan 14.00. Sedan mot Norrby IF på Borås Arena den 9 september klockan 15.00.

Hemmamatch för IK Frej Täby blir det inte förrän måndagen den 17 september klockan 19.00. Då svarar Örgryte IS FF för motståndet på Vikingavallen/Täby IP.

IK Frejs målvakt Hampus Elgan var chanslös på det hårda och välplacerade skottet från Halmstadspelaren Oscar Petersson i den 53:e matchminuten. Målet gav gästerna ledningen med 3–1.

I samband med matchen mellan IK Frej Täby och Halmstads BK den 26 augusti anordnades Frejdagen, som drog extra mycket folk till festligheterna på Vikingavallen/Täby IP.

Publicerat: 26 augusti 2018.

 


ANNONS


 

Fina resultat av friidrottare
från Täby IS på Världs-
ungdomsspelen i Göteborg

TIS-aren Zion Eriksson tog guld på 200 meter löpning i klassen pojkar 16 år den 1 juli 2018 under Världsungdomsspelen på Ullevi i Göteborg. Dagen dessförinnan tog han silver på 100 meter i P16 på samma arena. Bilden visar guldmedaljören Zion Eriksson överst på prispallen. Han omges från vänster av silvermedaljören Jonas Andre Ose från klubben Dimna IL i Norge och bronsmedaljören Max Löschke från Team Brandenburg i Tyskland. Foto: tabyfriidrott.se.

 

Världsungdomsspelen 2018 arrangerades under tre dagar, fredagen den 29 juni–söndagen den 1 juli, på Ullevi i Göteborg. Arrangör var Örgryte IS Friidrottsklubb. För varje år sedan premiären 1996 blir tävlingen allt mer internationell: Ungefär 40 procent av deltagarna kommer från utlandet.

Några aktiva från Täby IS (TIS) gjorde väldigt starka resultat, rapporterar Nils-Göran Nilsson som är styrelseledamot i TIS. Han beskriver Världsungdomsspelen i Göteborg som "världens största arenatävling i friidrott med 8500 starter".

Linnea Frobe och Lovisa Linde kom 3:a respektive 5:a i seniorklassen och går med sina 54.66 respektive 55.59 in som 5:a och 8:a i Sverige i år.

Zion Eriksson tog silver på 100 meter och guld på 200 meter i P16 (pojkar 16 år) och förstärkte sin förstaplacering i Sverigestatistiken.

Ludvig All vann 110 meter häck i P16 och sänkte perset (personrekordet) med sex tiondelar till 14.55. Med det är han överlägsen Sverigeetta i sin åldersklass.

Oliver Papinski slutade trea i P16 längd efter att ha höjt perset med tre decimeter till 6.62 och går upp som 3:a i Sverige i åldersklassen.

William Frobe följde upp sina EM-kvalnära 50.94 på 400 meter häck på Sollentuna GP med att sänka perset på 200 meter med sex tiondelar till 22.07.

18-åriga Emilia Lillemo persade på 3 000 meter när hon sprang in på 9.56 som 5:a (och näst bästa svenska) i seniorklassen. Emilia vann dessutom senare 1 500 meter i F19.

14-åriga Nicole Nyberg och Fanny Karlsson slutade 3:a och 4:a i längdhopp med 5.41 och 5.40 i ett startfält som innehöll långt över 100 startande tjejer, enligt Nils-Göran Nilsson.

TIS-aren Ludvig All kapade nästan sex tiondelar på det bara veckor gamla personrekordet på 110 meter häck i P16 ned till högklassiga 14.55. Han vann finalen i konkurrens med Sveriges bästa på distansen. Ludvig All var redan före tävlingen Sverigeetta och nu förstärker han den positionen ytterligare. Fotot från den 1 juli 2018 på Världsungdomsspelen på Ullevi i Göteborg visar guldmedaljören Ludvig All överst på prispallen. Han flankeras av tvåan Emil Johansson (till vänster), Turebergs FK, och trean Edvin Månsson, IFK Växjö. Foto: tabyfriidrott.se.

Publicerat: 15 juli 2018.

 


ANNONS


 

Norrortsklubben MTB Täby
blev bästa ungdomsklubben
på SM i landsvägscykling

Mountainbikeklubben MTB Täby med Oskar Ekman som lagledare tog överraskande hem vandringspriset för bästa ungdomsklubb på Svenska Mästerskapen i landsvägscykling den 18–24 juni 2018 i Båstad. Det är första gången som en klubb från Stockholmsdistriktet gör det sedan priset instiftades 2001.

Ungdomarna, som kommer från kommunerna Täby, Lidingö, Danderyd, Sollentuna, Upplands Väsby och Österåker, vann 11 medaljer (guld, silver och brons) av 36 möjliga i de grenar och klasser de ställde upp i.

Under veckan den 18–24 juni korades ett 100-tal svenska guldmedaljörer i Båstad. För första gången på många år har alla mästerskapstävlingar i cykling på landsväg slagits ihop. Därmed har ett stort SM skapats för alla tävlingsklasser (elit, junior, ungdom, masters och paracykel) under en och samma vecka.

Alla lopp arrangerades inom ramen för Båstad Bike Week. Där samlades SM-tävlingar, motionslopp, guidade turer och diverse kringevent. Cykelveckan i Båstad är ett samarbete mellan Svenska Cykelförbundet, arrangörsföreningen Cykelklubben Bure, Båstad Bike Week, Båstads kommun och Event in Skåne.

Sammanfattningsvis blev Cykel-SM Landsväg 2018 ett av de större evenemangen på länge då samtliga tävlingsklasser samlades i Båstad och Torekov i Skåne under midsommarveckan. Förutom att seniorer och juniorer gjorde upp om medaljer och mästartröjor har även uppemot 100 svenska mästare korats i klasserna ungdom, masters och paracykel.

Svenska Cykelförbundet är ett av landets äldsta specialidrottsförbund. Det bildades redan år 1900. Svenska Cykelförbundet består av 20 distriktsförbund och drygt 400 föreningar. Cirka 5 000 cyklister per år innehar tävlingslicens. Till dessa kommer ett stort antal cyklister som tävlar med så kallad engångslicens.

Det finns sju grenar inom svensk cykelsport: Bancykel, BMX, Cykelcross, Mountainbike, Landsväg, Paracykel och Trial.

Svenska Cykelförbundet är anslutet till Internationella Cykelförbundet (UCI), Europeiska Cykelförbundet (UEC), Nordiska Cykelförbundet (NCF), Sveriges Riksidrottsförbund (RF) och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK).

Medaljresultat för mountainbikeklubben MTB Täby på Cykel-SM Landsväg 2018:

Tempolopp, individuell start:
Silver för Joel Warrén från Täby i Pojkar 15–16 år.
Silver för Kajsa Eneroth från Lidingö i Flickor 15–16 år.
Silver för Clara Sundgren från Upplands Väsby i Flickor 13–14 år.
Brons för Tilde Lindström från Sollentuna i Flickor 13–14 år.
Brons för Erik Ekman från Danderyd i Pojkar 13–14 år.

Linjelopp, gemensam start:
Guld för Kajsa Eneroth från Lidingö i Flickor 15–16 år.
Guld för Erik Ekman från Danderyd i Pojkar 13–14 år.
Silver för Tilde Lindström från Sollentuna i Flickor 13–14 år.
Brons för Clara Sundgren från Upplands Väsby i Flickor 13–14 år.
Brons för Therese Landqvist från Österåker i Flickor 10–12 år.
Brons för Vilmar Aastrup från Danderyd i Pojkar 10–12 år.

Publicerat: 1 juli 2018.

 


ANNONS


 

IK Frej Täby Herrfotbolls
ordförande Märta Rydbeck
kommenterar Täby Allehandas
avslöjande om hemligt belopp

Täby Allehanda har erbjudit IK Frej Täbys dåvarande ordförande advokat Per Magnusson att kommentera tidningens avslöjande om det hemliga mångmiljonbeloppet till IK Frej Täby från Djurgården Fotbolls vidareförsäljning av fotbollsspelaren Sam Johnson till Kina.

I stället har ett mejl med kommentarer kommit från Märta Rydbeck, ordförande för IK Frej Täby Herr. Hennes kommentarer om beloppet publiceras här:

"Den händelse du refererar till hade en tidigare styrelse hand om. Jag har gjort ett gott försök att sätta mig in i historien för att kunna kommentera dina påståenden. På den tiden var ju som du vet alla underföreningar inom en och samma förening.

Försäljningen av Sam Johnson har på inget sätt dolts för någon. Detaljerna är dock sekretessbelagda liksom de flesta andra avtal som ingås både inom föreningar och i näringslivet. Intäkterna är redovisade enligt bokföringslagen och revisorerna har inte haft något att yttra sig om över att något exceptionellt har skett.

Som du känner till har många superettan-lag ansträngd ekonomi och försäljningen av Sam kom i rättan tid för att täcka ett underskott i föreningen som uppstått i samband omstruktureringar inom klubben och andra kostnader som uppstått då ideellt arbete inte alltid räcker till. Detta gjorde att vi i slutet av 2016 kunde gå med en vinst på 0,6 mkr."

Publicerat: 13 juni 2018.

 

Täby Allehanda avslöjar IK Frej
Täbys hemliga mångmiljon-
belopp för Sam Johnsons
vidareförsäljning till Kina

Förr eller senare avslöjas dolda fakta. Som just nu till exempel. Täby Allehanda kan, från säker källa, avslöja det hemliga belopp som IK Frej Täby fick i ersättning för den förre Frejspelaren Sam Johnsons övergång från Djurgårdens IF FF till den kinesiska klubben Wuhan Zall FC i juli 2016. Det blev så mycket som 4,6 miljoner kronor!

Styrelsen för IK Frej Täby har, trots frågor, inte velat berätta för sina medlemmar eller andra intresserade hur stort belopp föreningen fick i ersättning enligt klausulen om vidareförsäljning.

Beloppets storlek gick inte heller att utläsa av IK Frej Täbys årsredovisning, som presenterades på årsmötet den 19 mars 2017 under ledning av föreningens dåvarande ordföranden advokat Per Magnusson.

Sammantaget har Djurgården Fotboll (Djurgårdens IF FF) betalat 5,2 miljoner kronor till IK Frej Täby för den målfarlige fotbollsspelaren Sam Johnson: Först 0,6 miljoner kronor för att köpa honom från IK Frej Täby och sedan 4,6 miljoner kronor för att sälja honom vidare till den kinesiska klubben.

Sam Johnson, som kommer från Liberia i Afrika, spelar från och med i år för den norska klubben Vålerenga Fotball i Oslo.

Ersättningsbeloppet 4 600 000 kronor för vidareförsäljningen är väldigt mycket pengar för en liten och ekonomiskt krisande klubb som IK Frej Täby.

Det vore intressant av få veta av IK Frej Täbys ledning dels varför och hur beloppet doldes i föreningens årsredovisning för år 2016, dels vad alla pengarna har använts till.

Publicerat: 12 juni 2018.

 


ANNONS


 

Täbybon Fabian Delryd världs-
tvåa i höjdhopp hittills i år:
Hoppade 2,33 på Tibblevallen!


VIDEO (34 sekunder). Täby IS Friidrotts framgångsrike höjdhoppare Fabian Delryd ses här i Täby Allehandas videoklipp hoppa över ribban på 2 meter och 33 centimeter inför jublande åskådare på Tibblevallen den 19 maj 2018.

 

Fabian Delryd, 21-årig höjdhoppande Täbybo från Ella park, hoppade in i världseliten när han lördagen den 19 maj 2018 klarade 2,33 meter i friidrottsevenemanget Täby Open på Tibblevallen i Täby Sportcentrum. Han är därmed den fjärde bästa svenska höjhopparen genom tiderna (efter Patrik Sjöberg, Stefan Holm och Linus Thörnblad). Fabian Delryd är därmed också delad världstvåa hittills i år (efter Mutaz Essa Barshim från Qatar som har hoppat 2,40).

Täby Open arrangeras av Täby IS Friidrottsklubb den 19–20 maj 2018 på Tibblevallen. Täby Open är lika mycket en barn-, ungdoms- och breddtävling som en elittävling, framhåller arrangörerna.

Uppskattningsvis ett par hundra idrottstävlande med anhöriga och andra intresserade åskådare följde framförallt höjdhoppstävlingen på plats i det vackra försommarvädret.

När de två andra tävlande i höjdhoppstävlingen hade rivit ut sig höjde Fabian Delryd ribban och inledde sin hoppning. Publiken hjälpte till med taktfasta handklappningar.

Först blev det nytt personligt rekord, klubbrekord och banrekord på 2 meter och 27 centimeter. Sedan klarade han 2,30 i andra försöket. Stort jubel.

Därefter beslöt han att höja ribban med ytterligare tre centimeter, alltså till 2,33, som han klarade redan i första försöket. Ännu större jubel.

Fabian Delryd gjorde slutligen tre tappra försök på 2,36, men utan framgång. Ändå blev lördagen den 19 maj 2018 hans stora internationella genombrott.


VIDEO (57 sekunder). Fabian Delryd ville efter rekordhoppet att Täby Allehandas fotografering och intervju skulle ske framför resultattavlan, som visar att han i första försöket hoppade över 233 centimeter.

Publicerat: 19 maj 2018.

 


ANNONS


 

En personlig betraktelse:
IK Frej Täby Herrfotbolls
årsmöte den 13 mars och
framtidsutsikter i Superettan


VIDEO (74 sekunder). IK Frej Täby Herrfotbolls ordförande Märta Rydbeck intervjuas i videoklippet av Täby Allehanda direkt efter årsmötet den 13 mars 2018 i Vikingavallens pressrum.

 

IK Frej Täby Herrfotboll är intressant att bevaka som fotograferande reporter. Som Täbybo vill man ju att det ska gå bra för alla sportklubbar i kommunen, speciellt för ortens allra bästa fotbollslag i landets allra största sport.

Den ideella föreningen IK Frej Täby Herrfotboll höll sitt ordinarie årsmöte på tisdagskvällen den 13 mars 2018 i mediarummet (pressrummet) på Vikingavallen/Täby IP. Mycket intressant bakgrund både ekonomiskt (klubben riskerade konkurs i höstas) och sportsligt (laget klarade sig kvar i Superettan efter två dramatiska kvalmatcher i november).

Jag hade i förväg beviljats rätt att närvara som fotograferande reporter för Täby Allehanda. Vi blev totalt endast 12 närvarande personer på årsmötet. De övriga 11 personerna fick läsa det enda exemplaret av årsredovisningen som fanns tillgängligt och som cirkulerade runt bordet. Jag fick dock inte läsa den. Det förklarades med att årsredovisningen för en ideell föreningen inte är en offentlig handling.

En förklaring till den låga närvaron på årsmötet är uppdelningen till följd av den genomförda omorganisationen: Från en enda klubb, IK Frej Täby, med tre sektioner och en gemensam ekonomi till en övergripande alliansförening, IK Frej Täby Allians, med tre särskilda föreningar med var sin ekonomi: IK Frej Täby Herrfotboll (dvs elitlaget), IK Frej Täby Fotboll (dvs dam och ungdom) samt IK Frej Täby Innebandy.

Av den muntliga presentationen av årsredovisningen för 2017 framgick att årsresultatet visserligen blev negativt, men att det uppvägdes med råge av eget kapital, som hade fått extra tillskott från ett antal generösa privatpersoner. Den utgående balansen hamnade därmed på ett förvisso litet men nödvändigt plus.

Styrelsen beviljades ansvarsfrihet för det gångna året och omvaldes. Namnen på styrelseledamöterna framgår av nedanstående foto över "Organisationsmodell IK Frej Täby HF" (HF=herrfotboll).

Årsmötet beslutade även att 1968-klubbens medlemmar automatiskt ska beviljas medlemskap i den ideella föreningen IK Frej Täby Herrfotboll. Därmed har herrfotbollsföreningen fått ytterligare cirka 100 medlemmar.

Att vara medlem i 1968-klubben kostar 1968 kronor per år med tanke på att föreningen IK Frej bildades år 1968. Medlemskapet i 1968-klubben berättigar varje medlem och en medföljande vän fritt inträde till klubbens alla hemmamatcher i Superettan. Och numera således även till medlemskap i själva elitfotbollsklubben IK Frej Täby Herrfotboll.

Styrelseledamoten Centh (ibland skrivet Kenth och Kent) Glasberg redogjorde på årsmötet den 13 mars 2018 för IK Frej Täbys alliansstruktur från och med den 1 november 2017. Till vänster sitter IK Frej Täby Herrfotbolls ordförande Märta Rydbeck.

 

VÅT DRÖM: UPPTÄCKA EN NY UNG ZLATAN

På tal om fotbollsklubbars ekonomi diskuterades på årsmötet hur viktigt det är att ha åtminstone en eftertraktad och därmed dyrbar fotbollsspelare. Tyvärr inte för att behålla honom/henne utan för att sälja. Varje klubbs våta dröm lär vara att "upptäcka en ny ung Zlatan", som kan säljas vidare och vidare och vidare så att pengar strömmar in till hans forna klubbar i varje försäljningsled.

För IK Frej Täby har exempelvis Sam Johnson från Liberia i Afrika betytt mycket, både sportsligt som målskytt och ekonomiskt som säljobjekt. Han såldes först till allsvenska Djurgårdens IF och därifrån till den kinesiska klubben Wuhan Zall Football Club i mångmiljonstaden Wuhan.

IK Frej Täby vill inte nämna hur mycket klubben har tjänat på försäljningen av Sam Johnson. Däremot vet vi tack vare Transfermarkt vad den kinesiska klubben Wuhan Zall FC betalade totalt för Sam Johnsons övergång från Djurgårdens IF till Wuhan Zall FC: 3,78 miljoner brittiska pund!

Beloppet motsvarar i dagens pundkurs mer än 43 miljoner svenska kronor. Summan delas av en mängd intressenter (spelaren, agenten, gamla klubbar m fl). Därav har uppskattningsvis någon miljon hamnat i Frejs ficka. Men exakt hur mycket får klubbens medlemmar inte veta av någon anledning.

Sam Johnsons klubb Wuhan Zall i Folkrepubliken Kina är således mer öppen med sin redovisning än Sam Johnsons klubb IK Frej Täby.

(Inom parentes kan nämnas att den nu 24-årige Sam Johnson från och med i år, 2018, spelar i Vålerenga Fotball, som är en framstående norsk fotbollsklubb i Oslo.)

Sammanfattningsvis om IK Frej Täbys ekonomiska redovisning: Hemlighetsmakeriet skapar flera frågetecken om klubbens administration. Sportsligt är klubben emellertid en klar framgång.

FRAMGÅNGAR PÅ FOTBOLLSPLANEN

IK Frej Täby kan i första hand tacka två tränare för den sportsliga framgången: Först spelaren och sedan tränaren/managern Bartosz "Barre" Grzelak (numera assisterande tränare i allsvenska AIK), som förde laget upp till Superettan. Därefter, sedan juli 2017, tränaren/managern Roberth "Robban" Björknesjö (från posten som sportchef hos IF Brommapojkarna). Han lyckades förvandla en sistaplats i serietabellen till en negativ kvalplats och slutligen till fortsatt spel i Superettan.

Försäsongen i år har börjat riktigt bra för IK Frej Täby både sportsligt och ekonomiskt med två publikrekord på vinterkalla Vikingavallen/Täby IP.

Först: Träningsmatchen IK Frej Täby–AIK 0–1 inför rekordpubliken 2 107 åskådare den 20 januari.

Sedan: Träningsmatchen IK Frej Täby–Hammarby IF 4–1 den 10 februari 2018 inför något mer än 1 100 åskådare.

Därefter: Tävlingsmatchen (i Svenska Cupen) IK Frej Täby–Djurgårdens IF 0–1 den 24 februari inför den nya och fortfarande gällande rekordpubliken på 2 512 åskådare.

Dessa och övriga försäsongsmatcher i år tyder på att IK Frej Täby har ett starkare lag än någonsin. Det bådar gott för framtiden.

De tre försäsongsmatcherna av derbykaraktär med välfyllda läktare mitt i smällkalla vintern har dessutom medfört en välbehövlig förstärkning av klubbens ekonomi. En bra start på året.

En annan positiv sak om klubbens ekonomi: IK Frej Täby befinner sig i år i den lyckliga situationen att vara det enda laget i Stockholmsregionen som spelar i Superettan. De fyra andra elitlagen i Stockholmsregionen spelar i Allsvenskan: AIK, Djurgården, Hammarby och Brommapojkarna.

När dessa fyra lag har skickliga spelare som vill ha mer matchtid kan dessa spelare lånas ut tillfälligt under ett halvår eller mer till en annan klubb. Då lånar de allsvenska klubbarna inte gärna ut sina spelare till en konkurrent i Allsvenskan utan hellre till ett lag i Superettan.

Ett spelarlån är i för sig inte helt gratis men betydligt billigare än egna anställda spelare. IK Frej Täby har för närvarande flera lånade spelare i laget.

Den här bilden från årsmötet den 13 mars 2018 visar organisationsmodellen för IK Frej Täby Herrfotboll. Av bilden framgår vilka som deltar i styrelsens sammanträden och vilka som ansvarar för de åtta verksamhetsområdena.

 

IK FREJ TÄBY PÅMINNER OM ÅSHÖJDENS BK

Man kommer osökt att tänka på att IK Frej Täby påminner lite grand om Åshöjdens BK. Succéberättelsen om den fiktiva fotbollsklubben Åshöjdens BK skildrades i fyra ungdomsböcker av författaren Max Lundgren.

Böckerna kom ut under åren 1967–1971. De följdes av en tecknad serie om Åshöjdens BK i tidningen Buster från 1975. Framgångarna kröntes med TV-serien "Åshöjdens BK" i SVT 1985.

Storyn handlar om hur det lilla skånska samhället Åshöjden sätts på kartan "tack vare europaväg, fotboll och samförståndsanda". Förebilden för orten anses vara Åsljunga, en tätort i Örkelljunga kommun i norra Skåne. Åshöjdens Bollklubb avancerade från gärdsgårdsserien upp genom seriesystemet, men förlorade kvalspelet till Allsvenskan i den sista boken.

IK Frej Täby har gjort en liknande resa. Det är lätt att byta ut den fiktiva byn Åshöjden mot Täby kyrkby. Där bildades Idrottsklubben Frej av Åke Berghagen och hans kompisar den 5 februari 1968. Sonen, Anders Berghagen, har berättat för mig att det gulsvarta klubbmärket med vikingen ritades av Kaj Andersson vid köksbordet hemma hos familjen Berghagen.

IK Frej (senare IK Frej Täby) var en utveckling av kvarterslaget "Kyrkråttorna".

IK Frej Täby drivs av en skara kunniga fotbollsentusiaster och idealister med så höga ambitioner som klubbens knackiga ekonomi tillåter. Det har ändå räckt riktigt långt: Ända uppe i Superettan för fjärde året i rad.

Det är inte omöjligt att IK Frej Täby med dagens starka lag "kan göra en Åshöjden" i november i år. Det vill säga kvalspela om en plats i Allsvenskan. I så fall förhoppningsvis med ett bättre slutresultat än för Åshöjdens BK.

BRA FOTBOLL SPELAS ÄVEN AV TÄBY FK PÅ TIBBLEVALLEN

Jag vill avsluta med tipset att hålla ett öga på ett annat fotbollslag i Täby – nämligen Täby Fotbollsklubb. Täby FK:s herrlag har nu avancerat från Division 3 till Division 2. Det är bara två nivåer under IK Frej Täby. Till saken hör att Täby FK under det gångna året hade två av Sveriges allra bästa ungdomslag (U19 och U17).

"Påläggskalvarna" i Täby FK var således under det senaste året formellt sett bättre än sina motsvarigheter i IK Frej Täby. Det finns därför goda skäl att besöka även Tibblevallen i Täby Sportcentrum för att se bra fotboll i år.

Text och foto: Mac Lennart Lindskog

TV-serien "Åshöjdens BK" med 12 halvtimmeslånga avsnitt från 1985 kan ses gratis i SVT:s Öppet arkiv på https://www.oppetarkiv.se/video/2074564/ashojdens-bk-avsnitt-1-av-12?ac=Åshöjden.

Publicerat: 16 mars 2018.

 


ANNONS


 

Fem guldmedaljer till Täby IS
i inomhus-SM i friidrott
för juniorer och ungdomar

Friidrottens innesäsong under vinterhalvåret lider mot sitt slut. Svenska Mästerskapen inomhus för juniorer (17–22 år) och ungdomar (15–16 år) resulterade i fem guldmedaljer och andra fina resultat för Täby IS Friidrott, enligt klubbens rapporter.

På uppdrag av Svenska Friidrottsförbundet arrangerade Upsala IF junior-SM inomhus den 24–25 februari 2018 på IFU Arena i Uppsala.

Det första guldet för Täby IS (TIS) bärgades av Vidar Stenqvist (född 2000) på den andra SM-dagen. Han var favorit i löpning 60 meter för P19 (pojkar 19 år) och motsvarade alla förväntningar. Efter 6.89 (sex sekunder och 89 hundradelar) i försöken nådde Vidar målet på 6.84 i finalen.

Om detta första guld var väntat så var det andra guldet desto mer oväntat, enligt Täby IS. William Frobe (född 1998) gick in på 400-metersloppet för M22 (män 22 år) med startfältets fjärde bästa tid. Wille visade dock redan i försöken att formen fanns för betydligt mer. Tiden, 48.98, innebar att perset (personrekordet) under tävlingsdagarna sänktes med 83 hundradelar.

Loppet efter, K22 (kvinnor 22 år) i 400-metersfinalen, skulle på papperet bli en öppen tillställning även om Lovisa Linde (född 1998) hade imponerat i försöken på bästa tid (56.74). Efter ett bra första varv, där Lovisa kom in som tvåa när tjejerna gick in på gemensam bana, fick man se ytterligare ett fantastiskt andravarv av Lovisa. Hon svävade ifrån allt motstånd på upploppet. Guld till Lovisa på 55.80, första tiden under 56 sekunder.

Dagens fjärde och sista guld till Täby IS togs i sista grenen, F17 stavhopp. Alva Sundin (född 2001) var nära att riva ut sig på 3.80 (3 meter och 80 centimeter). Hon visade emellertid på nytt vilken mästerskapshoppare hon är genom att sedan direkt glida över segerhöjden 3.90 i första försöket.

Påföljande inomhus-SM i friidrott, denna gång för ungdomar 15–16 år, arrangerades av IFK Växjö den 3–4 mars 2018 på Telekonsult Arena i Växjö.

Största utropstecknet stod Zion Eriksson för (född 2002) genom att sätta personligt rekord tre gånger om och för första gången ta sig under 7 sekunder på 60 meter. Zion inledde dagen med att vinna sina försöks- och semifinallopp på 7.01 respektive 6.99 sekunder.

I finalen för P16 på 60 meter tog Zion Eriksson täten från första steget och drog sedan ifrån det övriga fältet till en klar seger på 6.96 sekunder. SM-guld, personligt rekord, klubbrekord och in på Sveriges topp-20-lista för män seniorer, enligt Täby IS.

Den mångsidige Ludvig All nådde med en stark avslutning hela vägen fram till en silverplats på 8.42 sekunder på 60 meter häck för P16. Han följde upp med bronsmedalj i tresteg på 12.70 meter och en fjärdeplats i längdhopp med 6.22 meter.

Det kan vara värt att för framtiden lägga TIS-idrottarnas namn på minnet: Löparna Vidar Stenqvist, William Frobe, Lovisa Linde och Zion Eriksson, den kombinerade löparen och hopparen Ludvig All och hopparen Alva Sundin.

Publicerat: 10 mars 2018.

 

Herrfotbollsklubben IK Frej Täby
i Superettan har fått en kvinna
som ordförande: Märta Rydbeck

En kvinna har valts till ordförande för IK Frej Täby Herrfotboll som spelar i Superettan. Hon heter Märta Rydbeck, är 54 år, bor i Täby kyrkby och ansvarar även för klubbens kommunikation (media, hemsida m m). Valet skedde på klubbens extra årsmöte tisdagen den 27 februari 2018 i pressrummet på Vikingavallen/Täby IP.

På fotot ses den nya styrelsen för IK Frej Täby Herrfotboll: Från vänster Erik "Kirre" Larsson (med ansvar för marknad), Kenth Glasberg (projekt), Johan Rydberg (evenemang), Märta Rydbeck (ordförande och kommunikation), Stefan "Dejan" Dejemyr (elitfotboll) och Thomas Åstrand (matcharrangemang).

En styrelseledamot kunde inte närvara på det extra årsmötet: Håkan Östh (kommunen och idrottsplatsen). Till styrelsens sammanträden adjungeras Börje Spong (ekonomi) och Lotta Wallin (redovisning).

IK Frej Täby har nyligen ombildats från en klubb med sektioner till en övergripande alliansförening (IK Frej Täby Allians) med tre särskilda klubbar: IK Frej Täby (Herrfotboll), IK Frej Täby Fotbollsklubb (dvs dam och ungdom) och IK Frej Täby Innebandyklubb.

Publicerat: 28 februari 2018.

 


ANNONS


 

Rekordpublik på Vikingavallen
såg Djurgårdens IF vinna över
IK Frej Täby med 1–0 i cupen

En dramatisk situation framför Frejs målbur i den första halvleken. Helvita Djurgården pressar på hårt. Gulsvarta Frej försvarar sig energiskt. Den gula bollen är för tillfället utom kontroll, men tas om hand i nästa sekund av målvakten Marko Atanackovic (nummer 77) på mållinjen.

Det inträffade även dramatiska händelser framför Djurgårdens målbur. I den andra halvleken föll Djurgårdens spelare som käglor när Frejspelarna Nsima Peter (till vänster) och Luca Gerbino Polo (vid bollen) anföll. Djurgårdens och tidigare landslagets målvakt Andreas Isaksson (nummer 1) redde emellertid upp situationen.

 

Det blev "Stockholms stolthet", allsvenska Djurgårdens IF, som gick segrande ur 08-derbyt mot "Täbys stolthet" IK Frej Täby från Superettan. Matchen ingick i Svenska Cupens gruppspel och spelades den bistert kalla lördagen den 24 februari 2018 från klockan 12 på Vikingavallen/Täby IP. Gästerna vann med 1–0 efter 0–0 i halvtid. Den rekordstora publiken uppgick till 2 512 åskådare.

Temperaturen under matchen rörde sig kring fem minusgrader med stundtals lite snöflingor i luften. Endast den konstgjorda gräsmattan var några plusgrader varm tack vare bergvärme.

Djurgården rivstartade matchen: Redan efter 25 sekunders spel sköt mittfältaren Kerim Mrabti bollen in i nättaket, men domaren dömde bort målet för offside.

Djurgården fortsatte att dominera under större delen av den första halvleken. Det var nära att bli mål några gånger, men Frejmålvakten Marko Atanackovic storspelade mellan stolparna.

I den 75:e matchminuten tvingades Marko Atanackovic dock att kapitulera för övermakten. Djurgårdens mittfältare Kevin Walker sköt en svårstoppad frispark som Djurgårdens försvarsspelare Niklas Gunnarsson sprang fram och skarvade in otagbart i Frejburen: 1–0

Det var en rättvis ledning som blev en knapp men rättvis seger vid slutsignalen. IK Frej Täby spelade bra, framför allt försvaret denna dag, men Djurgårdens IF var som helhet lite bättre.

Djurgården dominerade ännu mera på läktarna. Både på sittplatsläktaren under tak och det som kallas "Borta stå" på andra sidan planen. Djurgårdens supportergrupper höjde stämningen runt arenan med sina ramsor och sånger. Hemmalagets supportergrupp Frej Vikings förde en tynande tillvaro denna viktiga dag.

Båda lagen drabbades av två varningar vardera: De som drog på sig ett gult kort var mittfältaren David Zlotnik och försvararen Martin Falkeborn i Frej. I Djurgården var det försvararen Jonas Olsson och mittfältaren Jesper Karlström.

I Svenska Cupens grupp 3 leder nu Djurgårdens IF med två segrar efter två matcher. IK Frej Täby ligger på andra plats med en seger och en förlust efter två matcher.

I morgon, den 25 februari, möts de övriga två lagen i grupp 3: Jönköpings Södra IF och Degerfors IF. Bägge har en förlust vardera efter första matchomgången. Det mesta talar för att Djurgårdens IF går vidare i Svenska Cupen.

Nästa match för IK Frej Täby spelas på bortaplan mot Degerfors IF lördagen den 3 mars med start klockan 14.00 på Stora Valla. Det är sista matchomgången i Svenska cupens gruppspel.

Strax före matchen ställde IK Frej Täbys startelva upp för fotografering framför huvudläktaren på Vikingavallen/Täby IP. Matchen mot Djurgårdens IF i Svenska Cupen var årets första tävlingsmatch på hemmaplan. Övre raden från vänster: Jakob Glasberg, Marko Atanackovic, Alie Sesay, Nsima Peter, Luca Gerbino Polo, Marcus Hansson och Kostas Stavrothanasopoulos. Nedre raden från vänster: Martin Falkeborn, David Zlotnik, Philip Wiström och Joseph Ceesay.

I öppningsceremonin för varje match för IK Frej Täbys elitlag på Vikingavallen/Täby IP ingår gemensam inmarsch för de båda lagen, tillsammans med barnspelare, genom den uppblåsbara vita spelartunneln. Frejspelarna på fotot är från vänster Philip Wiström, Kostas Stavrothanasopoulos, Luca Gerbino Polo, David Zlotnik, Nsima Peter och Joseph Ceesay. Ordningen för inmarschen är alltid följande: Först lagkaptenen, sedan målvakten och därefter övriga spelare i nummerordning.


VIDEO (151 sekunder). I presskonferensen efter matchen medverkade i tur och ordning IK Frej Täbys medieansvariga Märta Rydbeck, Djurgårdens tränare Özcan Melkemichel och Frejs manager/tränare Roberth "Robban" Björknesjö. Presskonferensen hölls som vanligt i Vikingavallens pressrum.

Publicerat: 24 februari 2018.

 


ANNONS


 

IK Frej Täby överraskade
med stor seger över
allsvenska Hammarby IF

Frejspelaren Konstantinos Stavrothanasopoulos (utanför bilden) har just skjutit 3–1 till IK Frej Täby i den 73:e matchminuten. Hammarbymålvakten Benny Lekström biter i gräset. Frejspelaren Luca Gerbino Polo jublar med uppsträckta armar.

 

Superettanlaget IK Frej Täby besegrade allsvenska Hammarby IF med hela 4–1 efter 1–0 i pausen. Träningsmatchen spelades lördagen den 10 februari 2018 inför något mer än 1 100 åskådare på Vikingavallen/Täby IP. Det är ganska bra publiksiffror med tanke på det iskalla vintervädret.

Konstgräset på planen var grönt, den omgivande marken var snövit. På läktarna syntes både grönt och vitt – favoritfärgen på halsdukarna bland de talrika Bajen-supportrarna.

Hammarby spelade med stort bollinehav under den första halvleken. Det blev dock Täbylaget som lite överraskande gick till halvtidsvila med 1–0. Detta efter ett skott i den 38:e minuten av den ständigt målfarlige anfallaren Nsima Peter. Han har onekligen acklimatiserat sig bra till de nordiska breddgraderna efter att ha kommit hit från sin moderklubb i det varma Nigeria i Afrika.

Förarbetet till ledningsmålet gjordes av anfallaren Joseph Ceesay med en snygg bollnedtagning, en snabb rusch förbi en motspelare och ett läckert inlägg till den välplacerade Nsima Peter.

I den andra halvleken utökade hemmalaget ledningen till 2–0 i den 54:e minuten. Nsima Peter var inblandad i en närkamp med en hammarbyspelare varefter Frejanfallaren Luca Gerbino Polo tog kontroll över bollen och med ett kanonskott förpassade den in i Benny Lekströms målbur.

Spänningen steg i matchen när Hammarby reducerade till 2–1 i den 70:e minuten. Det var Muamer Tankovic som i trängt läge stötte in bollen från någon meters håll efter en passning från Pa Dibba.

Men tre minuter senare fick Frejspelaren med lagets längsta namn, Konstantinos Stavrothanasopoulos, helt omarkerad en passning som han förvaltade på bästa sätt: 3–1.

Slutresultatet 4–1 fastställdes i den allra sista tilläggsminuten av forwarden Mattias Bouvin med ett otagbart skott.

En välförtjänt seger för IK Frej Täby främst tack vare målfarliga skyttar. Det tycks som om managern och tränaren Roberth "Robban" Björknesjö är på väg att skapa ett lag som kan bli ett av de bästa i Superettan 2018.

Lagets senaste tillskott, den 27-årige försvarsspelaren Marcus Hansson, debuterade för övrigt i matchen mot Hammarby. Han kommer närmast från Djurgårdens IF, som lånar ut honom till IK Frej Täby under hela säsongen 2018. Marcus Hanssons debut motsvarade Robban Björknesjös förväntningar.

Härnäst väntar två viktiga tävlingsmatcher i Svenska cupens gruppspel för Täbys elitlag i herrfotboll:

Söndagen den 18 februari med start klockan 15.00 spelar IK Frej Täby mot exallsvenska Jönköpings Södra IF i Tipshallen Elmia, Jönköping.

Lördagen den 24 februari med start redan klockan 12.00 spelar IK Frej Täby hemma på Vikingavallen/Täby IP mot allsvenska Djurgårdens IF i ett nytt 08-derby.

Frejs målvakt Marko Atanackovic gjorde flera fina räddningar under matchen mot Hammarby. Här ses han i en situation i den första halvleken.


VIDEO (119 sekunder). På den efterföljande presskonferensen under ledning av IK Frejs medieansvariga Märta Rydbeck svarade Hammarbys huvudtränare Stefan Billborn (till vänster) och Frejs manager/tränare Roberth "Robban" Björknesjö på frågor.

Publicerat: 10 februari 2018.

 


ANNONS


 

Mitt i vintern: Publikrekord
på Vikingavallen när AIK vann
med 1–0 över IK Frej Täby

Mitt i vintern, den 20 januari 2018, sattes ett nytt publikrekord på Vikingavallen/Täby IP: 2 107 åskådare! Hemmalaget och Superettanlaget IK Frej Täby tog emot allsvenska AIK i en träningsmatch i herrfotboll. Frej förlorade med 0–1 (0–1 i halvtid).

Därmed slogs det gamla publikrekordet från den 8 november 2015, då IK Frej Täby besegrade Akropolis IF i en kvalmatch inför 2 012 åskådare på Vikingavallen/Täby IP.

Det var mycket gult och svart både på spelare och åskådare på Vikingavallen den 20 januari: Gul-svarta Frejare och svart-gula AIK-are. AIK-spelarna var dock denna dag klädda i svart-svart (svart tröja, svarta byxor och svarta strumpor).

Den svart-svarta AIK-klädseln på planen förklaras på AIK:s hemsida: Under 2018 års försäsongsmatcher och spelet i Svenska cupen kommer AIK Fotboll att spela i ett svart matchställ som en hyllning till det mörka stället som bars under klubbens tioårsfirande år 1901.

Solen sken från en klarblå vinterhimmel över Vikingavallen. Temperaturen steg under dagen från några minusgrader upp till nollstrecket vid matchstart klockan 14. Snön låg vit på marken utom på den gröna uppvärmda konstgräsplanen.

Träningsmatchen var säsongens första match för både IK Frej ("Kyrkråttorna") och AIK ("Gnaget"). Båda lagen testade flera ersättare varav några yngre spelare. De yngsta spelarna är födda på 2000-talet.

AIK var sammanlagt snäppet bättre utan att riktigt imponera. IK Frej Täby hade å sin sida några ganska bra målchanser, som kunde ha resulterat i oavgjort eller till och med i seger. Detta bådar gott för Täbylaget, som har förnyat sig rejält sedan förra säsongen.

AIK:s mål kom i den 22:a minuten efter en snygg framspelning av Enoch Kofi Adu till Anton Salétros som passade vidare i sidled till Nicolas Stefanelli. Denne stod fri framför målburen och sparkade in matchens enda mål från nära håll.

AIK styrdes av sin tränare Rikard Norling. I den efterföljande presskonferensen representerades AIK av den assisterande tränaren Bartosz "Barre" Grzelak. Barre värvades till AIK i somras från IK Frej Täby, där han hade avslutat sin spelarkarriär och inlett sin tränarkarriär.

IK Frej Täbys tränare Roberth "Robban" Björknesjö sa på presskonferensen att "det känns jättebra" efter matchen.

Nästa hemmamatch för IK Frej Täby blir mot de nyblivna allsvenskarna Dalkurd FF torsdagen den 25 januari 2018 med matchstart klockan 16.00.

Publicerat: 20 januari 2018. Uppdaterat: 21 januari 2018.

 


ANNONS


 

IK Frej Täby startar träningen
för fjärde året i Superettan

Försäsong med matcher mot AIK, Hammarby och Djurgården på Vikingavallen!

Det var många nya ansikten bland spelarna på IK Frej Täbys första träningspass under 2018. Vikingavallens konstgräsmatta var hård trots viss uppvärmning och någon enstaka minusgrad den 8 januari. Premiärträningen åsågs av en handfull äldre, grånade och trogna medlemmar. Kontrasten var stor mot när AIK, Djurgården och Hammarby premiärtränade inför cirka tusentalet entusiastiska åskådare.

 

Täbys stolthet i herrfotboll, IK Frej Täby, inledde sin fjärde säsong i Superettan med årspremiär för träning måndagen den 8 januari vid 14-tiden på Vikingavallen/Täby IP. Elitlagets relativt nya manager och tränare Roberth Björknesjö har bytt ut ungefär hälften av spelarna sedan i höstas. Det är således till stor del ett nytt lag som i år ska kämpa i IK Frejs gulsvarta färger.

Det finns många skäl till att spelare lämnar en klubb mellan två säsonger: Till exempel att inlånad spelare återgår till sin moderklubb, att spelare vill avsluta sin fotbollskarriär, att spelare ska studera på högskola på annan ort, att spelare har värvats till annan klubb och att spelarkontrakt har löpt ut och inte förnyats.

Här nedan följer förändringar i elitlaget som har offentliggjorts av IK Frej Täby.

De spelare som har lämnat IK Frej Täby sedan i höstas är Yonathan Getachew, Pontus Åsbrink, Nsima Peter, Dida Rashidi, Admir Catovic, Noí Olafsson, Dusan Jajic, Rodrigo Saravia, Oliver Kilic, Franco Karroum, Ruben Åhman och Lukas Sunesson.

Nya spelare som har kommit till IK Frej Täby är David Zlotnik (från Vasalunds IF), Amadeus Sögaard(från IF Brommapojkarna), Kostas Stavrothanasopoulos (från Akropolis IF), Victor Fors (från IF Brommapojkarna), Luca Gerbino Polo (från IF Brommapojkarna) och Hampus Elgan (från Syrianska FC).

Amadeus Sögaard kan kanske locka sina föräldrar sångerskan Carola Häggkvist och Runar Sögaard att komma till Vikingavallen.

Veteraner som har förlängt kontraktet med IK Frej Täby är Joakim Runnemo, Richard Spong (benskadad lagkapten), Marko Atanackovic och Philip Wiström.

Inlånade spelare som har tecknat nytt låneavtal med IK Frej Täby är Martin Falkeborn (utlånad av Lilleström i Norge) och Joseph Ceesay (utlånad av Djurgården).

– Nu återstår bara två platser att fylla innan truppen blir komplett. Jag har kanonspelare på gång, sade Roberth Björknesjö i samband med träningspremiären.

I sammanhanget bör nämnas att det sedan tidigare finns spelarkontrakt som sträcker sig över hela 2018. Exempelvis: Kontraktet med Jakob Glasberg löper ut den 31 december 2018.

IK Frej Täbys elitlag i herrfotboll består i år således av en intressant blandning av flera yngre lovande spelare och några äldre erfarna veteraner.

I år är IK Frej Täby det enda "Stockholmslaget" i Superettan (om man i det här fallet räknar alla lag i Stockholms län som Stockholmslag). IF Brommapojkarna (BP) gick ju upp i Allsvenskan igen, där redan Djurgården, AIK och Hammarby huserar. Syrianska FC i Södertälje har åkt ner till Division 1.

Att IK Frej Täby är ensamt Stockholmslag i Superettan kan ha den fördelen att allsvenska lag inom räckhåll vill låna ut spelare som behöver få mer speltid på elitnivå. De sammanlagt 32 fotbollslagen i Allsvenskan och Superettan är medlemmar i intresseorganisationen Svensk Elitfotboll (SEF).

IK Frejs första ligamatch i årets Superettan kommer att spelas på hemmaplanen Vikingavallen/Täby IP måndagen den 2 april (annandag påsk) med start klockan 15.00. Motståndare blir Norrby IF från Borås.

IK FREJ TÄBY MÖTER AIK, HAMMARBY OCH DJURGÅRDEN PÅ VIKINGAVALLEN

Dessförinnan blir det en fantastisk försäsong med minst tre toppmatcher och därmed förväntad storpublik på Vikingavallen mitt i vintern: IK Frej Täby möter allsvenska AIK i en träningsmatch redan lördagen den 20 januari klockan 14.

Sedan följer en träningsmatch mot allsvenska Hammarby IF lördagen den 10 februari klockan 14.

Därpå blir det en match i skarpt läge mot allsvenska Djurgårdens IF i Svenska Cupen lördagen den 24 februari klockan 12.

Det ska bli intressant att se om Vikingavallens uppvärmda konstgräsmatta klarar av sin första vinters iskalla påfrestningar. På årets första träningsdag var konstgräsmattans ytlager hårt. Konstgräset skulle nog behöva värmas upp ytterligare några grader.

Sedan kan problem tillstöta med mycket snö på Vikingavallens konstgräsmatta och åskådarläktare. Hittills har vintern varit skonsam med måttliga temperaturer och ovanligt lite snö för årstiden.

IK FREJ TÄBY BEVILJAS ELITLICENS AV SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDET

Svenska Fotbollförbundet meddelade den 13 november 2017 att dess Licensnämnd har beviljat elitlicens för alla klubbar i Allsvenskan, Superettan och Damallsvenskan som ska elitlicensprövas inför säsongen 2018.

Detta innebär att bland andra IK Frej Täby visade positivt eget kapital i sina periodiserade bokslut per 31 augusti 2017. Samtliga klubbar har även uppvisat likviditetsplaner som visar att de kan klara sina betalningar under resten av året. De har också visat resultatprognoser för resten av året som vid inte orealistiska antaganden innebär att deras egna kapital kan bli noll eller positivt den 31 december 2017.

Samtliga klubbar i Allsvenskan, Superettan och Damallsvenskan har också uppfyllt kravet på betalningar per den 31 augusti 2017. De har även intygat att de inte saknar ekonomiska förutsättningar att bedriva verksamheten hela nästkommande verksamhetsår.

Samtliga klubbar i Allsvenskan, Superettan och Damallsvenskan har också uppfyllt de övriga elitlicenskraven, som avser huvudtränare, säkerhetsansvarig, säkerhetsorganisation och medicinsk undersökning.

Detta är naturligtvis mycket glädjande för IK Frej Täby. Så sent som på klubbens extra årsmöte den 24 september 2017 förklarade klubbens kassör Örjan Rödén att som läget ser ut kommer IK Frej Täby inte att överleva slutet av november 2017. Det vill säga: Föreningen riskerade konkurs.

Vad som har gjort att situationen plötsligt har förändrats till det bättre är klubbens ansvariga mycket förtegna om. Detta skapar naturligtvis nya frågetecken om hur klubbens styrs.

IK FREJ TÄBY HAR OMORGANISERATS TILL EN ALLIANSFÖRENING

IK Frej Täbys ordförande, advokat Per Magnusson, skriver i det senaste numret av klubbtidningen Frejluren (nummer 4/ 2017) att Frej som klubb genomför en omorganisation: "Vi har blivit en alliansförening".

Varje sektion (innebandy, dam- och ungdomsfotboll och herrfotbol) har bildat var sin förening, nämligen IK Frej Täby Innebandy, IK Frej Täby Fotboll respektive IK Frej Täby Herr/Elit.

– Dessa föreningar ingår som medlemmar i en alliansförening, IK Frej Täby Allians, som alltså binder ihop all verksamhet. Detta är en vanlig konstruktion i det svenska föreningslivet, framhåller klubbordföranden Per Magnusson.

Han skriver också att "Vi hade och har alltjämt seriens i särklass minsta budget. Så egentligen ska det ju inte gå. Men liksom humlan som inte borde kunna flyga så lyckas Frej mot alla odds ta sig upp på allt högre höjder".


VIDEO (16 sekunder). Målvaktsträningen under IK Frej Täbys premiärträning på Vikingavallen/Täby IP den 8 januari 2018 leddes något överraskande av Hammarby Fotbolls målvaktstränare Mikael "Mille" Olsson (svartklädd och övervakande i bakgrunden).


Publicerat: 11 januari 2018.

 


ANNONS


 

Innebandyklubben Täby FC
hyllade sina världsmästare Moa
Tschöp och Jennifer Stålhult


VIDEO (93 sekunder). Innebandyklubben Täby FC:s nyvalde ordförande Alex Wallsten ledde hyllningarna och svarade för intervjuerna av klubbens två nyblivna världsmästare: Guldhjältarna Jennifer Stålhult (till vänster) och Moa Tschöp. Gratulationerna framfördes söndagen den 17 december 2017 i Tibblehallen strax före matchen mellan Täby FC och Linköping IBK i SSL Dam (Svenska Superligan för damer). SSL är innebandyns högsta serie i Sverige. VM i innebandy för damer (the 11th Women's World Floorball Championships, WFC) spelades den 1–9 december 2017 i Slovakiens huvudstad Bratislava. Sverige blev världsmästare för sjätte gången i följd efter en dramatisk final med både förlängning och straffavgörande. Sverige vann till slut med 6–5 mot Finland.


VIDEO (13 sekunder). Direkt efter hyllningarna av Täby FC:s Moa Tschöp och Jennifer Stålhult spelade de båda VM-guldhjältarna i SSL-matchen mot Linköping IBK inför en publik på 327 åskådare i Tibblehallen. Täby FC spelade i helvitt (vit tröja, vita byxor och vita strumpor) och Linköping IBK i helsvart. Täby FC segrade till slut övertygande med 8–2 (1–0, 5–1, 2–1) efter en målfattig inledning.

 

Täby FC:s damlag ligger nu inför juluppehållet på tredje plats i den högsta innebandyligan SSL Dam. Lagets nästa hemmamatch spelas mot Karlstad IBF torsdagen den 4 januari 2018 med start klockan 19.00 på Tibblehallen CC (CC = centercourt).

Täby FC:s herrlag ligger nu inför juluppehållet på 12:e och därmed en bekymmersam sista plats i den näst högsta innebandyligan Allsvenskan Norra Herrar. Lagets nästa hemmamatch spelas mot Hudik/Björkberg IBK söndagen den 7 januari 2018 med start klockan 17.00 på Tibblehallen CC.

Täby FC är, enligt sin verksamhetsberättelse 2016/17, en förening som sedan bildandet för 11 år sedan vuxit till att vara Sveriges största innebandyförening med nästan 1 500 aktiva spelare och över 400 ledare. Klubben omsätter cirka sex miljoner kronor per år.

Publicerat: 22 december 2017.

 

IK Frejs lagkapten Richard
Spong blev 'Årets Viking 2017'

Superettanlaget IK Frej Täbys lagkapten Richard Spong och hans hustru Anna Spong gladdes åt att hejarklacken Frej Vikings korade honom till "Årets Viking 2017" med blombukett i Vikingavallens bollhall den 16 december 2017.

 

I samband med den stora inomhustävlingen Luciacupen i fotboll fick IK Frej Täbys lagkapten Richard Spong ta emot utmärkelsen "Årets Viking 2017".

Lördagen den 16 december 2017 arrangerade IK Frej Täby P09 Fotboll (P09 = pojkar födda 2009) årets upplaga av Luciacupen med 24 lag från 10 klubbar. Fotbollstävlingen anordnades i Bollhallen på sportarenan Vikingavallen Täby IP i Täby kyrkby.

Utmärkelsen "Årets Viking" överlämnades av supportergruppen Frej Vikings unga hejarklacksledare Wille Blomkvist Mohage med moraliskt stöd av de vuxna tränarna Martin Nissler och Anders Huge.

Motiveringen löd:
"Under 2017 har Richard Spong trätt fram och vuxit till en gigant i försvarslinjen. Som lagkapten har han visat vägen för laget när pressen utifrån varit som störst. Med sin spelskicklighet, kämparanda och karaktär är han en förebild både på och utanför planen och en grym ambassadör för IK Frej Täby".

Richard Spong föddes 1983 i Falun och flyttade som tvååring med sina föräldrar till Täby. Han har spelat i IK Frej Täby, IF Brommapojkarna, Coventry City (England), Djurgårdens IF, IFK Norrköping, GAIS och åter i moderklubben IK Frej Täby.


VIDEO (153 sekunder). Richard Spong intervjuas av Täby Allehanda om utmärkelsen "Årets Viking 2017", om det svåra benbrottet i höstens sista avgörande match mot Akropolis IF och om sina framtidsutsikter som fotbollsspelare.

IK Frej Täby Fotboll arrangerade Luciacupen i fotboll för pojkar födda 2009 under lördagen den 16 december mellan klockan 09 och 18 i Vikingavallens bollhall i Täby kyrkby. Spelformen var 5-mannalag i 15-minutersmatcher (ingen resultaträkning och inget slutspel enligt den nya tidens anda). Medalj till varje spelare. Spelplanen var Bollhallens två planer, där varje plan motsvarar en handbollsplan (se fotot).

De medverkande 24 lagen var: FC Djursholm 1, FC Djursholm 2, Bällsta 1, Bällsta 2, Viggbyholm 1, Viggbyholm 2, Viggbyholm 3, Djurgården 10 Gul, Djurgården 10 Blå, Djurgården 11, Djurgården 31, Djurgården 32, IK Frej Täby 1, IK Frej Täby 2, IK Frej Täby 3, IK Frej Täby 4, IK Frej Täby 5, Erikslund Grön, Erikslund Blå, Täby FK lag 10, AIK Svart City, AIK Svart United, Hammarby IF 14 och Bollstanäs SK 4.

Publicerat: 21 december 2017.

 


ANNONS


 

IK Frej Täby fortsätter spela
i Superettan nästa år – vann
dubbelmötet mot Akropolis IF


VIDEO (45 sekunder). Frejspelarna tackade supportergruppen Frej Vikings för deras hörbara och synbara stöd under hela matchen. Supportrarna på ståplatsläktaren fick även fart på publiken på sittplatsläktaren på andra sidan planen.

 

IK Frej Täby vann med 0–0, kan man säga. Det oavgjorda resultatet räckte för att få fortsätta spela i herrfotbollens Superettan nästa år. Denna andra och sista kvalmatch spelades lördagen den 11 november 2017 med avspark klockan 13 inför en storpublik på 1 968 åskådare på Vikingavallen/Täby IP. För motståndet stod det skickliga Division 1-laget Akropolis IF från stadsdelen Kista i Stockholm.

Den första kvalmatchen om en plats i Superettan 2018 spelades i onsdags, den 8 november, på Akropolis hemmaplan Spånga IP. Då blev det också oavgjort fast med ett mål vardera dvs 1–1.

"Om poäng och målskillnad är lika efter den andra matchen, så räknas mål på bortaplan dubbelt" står det i reglerna. Det var därför IK Frej vann det mycket dramatiska dubbelmötet.

Söndagsmatchen var tudelad: IK Frej Täby hade ett visst övertag i den första halvleken. Akropolis IF hade ett stort övertag i den andra halvleken.

Matchstatistiken på flashscore.se visar att för hela matchen hade IK Frej Täby 53 procent av bollinnehavet mot 47 procent för Akropolis IF. Därav 62 procent mot 38 procent i den första halvleken och 44 procent mot 56 procent i den andra halvleken.

Målchanser: 9 för IK Frej mot 16 för Akropolis under hela matchen. Därav 7 mot 7 i den första halvleken och 2 mot 9 i den andra halvleken.

Skott på mål: 2 för Frej mot 8 för Akropolis under hela matchen. Därav 2 mot 2 i den första halvleken och 0 mot 6 i den andra halvleken.

Målvaktsräddningar: 8 mot 2 i hela matchen. Därav 2 mot 2 i den första halvleken och 6 mot 0 i den andra halvleken. Av siffrorna framgår att IK Frej Täbys målvakt Marko Atanackovic presterade fenomenalt bra.

Hörnor: 3 för hemmalaget i hela matchen mot 7 för bortalaget. Därav 2 mot 2 i den första halvleken och 1 mot 5 i den andra halvleken.

Det var en fysiskt hård match med många avblåsningar för skadedrabbade spelare i båda lagen. Frejs lagkapten Richard Spong råkade ut för ett förmodat benbrott i den första halvleken och fick enligt uppgift transporteras till sjukhus.

Frisparkar: 26 mot 16. Det är mycket med 42 frisparkar i en 90-minutersmatch: En frispark nästan varannan minut.

Under hela matchen delades 6 gula kort ut, varav 2 varningar till Frejspelare och 4 till Akropolisspelare. Dessutom 2 röda kort: Joseph Ceesay, IK Frej, utvisades i den 85:e minuten och Adrian Pettersson, Akropolis IF, i den 95:e minuten (alltså på tilläggstid).

Matchstatistiken är denna gång hämtad från flashscore.se. Den är lite annorlunda uppbyggd med fler variabler än den som tillhandahölls i pressrummet på Vikingavallen/Täby IP. Dessutom skiljer sig uppgifterna ibland: Flashscore räknade ihop totalt 42 frisparkar medan pressrummets statistik fick ihop 36 frisparkar.

Svenska Fotbollförbundets webbplats hade inte publicerat någon statistik alls från matchen Frej–Akropolis när denna matchrapport skrevs på lördagskvällen.

Med andra ord: Ta de statistiska uppgifterna med en nypa salt.

IK Frej Täby fortsätter således att spela i Superettan under 2018. Det blir fjärde året i rad för Täbys stolthet i Superettan. En enastående bedrift!

Som kuriosum kan nämnas att både IK Frej Täby och Akropolis IF bildades samma år: 1968. Det råkar dessutom vara samma siffror som antalet åskådare i dagens match: 1968.

Nästa kamp för elitlaget IK Frej Täby gäller att få ordning på den ekonomiska krisen. Förhoppningsvis kan dagens matchresultat rädda föreningen.

IK Frej Täbys lagkapten Richard Spong (i gult) ses här i en luftduell med Akropolis IF:s målvakt Filip Anger (i grönt), som boxar bort bollen framför målet. I en annan situation senare under den första halvleken drabbades Richard Spong av ett benbrott och fick hjälpas av planen. För övrigt var vädret på Vikingavallen/Täby IP som synes ovanligt bra för att vara i november.


VIDEO (98 sekunder). I den efterföljande presskonferensen intervjuades IK Frej Täbys manager och tränare Roberth "Robban" Björknesjö (till vänster) och Akropolis IF:s tränare Konstantinos Panagopoulos av IK Frejs pressansvariga Märta Rydbeck.


VIDEO (91 sekunder). Dagens matchhjälte blev IK Frejs målvakt Marko Atanackovic som intervjuades av Märta Rydbeck efter matchen. Täby Allehanda frågade om den här matchen var hans bästa. Hör hans svar i videoklippet.

Publicerat: 11 november 2017.

 


ANNONS


 

IK Frej Täby kom undan med
blotta förskräckelsen: 1–1 mot
Akropolis IF i första kvalet

Atanackovic räddade straffspark

Den första kvalmatchen mellan IK Frej Täby och Akropolis IF om att få spela i herrfotbollens Superettan nästa år ägde rum på Spånga IP i Stockholm på onsdagskvällen den 8 november. Resultatet blev oavgjort 1–1 (0–1 i halvtid) inför en publik på 750 åskådare.

Den första halvleken var ganska jämn mellan lagen. Den andra halvleken utföll mest i Akropolis favör.

IK Frej Täby tog ledningen med 1–0 i den 17:e matchminuten genom mål av Martin Falkeborn.

Ledningen kunde hållas ända till slutminuterna då Akropolis kvitterade till 1–1 i den 88:e minuten. Det var Marcus Haglind Sangré som nickade in bollen i krysset efter en hörna.

Dramatiken ökade ännu mer när Akropolis på tilläggstid i den 92:a minuten tilldömdes straffspark, som emellertid räddades av IK Frejs målvakt Marko Atanackovic.

IK Frej Täby klarade sig med nöd och näppe undan med 1–1 mot Division 1-laget Akropolis IF, som bjöd på överraskande starkt motstånd.

Enligt matchstatistiken på flashscore.se hade Akropolis IF 52 procent av bollinehavet mot således 48 procent för IK Frej Täby.

Akropolis IF var ännu mera dominerande när det gäller målchanser: 16 mot 7. Till och med väldigt dominerande beträffande skott på mål: 11–2.

Spegelbilden av skott på mål är målvaktsräddningar: 1 mot 10. IK Frejs målvakt Marko Atanackovic hade alltså fullt upp att göra denna kväll på Spånga IP.

Många tilldömda frisparkar: 18–20! Det hårda spelet återspeglas även i antalet gula kort: 8 fördelat på 4 mot 4. De fyra Frejspelare som varnades var Martin Falkeborn, lagkaptenen Richard Spong, Philip Wiström och Nsima Peter, enligt flashscore.se.

IK Frej Täbys manager och tränare Roberth "Robban" Björknesjö har nu fått mycket att fundera på inför den sista och helt avgörande kvalmatchen på lördag den 11 november. Avspark klockan 13.00 på Vikingavallen/Täby IP i Täby kyrkby. Då gäller det: Vinna eller försvinna!

I den andra kvalmatchen om en plats i Superettan vann Mjällby AIF hemma med 2–1 mot Örgryte IS FF inför 3 035 åskådare på Strandvallen i Hällevik i Sölvesborgs kommun i Blekinge.

Kvalet genomförs via dubbelmöte hemma–borta. Om poäng och målskillnad är lika efter den andra matchen, så räknas mål på bortaplan dubbelt. Har den andra matchen inte avgjorts efter ordinarie speltid förlängs matchen med 2 x 15 minuter. Mål på bortaplan räknas inte dubbelt i förlängningen. Om inget eller lika antal mål har gjorts i förlängningen avgörs matchen genom straffsparkstävling enligt spelreglerna.

Publicerat: 8 november 2017. Kompletterat: 9 november 2017 (med uppgift om åskådarantalet).

 

Lag-SM i ponnydressyr i Täby
Ryttarcenter vanns av skånska
Willands Ryttarförening


VIDEO (58 sekunder). Lag-SM i ponnydressyr 2017 i Täby Ryttarcenter dominerades av tre sydsvenska lag från Skåne, Halland och Småland. Videofilmat den 4 november 2017.

 

Årets Lag-SM i ponnydressyr arrangerades i Täby under fyra dagar kring allhelgonahelgen torsdag–söndag den 2–5 november 2017. Arrangör var Täby Ryttarsällskap i samverkan med Svenska Ridsportförbundet. Platsen var Täby Ryttarcenter. Det ligger i Efraimsberg i närheten av Täby kyrkby trafikplats i korsningen Norrortsleden/Bergtorpsvägen.

Det är unga ryttare från många håll i Sverige som tävlade med sina ponnyer. Ryttarnas ålder är upp till 20 år. Nästan enbart flickor.

Tio lag med fyra deltagare i varje lag hade kvalificerat sig för att tävla om svenska mästerskapet: Willands Ryttarförening, Ronneby Ryttarförening, Särö Ryttarförening, Torslanda Ridklubb, Vetlandaortens Ryttarförening, Bergs Hästklubb, Gävle Ponnyklubb, Falu Ryttarsällskap, Djursholms Ridklubb och Sundby Ridklubb.

Under lördagen arrangerades den andra och avgörande omgången av finalen i Lag-SM i ponnydressyr: Willands Ryttarförening från Åhus i Skåne segrade och blev därmed svenska mästare 2017. Särö Ryttarförening från halländska Kungsbacka söder om Göteborg tog silverplatsen och på bronsplatsen kom småländska Vetlandaortens Ryttarförening.

Laget som red hem SM-guldet består av fem ekipage: Sofia Heimburg på Look Like Candy, Ebba Mander på Scilla, Ellen Hidgård på High Flying Top MG, Amanda Barnestam Olsson på Jarno RP 145 och My Sandgren på Lykkes Chester.

Willands Ryttarförenings Amanda Barnestam Olsson deltog i NM 2017 och My Sandgren deltog i EM 2017.

Under söndagen den 5 november avgjordes semifinalen i ponnykür (kür innebär att ryttaren ska rida ett egenkomponerat program till egenvald musik med utvalda rörelser). De fyra ekipage som går vidare till finalen, som anordnas i Sweden International Horse Show (SIHS) på Friends arena i Solna den 30 november–3 december, är följande:

My Sandgren på Lykkes Chester (segrade med 74,292% till musik från The Lion King).
Cecilia Bergåkra Berglund på Inspi(red) Justice RP 185 (kom tvåa med 71,875%).
Amanda Barnestam Olsson på Jarno RP 145 (kom trea med 71,333%).
Amanda Lindholm på Holly's Cerwin RP 175 (kom på fjärde plats med 70,250%).

My Sandgren och Amanda Barnestam Olsson rider alltså för Willands Ryttarförening i Skåne. Cecilia Bergåkra Berglund tävlar för Naturläras Hästsällskap och Amanda Lindholm tillhör Wallstanäs Ryttarförening.

I de öppna kürklasserna segrade Hannah Regosa på Moelgarnedd Montana RW 114 (71,500%) i kategori C och Cecilia Bergåkra Berglund på Hedemand's Aurora (71,500%) i kategori D.

Hemmaryttaren Nicole Crona, som tävlar för Täby Ryttarsällskap, red hem tredjeplatsen i kategori D på Voyager 2 (68,875%).

Evenemangets tävlingsledare var Margareta Schmidt. Överdomare var Christel Wiberg.

Ordförande för ridklubben Täby Ryttarsällskap heter Mikael Karlén.

VD för Täby Ryttarcenter är Christina Bengtsson. Ridskolechefen heter Eva Unger.

Alla ryttare som tävlade med sina ponnyer i SM på Täby Ryttarcenter är under 20 år. Nästan alla är flickor. Tävlingsbanan i förgrunden är 20 x 60 meter stor. Framridningsbanan i bakgrunden är 23 x 60 meter. Täby Ryttarcenter har Sveriges längsta ridhus (men inte det största).

Ponnyn på fotot heter Scilla och är en skimmel dvs har vita skyddshår (päls) och mörkt skinn, mörka ögon och mörka hovar. Hon är tillsammans med sin ryttare Ebba Mander nybliven svensk mästare i ponnydressyr för lag. Fotograferat den 3 november 2017 inne i det tillfälliga tältstallet utanför Täby Ryttarcenter.

Den svenska mästaren ponnystoet Scilla blev plötsligt väldigt nyfiken på Täby Allehandas fotograf och hans kamera.

SM-arenan Täby Ryttarcenter ligger på Efraimsbergsvägen 7 nära Bergtorpsvägen och Norrortsleden i Täby. Den toppmoderna anläggningen är byggd av Täby kommun och invigdes i september 2010. Anläggningen består av ridhus med Café Piaff, stall, hagar, ridbanor och andra lokaler. Täby Ryttarcenter är främst en ridskola med lektioner och träningar. Där anordnas även ridläger, tävlingar, clinics och andra hästevent. Fotograferat den 3 november 2017.

Publicerat: 5 november 2017.

 


ANNONS


 

IK Frej Täbys extra årsmöte:
Herrlaget i Superettan nära
konkurs  –  ungdoms- och
damfotboll, innebandy och
kansliet flyttas till ny förening

IK Frej Täbys välbesökta extra årsmöte om klubbens framtid hölls på söndagseftermiddagen den 24 september 2017 i Bollhallen som ligger på Vikingavallen/Täby Idrottsplats i Täby kyrkby.

 

IK Frej Täby höll ett välbesökt extra årsmöte med cirka 120 deltagare söndagen den 24 september 2017 med start klockan 15 i den stora Bollhallen på Vikingavallen/Täby IP. Det extra årsmötet fattade fyra viktiga beslut efter lång information, utfrågning och diskussion.

De fyra besluten är följande:

1.  IK Frej Täby ska inte fortsätta existera i sin nuvarande form.
Klubben ska fortsätta existera i en ny struktur. Skälet till beslutet är att klubben annars sannolikt går i konkurs.

2.  Det extra årsmötet ger styrelsen i uppdrag att omgående överföra all verksamhet utom herrlaget till en eller flera nybildade ideella föreningar.
Det är herrlaget som för närvarande spelar i Superettan. Åtgärden att flytta över Ungdoms- & Damfotbollen samt Innebandy utförs för att skydda dessa verksamheter ekonomiskt.

3.  Det extra årsmötet ger styrelsen i uppdrag att bilda en alliansförening senast den 1 januari 2018.
Alliansföreningen bildas för att hålla ihop IK Frej Täby som en förening trots separata specialföreningar.

4.  Det extra årsmötet beslutade att begära in en extra medlemsavgift per oktober/november 2017 på 500 kronor per medlem till de nya föreningarna (Ungdoms- & damfotboll samt Innebandy).
Den extra medlemsavgiften ska finansiera Ungdoms- & Damfotboll samt Innebandy under resten av 2017.

Det extra årsmötet valde klubbens styrelseordförande Per Magnusson till ordförande för mötet och styrelseledamoten Pär Nilsson till sekreterare för mötet.

Under mötet förklarade klubbens kassör Örjan Rödén att som läget ser ut nu kommer IK Frej Täby inte att överleva slutet av november 2017.

Det vill säga: Föreningen riskerar konkurs om ungefär två månader (det inträffar strax efter att Superettan har spelats färdigt för i år).

Det tidigare beslutade extra årsmötet hade därför sammankallats något tidigare än planerat. Detta beskrevs som en "panikåtgärd".

Kassören Örjan Rödén berättade under mötet att när han gick igenom redovisningen per 2017-07-31 "visade det sig att vi låg cirka en miljon kronor efter budget". Resultatet låg på -157 000 kronor mot +795 000 kronor i budget.

– Vi har generellt ett positivt första halvår och ett negativt andra halvår, sade han.

Redan för de första sju månaderna i år var resultatet alltså kraftigt negativt.

Uppdelat på verksamheter såg det ut så här:
Herrfotbollen (elitlaget i Superettan): -1 300 000 kronor.
Innebandy + Ungdoms- & Damfotboll: +400 000 kronor.
Kansli + Vikingavallen: -70 000 kronor.
Klubben totalt: -965 000 kronor.

Huvudstyrelsen vidtog åtgärder vid nästkommande styrelsemöte 2017-08-15 och begärde in uppdaterade prognoser från alla sektioner gällande resten av 2017.

De uppdaterade prognoserna visade:
-1 500 000 kronor för Herrfotbollen.
Plus minus 0 kronor för Innebandy och Ungdoms- & Damfotboll.
+400 000 kronor för Kansli och Vikingavallen.

Det är således herrfotbollen (elitlaget i Superettan) som går med den största förlusten.

Det som skulle kunna förhindra en konkurs för IK Frej Täbys herrlag (elitlaget) är spelarförsäljningar, sponsorer, donationer eller något annat mirakel som inbringar en bra bit över en miljon kronor inom 60 dagar det vill säga före slutet av november 2017.

IK Frej Täbys extra årsmöte den 24 september 2017 i Bollhallen på Vikingavallen/Täby IP leddes av från vänster Per Magnusson, Pär Nilsson, Örjan Rödén och Börje Spong (som representerade herrfotbollen).

Deltagarna i det extra årsmötet den 24 september i Bollhallen röstade för att omgående överföra all verksamhet utom herrlaget till en eller flera nybildade ideella föreningar och att bilda en alliansförening senast den 1 januari 2018. Beslutet togs för att skydda dessa verksamheter ekonomiskt från den befarade konkursen för IK Frej Täbys herrlag.

Publicerat: 25 september 2017.

 


ANNONS


 

SM i konstsim i Tibblebadet:

Täbybon Clara Ternström
blev svensk juniormästare


VIDEO (69 sekunder). I konstsim gäller det att vara synkroniserad med varandra och med musiken. Samtidigt ska man ska visa styrka, kontroll, vighet, balans och uthållighet – allt medan "ansikte och kropp förmedlar musiken och ger en känsla av lätthet och elegans". De aktiva hör musiken under vattnet genom vattenhögtalare. Kring bassängkanten sitter de tolv vitklädda domarna (fyra grupper med tre domare vardera). I videon ses Järfälla Sim 1 utföra sitt fria program för juniorlag i SM-tävlingarna för konstsim den 17 juni 2017 i Tibblebadet.

 

Svenska Simförbundet och SK Täby Synchro var inbjudare till Svenska Senior- och Juniormästerskapen samt Svenska Cupen i konstsim den 16–18 juni 2017 i Tibblebadet i Täby. Täbybon Clara Ternström, SK Täby Synchro, blev svensk juniormästare i solo.

Konstsim beskrivs som en kombination av dans, simning och gymnastik. Man tävlar såväl individuellt som i par och i lag.

Mästerskapstävlingarna i Tibblebadet omfattade:
SM: Tekniska + fria program i solo, par och lag samt fritt program kombination.
JSM (Junior-SM): Figurer + fria program i solo, par och lag.
Svenska Cupen: Fria program i solo, par och lag.

Huvudansvarig arrangör för tävlingarna var Simklubben Täby Synchro. Klubbens ordförande är Ingela Ternström. Tävlingsledare för Konstsim-SM var Lena Palmér.

Programmet bestod under fredagskvällen den 16 juni av insim till musik på den djupa delen av 50-metersbassängen.

Lördagen den 17 juni hölls invigning, tävlingar och prisutdelning. På söndagsförmiddagen den 18 juni var det fortsatta tävlingar och prisutdelning samt avslutning.

Det var fler tävlande och funktionärer än åskådare i simhallen. Det var dessutom bara kvinnor som tävlade. Var är männen inom konstsimningen?

Det mesta inom konstsim rör sig under vattenytan. Som åskådare hade det varit lättare att följa de tävlandes rörelser om dessa hade filmats av undervattenskameror och direktvisats på stora skärmar i simhallen.

Hemmaklubben SK Täby Synchro gjorde relativt bra ifrån sig under tävlingarna, framför allt tack vare junioren Clara Ternströms fina placeringar.

Tävlingarna som helhet dominerades dock av de tre klubbarna Örebro Simallians (ÖSA, från Örebro kommun), SK Neptun (från Stockholms kommun) och Järfälla Sim (från Järfälla kommun).

RESULTAT (topplaceringar)

Svenska juniormästerskapen (JSM):

Junior SM Solo

 1. Clara Ternström, Täby Synchro
 2. Sandra Freund, SK Neptun
 3. Emilia Freund, SK Neptun

Junior SM Par

 1. Sandra Freund och Ella Kornelsson, SK Neptun
 2. Emilia Freund och Alice Eriksson, SK Neptun
 3. Clara Ternström och Alva Leppäniemi, Täby Synchro

Junior SM Lag

 1. Örebro Simallians
 2. SK Neptun
 3. Järfälla Sim

Svenska mästerskapen (SM):

SM Solo

 1. Malin Gerdin, Örebro Simallians
 2. Parmida Hamdollazadehkive, Järfälla Sim
 3. Paola Abarca Andronova, Täby Synchro

SM Kombinationslag

 1. SK Neptun
 2. Örebro Simallians
 3. Järfälla Sim
 4. (Täby Synchro kom på fjärde plats)

Svenska Cupen (där alla tävlar mot alla i de fria musikprogrammen):

SvC Solo

 1. Malin Gerdin, Örebro Simallians
 2. Parmida Hamdollazadehkive, Järfälla Sim
 3. Clara Ternström, Täby Synchro

SvC Par

 1. Sandra Freund och Ella Kornelsson, SK Neptun
 2. Emilia Freund och Alice Eriksson, SK Neptun
 3. Sandra Allerrud och Wilma Diaz Hjelm, Järfälla Sim
 4. (Täbyparet Clara Ternström och Alva Leppäniemi kom på fjärde plats)

SvC Lag

 1. Örebro Simallians
 2. Järfälla Sim
 3. SK Neptun


SM-tävlingarna i konstsim invigdes den 17 juni 2017 i Tibblebadet med att cirka 80 tävlande samt 14 domare och tävlingsledare tågade in i simhallen till marschmusik och svensk fana.


Publicerat: 21 juni 2017.

 


ANNONS


 

Rapport från ett årsmöte:
IK Frej Täby vill bli allians-förening i stället för aktiebolag

Klubbens ordförande mordhotad
i miljontvist om spelararvode

Den nya styrelsen för IK Frej Täby ses här utanför klubbstugan Frejknuten på Täby IP/Vikingavallen direkt efter årsmötet den 19 mars 2017: Från vänster Peter de Verdier, Börje Spong, Christina Vågstedt, Per Magnusson (ordförande), Ahmet Önal, Örjan Rödén och Pär Nilsson. På bilden saknas styrelseledamoten Thomas Stenborg. Två platser i styrelsen står fortfarande tomma.

 

Det blev ett händelserikt årsmöte som Superettanklubben IK Frej Täby höll den 19 mars i klubbstugan Frejknuten på Täby IP/Vikingavallen: Årsmötet beslutade om att inleda en omvandling av klubben till en alliansförening i stället för att satsa på ett bolag för elitfotboll.

Vidare berättade ordföranden att han har blivit mordhotad i samband med en pågående miljontvist kring en spelarövergång. Dessutom blev det två vakanta platser i den nya styrelsen sedan årsmötet hade röstat emot valberedningens förslag i ett fall.

Årsmötet började inte särskilt bra: Varken årsredovisningen, revisionsberättelsen eller valberedningens förslag till ny styrelse fanns att tillgå före mötet. Deltagarna fick nöja sig med muntlig presentation till digitala bilder på en filmduk under själva årsmötet.

Klubbens ordförande advokaten Per Magnusson, tillika årsmötets ordförande, samt sekreteraren Peter de Verdier och kassören Örjan Rödén kommenterade de viktigaste inslagen i årsredovisningen:

  IK Frej Täby har under 2016 bedrivit verksamhet inom fotboll och innebandy.

  Antalet medlemmar uppgick under 2016 till 1 391 personer. Det är en liten minskning från rekordåret 2015 då medlemsantalet var 1 408.

  Antalet aktiviteter uppgick under 2016 till 4 250 stycken. Det är en minskning från rekordåret 2015 då det anordnades 4 380 aktiviteteer.

  Publikintäkterna har under 2016 fallit drastiskt till 250 689 kronor jämfört med 1 104 863 kronor under 2015.

  Årets resultat för 2016 blev dock positivt, + 676 573 kronor, jämfört med 2015 års negativa resultat på -1 061 677 kronor.

  Det egna kapitalet per 2016-12-31 uppgick till -166 320 kronor. Det är således fortfarande negativt men ändock en förbättring i jämförelse med ett år tidigare då det egna kapitalet utgjorde -842 893 kronor.

  Omsättningen har ökat främst beroende på ökade sponsorintäkter, högre bidrag från SEF (Föreningen Svensk Elitfotboll) tack vare bättre placering i tabellen för herrlaget, fler akademier och fler barn på fotbollsskolorna, enligt årsredovisningen.

  Det omfattande arbetet med certifiering för SEF resulterade i att föreningen under 2016 innehade två stjärnor och därmed är kvalificerad.

EKONOMISK TVIST MED MORDHOT

Under rubriken "Tvist i samband med övergångsersättning" framkommer att föreningen under 2016 har "erhållit en övergångsersättning för en av våra spelare i klubben. I samband med denna ersättning har en person gjort anspråk på arvode enligt ett avtal som styrelsen i IK Frej Täby inte anser är giltigt. Det tvistiga beloppet uppgår till 1 190 000 kronor."

Enligt klubbens juridiska ombud är rättsläget för klubbens del mycket gott. Därför har det inte gjorts någon avsättning i räkenskaperna för denna kostnad. Ännu har ingen stämningsansökan mot klubben lämnats in, enligt årsredovisningen.

Det är i samband med denna tvist som IK Frej Täbys ordförande Per Magnusson har utsatts för mordhot, enligt vad han själv berättade på klubbens årsmöte. Det har även förekommit andra hot i sammanhanget.

Den nämnda övergångsersättningen torde syfta på ersättningen för den förre Frejspelaren Sam Johnsons övergång från Djurgårdens IF till den kinesiska klubben Wuhan Zall FC i juli 2016.

Hur stort belopp IK Frej Täby har fått från transfern hålls fortfarande hemligt. Enligt Täby Allehandas bedömning kan beloppet uppgå till ungefär en och en halv miljon kronor.

Den auktoriserade revisorn Tomas Randér från Retora Konsult AB framhöll, till skillnad från årsredovisningen, den stora betydelse som detta engångsbelopp har haft för klubbens resultat 2016:

"IK Frej har under året fått ett stort överskott på grund av en övergångsersättning, som vi då inte nämner i storlek, men det var ett belopp som var väsentligt. Som ni ser är föreningens resultat för året knappt 700 000 plus. Vi poängterar just att man faktiskt har gått väldigt mycket minus om man nu inte hade fått den här övergångsersättningen", sa han i sitt anförande.

PUBLIKEN MINSKAR PÅ HEMMAMATCHERNA

Årsredovisningen nämner vidare nedskärningen av anställd kanslipersonal, vilket har uppmärksammats tidigare.

I årsredovisningens avsnitt om herrfotbollen skriver sektionsstyrelsens ordförande Mats Aronsson att det har varit ännu en rekordsäsong för herrfotbollen på alla plan förutom ett viktigt undantag och det är publiksiffran. Tyvärr gick vårt publiksnitt ned med cirka 150 personer/match."

Revisorerna tillstyrker, efter några kommentarer, att årsmötet beviljar styrelsens ledamöter ansvarsfrihet för räkenskapsåret, vilket också skedde.

Styrelsen presenterade därefter budgeten för 2017. Utfallet för föreningen beräknas i år bli +184 000 kronor jämfört med +676 574 kronor år 2016.

IK Frej Täbys årsmöte på söndagseftermiddagen den 19 mars samlade ett 40-tal medlemmar i klubbstugan Frejknuten.

 

ALLIANSFÖRENING I STÄLLET FÖR AKTIEBOLAG

På agendan stod sedan styrelsens förslag till organisatorisk struktur: Vad hände med Idrottsaktiebolaget?

Bakgrunden till frågan är att IK Frej Täby på ett extra årsmöte 2014 beslutade att föra över Herrfotbollens verksamhet till ett Idrotts-AB.

Styrelsen har därefter skapat bolaget (IK Frej Täby Elitfotboll AB med 50 000 kronor i aktiekapital), skaffat nödvändiga tillstånd från SvFF (Svenska Fotbollförbundet) och förberett övergången.

Styrelsen och Herrfotbollen har aktivt sökt investerare i bolaget för att kunna starta verksamheten – dock hittills utan framgång.

I brist på kapital har bolaget inte kunnat aktiveras: "Om vi hade lagt in verksamheten i bolaget hade vi riskerat att det egna kapitalet omedelbart hade förbrukats."

Efter att i över två år ha försökt aktivera bolaget drar styrelsen nu slutsatsen att idrottsaktiebolaget rent praktiskt inte fungerar för IK Frej Täby.

Styrelsen föreslår i stället att IK Frej Täby bildar en alliansförening. Den övergripande alliansen föreslås få namnet IK Frej Täby Idrotts-Allians. Den föreslås bestå av styrelsen, kansliet, tidsgruppen (för tidsfördelning inne och ute) och BOIL (= Boll- och idrottslek för barn 5–6 år).

Alliansens medlemsföreningar med egna styrelser föreslås bli IK Frej Täby Elit FF (för herrfotbollen och det vilande idrottsaktiebolaget), IK Frej Täby Fotboll FF (för dam- och ungdomsfotbollen) och IK Frej Täby Innebandy BF (för innebandyn). Andra medlemsföreningar är också möjliga i alliansen.

Fördelarna med en alliansförening uppges vara fullständig legal och ekonomisk separation mellan de olika föreningarna i alliansen. Herrfotbollen kan hantera tillfälliga inkomstbortfall eftersom ideella föreningar kortsiktigt får ha negativt eget kapital. Ungdomsverksamheten kan bedrivas som tidigare utan att påverkas av eventuella likviditetsproblem för Herrfotbollen.

Medlemsföreningarna förbinder sig att använda alliansens tjänster och att följa policies och andra riktlinjer.

Årsmötet godkände styrelsens förslag att ombilda IK Frej Täby till en alliansförening vid årets slut dvs till årsskiftet 2017/2018. Detta medför omfattande stadgeändringar och kräver således ett extra årsmöte i år för att formellt göra ombildningen.

VAKANTA PLATSER FÖR FÖRTROENDEVALDA

Valberedningen presenterade sedan sitt förslag till ny styrelse och andra befattningar för 2017. Det är uppenbarligen svårt i föreningslivet att rekrytera frivilliga krafter till ideella poster.

Inledningsvis stod en ledamotsplats i styrelsen vakant. Men det skulle bli två vakanser i styrelsen innan årsmötet var slut. Medlemmarna röstade nämligen emot valberedningens förslag i ett fall.

Styrelsen får därför adjungera två personer till sina sammanträden fram tills det extra årsmötet kan välja två ordinarie styrelseledamöter.

Även posterna som förtroendevald revisor och förtroendevald revisorssuppleant är tills vidare vakanta.

Under "Övriga frågor" diskuterades den försenade uppvärmningen av den nya konstgräsplanen på Täby IP/Vikingavallen. Det framkom då att det nyligen hade borrats 65 hål som är 300 meter djupa för att få upp bergvärme. Värmesystemet väntas bli klart inom kort.

HUVUDARENAN KAN KOMMA ATT FLYTTAS

Det kom även upp frågor om den pågående detaljplaneringen av Täby IP/Vikingavallen.

Täby kommun informerar på sin hemsida om att planförslaget bekräftar och reglerar pågående idrottsverksamheter (dvs på Täby IP och den intilliggande golfbanan) samt möjliggör en ny tillfartsväg från Prästgårdsvägen upp till Täby IP. Byggrätter ges för nya byggnader kopplade till idrottsverksamheten.

Två olika förslag för idrottsplatsens utveckling har studerats med i princip samma funktioner men disponerade på olika sätt. I alternativ A ligger matcharenan kvar på nuvarande plats. I alternativ B har matcharenan flyttats längre söderut och lagts med huvudläktaren vänd mot golfbanan.

För närvarande tycks det mesta tala för alternativ B dvs ett förändrat läge för huvudarenan, enligt vad som kom fram på årsmötet.

En ny radhusbebyggelse föreslås på den nuvarande parkeringen norr om idrottsplatsen.

Området kring Täby IP och golfbanan är mycket fornlämningsrikt och utgör ett riksintresse för kulturmiljövården. En särskild miljökonsekvensbeskrivning (MKB) har upprättats. Planbestämmelser införs på plankartan som stöd för att bevara det öppna landskapet.

Enligt Täby kommuns tidplan för området har samråd skett i maj 2016. Planprocessens granskning förväntas ske under det andra kvartalet 2017. Kommunfullmäktige beräknas anta den nya detaljplanen under det tredje kvartalet 2017. Beslutet träder i kraft cirka fyra veckor efter antagandet ifall antagandebeslutet ej överklagas.

IK Frej Täbys klubbstuga ligger på Vikingavallen dvs det som kommunen kallar Täby idrottsplats med adress Hövdingavägen 1–3 i Täby kyrkby. Bakom klubbstugan ses baksidan på huvudläktaren. Fotograferat den 19 mars 2017.

Skribent: Mac Lennart Lindskog.
Publicerat: 20 mars 2017. Uppdaterat: 21 mars 2017.

 


ANNONS


 

Personlig betraktelse om
IK Frej Täby i Superettan 2016:

BÄSTA ÅRET HITTILLS!


VIDEO (29 sekunder). Här är några av de spelare som under 2016 har medverkat till att göra året till det mest framgångsrika i IK Frej Täbys historia. Videon visar inmarschen till lagets senaste hemmamatch, den 16 oktober 2016 på Vikingavallen/Täby IP, mot Ljungskile SK.

Inmarschen sker alltid i följande ordning: Lagkapten, målvakt och övriga spelare i nummerordning. Startelvan denna dag består av nummer 6 Johannes Gustafsson (lagkapten), 77 Marko Atanackovic (målvakt), 2 Jakob Glasberg, 7 Richard Spong, 8 Pontus Silfwer, 9 Alagi Dodou Matar Sosseh, 11 Adam Gradén, 18 Joakim Runnemo, 20 Dida Rashidi, 21 Philip Wiström och 24 Pontus Åsbrink.

 

Det är nu helt klart att IK Frej Täby kommer att fortsätta spela i Superettan även år 2017. Det blir tredje året i rad i herrfotbollens näst högsta serie i vårt land. En enastående bragd av Kyrkbyns stolthet – för att inte säga hela Täbys stolthet!

Detta står klart i och med att Degerfors IF och Syrianska FC spelade oavgjort den 29 oktober. Det resultatet innebär att IK Frej Täby inte kan hamna på de fyra nedersta platserna i Superettan 2016. Laget klarar sig därmed undan både direkt nedflyttning (platserna 16 och 15) och kvalmatcher om eventuell nedflyttning (platserna 14 och 13). Detta oavsett hur dåligt Frej spelar i de återstående två matcherna.

Årets säsong i Superettan är den bästa säsongen som IK Frej Täby någonsin har spelat i sin snart 49-åriga historia (klubben grundades den 5 februari 1968 i Täby kyrkby på initiativ av Åke Berghagen). I år, den andra säsongen i Superettan, behöver laget inte kvalspela för att stanna kvar vilket behövdes förra året.

Det var för övrigt då, den 8 november 2015, som det nuvarande publikrekordet sattes på Vikingavallen/Täby IP med 2 012 åskådare i segermatchen mot Division 1-laget Akropolis IF.

IK Frej Täbys manager och tränare Bartosz Grzelak samt hans medarbetare och spelare har all anledning att känna sig stolta över årets resultat. Nu har de bevisat att de inte bara kan ta sig upp till Superettan utan också befästa sin ställning där.

Detta trots alla odds. När jag som journalist deltog i Superettans upptaktsträff den 23 mars 2016 på Scandic InfraCity så var förväntningarna på IK Frej Täby de lägsta tänkbara. Såväl de närvarande lagens företrädare som Svenska Spels Oddset tippade att Frej skulle åka ur Superettan. Så fel de hade.

"Kvarterslaget" från Täby kyrkby ligger för närvarande, när två omgångar återstår, på 10:e plats av 16 möjliga. Även om somliga personer fortfarande betraktar IK Frej Täby som ett kvarterslag så är det naturligtvis inte riktigt så med tanke på att flera spelare kommer från andra länder (Sierra Leone, Gambia, Ghana, Spanien och Nigeria).

Som fotograferande reporter följer jag IK Frejs flesta hemmamatcher ömsom från läktaren och ömsom cirka tre meter bakom målvakterna. Med den minsta kameran bland de ackrediterade pressfotograferna kan jag ta unika närbilder på målsituationer genom maskorna i kortsidans skyddsnät.

Trots de sportsliga framgångarna brottas IK Frej Täby med ekonomiska problem. Klubben har enligt uppgift den minsta budgeten av alla lagen i Superettan.

Publiksnittet på Vikingavallen har dessutom hittills i år minskat till en bra bit under tusenstrecket: För närvarande endast 944 åskådare per match, enligt Svenska Fotbollförbundet.

Klubbens ekonomi har i år visserligen fått ett tillfälligt tillskott, formulerat som "icke återkommande intäkter". Det är i form av ersättning för den förre Frejspelaren Sam Johnsons övergång från Djurgårdens IF till Wuhan Zall FC i Kina.

Ändå har klubben tvingats dra ned på kanslipersonalen från fem till tre personer i somras. Detta har redan märkts i minskad ordning och reda i kontakterna med massmedia.

Ett annat bekymmer är att uppvärmningssystemet för Vikingavallens i år nyanlagda konstgräsmatta ännu inte fungerar. Förhoppningen är att få upp borrad bergvärme till fotbollsplanen inför nästa års säsongstart.

En ny byggnad med omklädningsrum, domarrum och pressrum ska uppföras intill den nyligen uppförda teknikbyggnaden nära entrén från Hövdingavägen. Grunden är redan lagd. Det kommer att avlasta lokalerna i bollhallsbyggnaden.

Härutöver har Täby kommun långt gångna planer på att flytta entrén till andra sidan. Planförslaget möjliggör en ny allmän tillfartsväg med gång- och cykelbana från Prästgårdsvägen upp till idrottsplatsen, där en ny parkering föreslås. I planförslaget ingår även ny radhusbebyggelse på den nuvarande entréparkeringen vid Hövdingavägen norr om idrottsplatsen.

Granskningen är planerad till fjärde kvartalet 2016. Detaljplanen planeras att antas av kommunfullmäktige under första kvartalet 2017.

Den aktuella situationen i Superettan är nu efter matcherna till och med den 30 oktober följande: IK Sirius FK från Uppsala och det sensationella Solnalaget AFC United (som vid årsskiftet 2016/2017 flyttar och byter namn till AFC Eskilstuna) är redan helt klara för Allsvenskan 2017.

På tredje plats ligger Halmstads BK som får kvalspela till Allsvenskan. Det enda lag som är klart för nedflyttning till Division 1 är Ängelholms FF.

Nu återstår några vintermånader av kraftsamling, förberedelse och förnyelse för IK Frej Täby, så att laget kan sikta ännu högre upp i Superettan och på längre sikt kvalificera sig för Allsvenskan.

Skribent: Mac Lennart Lindskog.
Publicerat: 30 oktober 2016.

 


ANNONS


 

60-årsjubilerande Vikingavallen fick idrottshistorisk skylt

Stockholms Idrottshistoriska Förening (SIHF) överlämnade "Årets idrottshistoriska skylt" till Vikingavallen/Täby IP den 26 september 2016. Det skedde strax före klockan 20 i halvtidspausen på matchen IK Frej–Varbergs BoIS. Skylten beskriver idrottsplatsens 60-åriga historia. I ceremonin ute på fotbollsplanen medverkade från vänster Täby kommuns kultur- och fritidschef Erik Heribertson (anläggningen ägs av Täby kommun), skyltöverlämnaren Lars Wahlström, Stockholms Idrottshistoriska Förening, och IK Frej Täbys vice ordförande i huvudstyrelsen och sektionsordförande för herrfotbollen Mats Aronsson (anläggningen drivs av IK Frej Täby). Ceremonin ackompanjerades lite överraskande av vattenbesprutning på konstgräsplanen.

Publicerat: 27 september 2016.

 


ANNONS


 

Informationsmöte i optimistisk anda om IK Frej Täbys ekonomi

Sam Johnsons flytt tillfällig räddning


VIDEO (96 sekunder). I det här videoinslaget från informationsmötet med ett 50-tal deltagare i IK Frej Täbys klubbstuga Frejknuten den 5 september medverkade bland andra klubbens ordförande Per Magnusson, kassören Örjan Rödén (bredvid Magnusson) och sektionsordföranden för innebandyn Peter de Verdier.

 

IK Frej Täby anordnade på måndagskvällen den 5 september 2016 ett informationsmöte i klubbstugan Frejknuten på Vikingavallen/Täby IP i Täby kyrkby. Klubbens huvudstyrelse gav en lägesrapport om vad som har hänt, händer och kommer att hända. Ett 50-tal ledare och medlemmar kom, lyssnade och frågade. Även Täby Allehanda var där som enda externa tidning.

Bakgrunden till informationsmötet var bland annat att fotbolls- och innebandyföreningen IK Frej Täby hade sagt upp fyra av fem kanslianställda (varav en timanställd) på grund av ekonomisk kris.

Sammankomsten leddes av huvudstyrelsens ordförande advokat Per Magnusson. Han och andra ledare i klubben redogjorde i mestadels positiva ordalag om den ekonomiska situationen, medlemsutvecklingen, arenaunderhållet m m.

Speciellt intressant var kassören Örjan Rödéns rapport. Hans övergripande bedömning av klubbens ekonomi var "Bra resultat!". Resultatet på cirka 300 000 kronor per den sista augusti i år är över budget med cirka 150 000 kronor.

HF (= herrfotboll) ligger klart på plus och över budget. Centralt, dvs Vikingavallen och kansliet, ligger nära 0 (noll) men klart under budget framför allt på grund av höga personalkostnader.

IB (= innebandy) ungefär på 0 och över budget. Ungdom & Damfotboll negativt resultat men strax över budget.

– Vi bör kunna nå budget i år, men min förhoppning är bättre än så, sa kassören Örjan Rydén.

Han fortsatte genomgången med bedömningen "Bra likviditet!". Klubben har 700 000 kronor på banken efter att alla korta skulder är betalda (närmaste veckorna).

Klubben går in i en kassaflödesmässigt tung period, men "har nog aldrig varit så väl rustade som i år".

– Vi är helt skuldfria förutom vanliga rörelseskulder. Inga lån eller andra förpliktelser. Jag ser därför inga problem att betala utlägg eller fakturor under överskådlig framtid, sa Örjan Rödén.

De ekonomiska utmaningar som IK Frej Täby står inför är enligt kassören följande: Det underliggande resultatet har varit sämre än väntat och räddats av icke återkommande intäkter.

Formuleringen "icke återkommande intäkter" torde, enligt Täby Allehandas tolkning, innebära ersättningar för den förre Frejspelaren Sam Johnsons övergång från Djurgårdens IF till Wuhan Zall FC i Kina.

Hur stort belopp IK Frej Täby har fått från transfern hålls fortfarande hemligt trots frågor om detta från medlemmar på informationsmötet. Enligt vad Täby Allehanda erfar torde beloppet uppgå till betydligt mer än en miljon kronor.

– Vi har fortfarande ett negativt eget kapital, som är ärvt från föregående år. Alla i klubben behövs för att dra IK Frej till en långsiktigt sund ekonomi!

Två av huvudaktörerna på IK Frej Täbys informationsmöte den 5 september 2016: Från vänster Mats Aronsson, vice ordförande i huvudstyrelsen och sektionsordförande för herrfotbollen, samt huvudstyrelsens ordförande och mötesledaren Per Magnusson.

 

Kassören Örjan Rödén avslutade med sin reflektion över tidigare års svaga resultat och ekonomi:

o  En större arena utan högre driftsbidrag. Det är roligt att vi växer, men vi har inte fått ekonomisk ersättning i linje med verksamhetens växande storlek.

o  Höga kostnader för kansliet, bland annat för ekonomifunktionen under 2015 och i början av 2016. Nu åtgärdat.

o  Superettan innebar högre intäkter men även högre kostnader och framför allt större svängningar i vår likviditet. Vi behöver långsiktigt stärka upp vårt kapital för att hantera vår nuvarande verksamhet.

Ett problem med många aspekter är att antalet åskådare hittills i år har varit betydligt mindre än motsvarande tid förra året. Då var nyfikenheten på Täbys lag i Superettan större.

Av IK Frej Täbys årsredovisning för 2015, som Täby Allehanda nu sent omsider har fått tillgång till, framgår att antalet medlemmar uppgår till 1 408 personer. Det är en mycket liten ökning jämfört med de två föregående åren, men likväl ett glädjande "klubbrekord".

De största posterna på intäktssidan var år 2015 SEF-bidrag (bidrag från Föreningen Svensk Elitfotboll) 3,6 miljoner kronor, garantiavgifter 1,9 milj kr, sponsorsintäkter 1,2 milj kr publikintäkter 1,1 milj kr och medlemsavgifter 1,0 milj kr.

Posterna på kostnadssidan domineras helt av löne- och utbildningskostnader på 9,4 miljoner kronor.

2015 års resultat blev ett underskott på så mycket som 1 061 677 kronor (jämfört med ett överskott på 51 523 kronor för år 2014). Det egna kapitalet blev -(minus) 842 893 kronor per den 31 december 2015 (jämfört med +(plus) 218 784 kronor ett år tidigare). /I årsredovisningen finns en tabell med ett annat uppenbarligen felaktigt belopp för eget kapital år 2014./

Årsredovisningen redogör vidare för anställd personal (fem personer): Idrottskonsulenten Daniel Andrén, verksamhetschefen Benny Rosenqvist, den informationsansvariga och Frejlurens redaktör Malin Wiklund, ekonomihandläggaren Lotta Wallin och den timanställda informationshandläggaren Rasmus Hansson.

Tidigare i år sades fyra av de fem i kanslipersonalen upp av ekonomiska skäl – alla utom Lotta Wallin.

Frejveteranen Daniel Andrén och Frejprofilen Malin Wiklund har redan slutat sina anställningar. Häromdagen meddelade för övrigt Malin Wiklund på LinkedIn att hon har fått jobb som kommunikatör på Stockholms Studentbostäder, SSSB.

Huvudstyrelsens vice ordförande tillika sektionsordförande för herrfotbollen (dvs för laget i Superettan) Mats Aronsson berättade på informationsmötet den 5 september om personalförändringarna på kansliet.

Det framgick något luddigt då och lite klarare senare att förhandlingar ska återupptas med Benny Rosenqvist om eventuellt fortsatt uppdrag med arenaunderhållet och att Rasmus Hansson kan få fortsätta arbeta som timanställd.

Revisionsberättelsen för IK Frej Täby lämnades den 13 mars 2016. Den visar att revisorerna visserligen tillstyrker att föreningsstämman beviljar styrelsens ledamöter ansvarsfrihet, men att de har anmärkt på att föreningen vid tre tillfällen har betalt skatter och avgifter alltför sent.

Innebandysektionens ordförande Peter de Verdier gör ett inlägg i diskussionen under IK Frej Täbys informationsmöte den 5 september i Frejknuten. Bredvid honom sitter från vänster Dam- och Ungdomsfotbollens sektionsordförande Thomas Stenborg, styrelseledamoten Anders Heidenberg, styrelseledamoten Ylva Sintorn och Herrfotbollens manager/tränare Bartosz Grzelak.


Avslutningsvis kan nämnas att Superettanlaget IK Frej Täbys manager och tränare Bartosz Grzelak i sitt anförande var bekymrad över att den nyanlagda konstgräsmattans uppvärmningssystem ännu inte fungerar.

Mötesdeltagarna upplystes därefter om att 65 hål kommer att borras i marken vid Vikingavallen för att få upp bergvärme till fotbollsplanen inför nästa års säsongsstart.

Huvudstyrelsen har som ambition att "den här typen av frejdiga informationsmöten kommer att genomföras någon eller några gånger per år, utöver årsmötet".

En av de kanslianställda som har sagts upp av ekonomiska skäl är veteranen Daniel "Danne" Andrén. Han är en av de mest hängivna anhängarna av IK Frej Täby: Har som synes till och med låtit tatuera in klubbens emblem på sitt ena ben. Fotograferat den 14 augusti 2016.

Publicerat: 9 september 2016.

 


ANNONS


 

Sam Johnson flyttar till Kina för att spela fotboll i Wuhan Zall

Djurgårdens fotbollsstjärna Sam Johnson besökte Vikingavallen/Täby IP den 9 april i år för att som åskådare se sitt förra lag IK Frej Täby besegra hans ännu tidigare lag Assyriska FF med 2–1. Nu bär det av till Wuhan Zall Football Club i Kina. Klubbens arena har plats för cirka 22 000 åskådare och ligger i Wuhan, som är huvudstad i provinsen Hubei. Staden Wuhan har ungefär lika stor folkmängd som hela Sverige dvs nästan 10 miljoner invånare.

 

Djurgårdens IF: Väldigt bra affär för oss!

Allsvenska Djurgårdens anfallare liberianen Sam Johnson, tidigare i IK Frej Täby, har skrivit på för kinesiska fotbollslaget Wuhan Zall. Det meddelade Djurgårdens IF officiellt den 14 juli.

Sam Johnson kom till Djurgården från IK Frej Täby inför säsongen 2015 och gjorde omedelbar succé med sina 10 mål på 29 matcher. Målsuccén har fortsatt i år då det har blivit 7 mål på 12 matcher.

Sam Johnson missade dock häromdagen återstarten av Allsvenskan efter fotbolls-EM eftersom han drabbades av malaria, något som nu uppges vara under kontroll.

På kort tid har Sam Johnson blivit ett av de mest attraktiva namnen i Allsvenskan. Han är nu således klar för Wuhan Zall i den kinesiska andraligan.

– Det här är ekonomiskt en väldigt bra affär för Djurgården och en viktig byggsten i vår framtida sportsliga utveckling. Den ger oss ekonomiskt och sportsligt handlingsutrymme och ökar möjligheter att lyckas med vår ambition om framtida Europaspel, menar Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.

– Sam Johnson har haft en fantastisk utveckling under sin tid i Djurgården. Tränarna Pelle Olsson och Anders Johansson ska ha en eloge för sitt arbete med unga spelare, säger Bosse Andersson.

– Jag är väldigt glad för att få den här möjligheten. Jag har haft en fantastisk utveckling som fotbollsspelare i Djurgården och jag vill tacka Pelle Olsson och Anders Johansson för det. Jag har fått ett stort Djurgårdshjärta under min tid i föreningen och jag vill även tacka Djurgården Fotboll, alla supportrar och hela Djurgårdsfamiljen, säger Sam Johnson i ett pressuttalande.

IK Frej Täby: Glädjande för vår ekonomi!

Advokat Per Magnusson, som är ordförande för IK Frej Täby, kommenterar Sam Johnsons flytt till Kina så här för Täby Allehanda:

– Som uppföljning vill jag bara informera om följande. Djurgården har nu träffat överenskommelse med den kinesiska klubben Wuhan Zall om att den tidigare Frej-spelaren Sam Johnson övergår till Wuhan Zall. Detta innebär också att IK Frej Täby är berättigade till ersättning enligt en vidareförsäljningsklausul.

– Jag kan inte avslöja beloppet men det innebär en betydande förstärkning av IK Frej Täbys finansiella ställning och ger långsiktigt förutsättningar för en ekonomi i balans, vilket givetvis är utomordentligt glädjande, framhåller Per Magnusson.

Enligt uppskattningar av fristående bedömare rör det sig om ett sjusiffrigt belopp dvs miljonbelopp.

Sam Johnson är 23 år och kommer från Liberia i Afrika. Han flyttade från sin moderklubb Nimba FC år 2011 till Assyriska FF i Södertälje och spelade samma år även i Dalkurd FF i Borlänge. År 2012 spelade han först i Juventus IF (Västerås-laget alltså) och sedan i Härnösands FF.

IK Frej Täby blev hans klubb under åren 2013 och 2014 i Division 1 Norra. Under det första året gjorde Sam Johnson 4 mål och under det andra året så många som 12 mål på 25 matcher.

Detta imponerade så mycket på Djurgårdens IF att han värvades dit. Där gjorde han 10 mål på 29 matcher under förra året och fram till övergången i år 7 mål på 12 matcher i Allsvenskan.

Publicerat: 14 juli 2016.

 


ANNONS


 

Ekonomisk kris i Superettan-klubben IK Frej Täby: Personal varslas om uppsägning

IK Frej Täbys klubbstuga heter Frejknuten och ligger intill den provisoriska sittplatsläktaren (i bakgrunden) på Vikingavallen/Täby idrottsplats. Adressen är Hövdingavägen 1–3 i Täby kyrkby. Fotograferat den 18 juni 2016.

 

Med anledning av att anställd personal hos IK Frej Täby nyligen har varslats om uppsägning har Täby Allehandas chefredaktör Mac Lennart Lindskog frågat föreningens ordförande, advokaten Per Magnusson, om den ekonomiska situationen.

Följande frågor har ställts och besvarats via e-post i juni 2016:

– Hur stora är de ekonomiska problemen för klubben?
– När uppstod problemen?
– Vad beror problemen på?
– Hur drabbar problemen klubben som helhet? Och i synnerhet herrarnas A-lag, klubbens personal och förtroendevalda?
– Samt framför allt: Hur kan de ekonomiska problemen lösas på kort och lång sikt?

Per Magnusson svarade så här:

– Liksom många idrottsklubbar har IK Frej Täby en ansträngd ekonomi. Steget upp till Superettan var naturligtvis sportsligt en stor framgång men innebär samtidigt ökade krav och därmed kostnader. Och omställningen tar tid.

– Vi arbetar för närvarande intensivt med att förbättra klubbens ekonomi. Detta innebär att vi såväl ser över hur kostnadsstrukturen kan förbättras som hur vi kan öka publik- och sponsorintäkter. Vi återkommer med med mer information framöver.

– Hör gärna av dig om du har några ytterligare frågor.

Täby Allehanda återkom med följande:

– Tack för ditt svar, som dock inte är något egentligt svar på mina frågor. Jag hoppas på lite mer konkreta besked.

– Det har dykt upp ytterligare några frågor. När man söker på "IK Frej" hos Ratsit.se och Allabolag.se får man besked om följande fyra juridiska personer:

IK Frej Täby Support AB, Bäckgatan 16 i Växjö. Styrelseledamot: Thomas Petersson, Täby. Anställda: 0 st. Omsättning: 0 kronor. Förlust: 2,7 miljoner kronor. Ingår i koncernen Eira AB i Växjö.
IK Frej Täby Elitfotboll AB, Box 6038 i Täby. Ordförande: Per Magnusson. Bolagets status: Vilande (enligt Ratsit).
I K Frej, Box 6038, Täby. Ideell förening. Uppgift om styrelse och firmatecknare saknas. Avregistrerad för F-skatt 2007-05-08.
IK Frej Ungdom/Kyrkråttorna, Box 6038 i Täby. Ideell förening. Status: Ej verksam (enligt Ratsit). Aktivt (enligt Allabolag). Uppgift om F-skatt saknas.

– Jag vore tacksam om du vill reda ut för mig rollfördelningen mellan dessa juridiska personer.

– Finns det fler bolag, ideella föreningar eller andra juridiska personer som är kopplade till IK Frej Täby?

– Finns det möjlighet för mig att via dig få ta del av den senaste årsredovisningen för IK Frej Täby Support AB och för de ideella föreningarna IK Frej och IK Frej Ungdom/Kyrkråttorna?

– Sedan vore det bra om jag kunde få lite mer konkreta svar på de ursprungliga frågorna:
– Hur stora är de ekonomiska problemen för klubben? (Rör det sig om miljonförlusterna i IK Frej Täby Support AB?)
– När uppstod problemen? (2014? 2015? 2016?)
– Vad beror problemen på? (Spelarköp? Vikingavallen? Kansliet? Sponsorerna? Föreningen Svensk Elitfotboll?)
– Hur drabbar problemen klubben som helhet? (I synnerhet herrarnas A-lag, klubbens personal och förtroendevalda?)
– Samt framför allt: Hur kan de ekonomiska problemen lösas på kort och lång sikt? (Ökade intäkter och/eller minskade kostnader?).

Per Magnusson svarade:

1. IK Frej Täby Support AB var en tidigare sponsor till IK Frej Täby. Idag finns ingen koppling till föreningen. Och förlusterna i bolaget har ingenting med föreningen att göra.

2. IK Frej Täby Elitfotboll AB ägs av föreningen och har bildats inom ramen för den pågående bolagiseringen av herrfotbollen. Bolagiseringen har dock ännu inte sjösatts och förhoppningen är att vi ska kunna ta in en eller flera delägare.

3. Den nuvarande huvudföreningen är IK Frej Täby. Jag vet faktiskt inte vad den avregistrerade IK Frej är för något men ska ta reda på det.

4. IK Frej Kyrkråttorna är avvecklat.

5. Jag ska be kansliet ordna med årsredovisningar.

– Som jag tidigare sagt blev ekonomin särskilt ansträngd i samband med uppflyttningen till Superettan vilket per automatik ställer större krav på föreningen. Dessutom ändrade SEF reglerna för Tv-pengarna så att vi fick mindre ersättning än vad vi hade räknat med.

– Styrelsen har ett långsiktigt perspektiv och vi för för närvarande samtal med ett flertal intressenter för att stärka klubbens ekonomi. Detta samtidigt som vi gör en genomlysning av den befintliga verksamheten i syfte att stärka intäktssidan och minska kostnaderna.

– Jag vill i sammanhanget nämna att vi har Superettans mest slimmade kostnadskostym så det är framför allt ökade intäkter som är vårt främsta fokus.

– Hoppas att detta är till hjälp för dig. Hör gärna av dig om du har fler frågor.

Täby Allehanda återkom:

– En uppföljningsfråga: Hur många personer är varslade och hur långt har förhandlingarna med facket kommit? Vilket fackförbund är det förresten?

Per Magnusson svarade:

– Med respekt för berörd personal är detta inget vi i nuläget pratar med media om. Hoppas på din förståelse.

Avslutande kommentar av Täby Allehanda:

Enligt vad Täby Allehanda erfar är det fyra av de fem anställda på IK Frej Täbys kansli som har varslats om uppsägning.

Hur många av dessa som i verkligheten kommer att sägas upp beror på förhandlingarna med facket och på andra ekonomiska omständigheter (till exempel eventuellt nya sponsorer och eventuell försäljning av spelare till andra klubbar). Om allsvenska Djurgårdens IF säljer den förre Frejspelaren Sam Johnson till en utländsk storklubb torde IK Frej Täby få ett rejält tillskott i kassan.

Någon utlovad årsredovisning om IK Frej Täbys ekonomi har ännu efter drygt två veckor inte kommit Täby Allehanda tillhanda.

Täby Allehanda har emellertid tagit del av Svenska Fotbollförbundets rapport "Analys av Superettanklubbarnas ekonomi 2015" (se särskild artikel till höger).

Täby Allehanda har även tagit del av Svenska Fotbollförbundets meddelande daterat den 2 maj 2016 om att Licensnämnden har godkänt IK Frej Täby Elitfotboll AB:s handlingsplan för att återställa det egna kapitalet till minst noll vid årets utgång i föreningen IK Frej Täby.

Det egna kapitalet i IK Frej Täby var, enligt Svenska Fotbollförbundets rapport, negativt vid det senaste årsskiftet: Minus 0,8 miljoner kronor.

Publicerat: 4 juli 2016.

 


ANNONS